Havayı ilaçlamak yanlış

Güncelleme Tarihi:

Havayı ilaçlamak yanlış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya Parazitoloji Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Özcel, belediyelerin sivrisinekle mücadele adı altında, her yıl 5 trilyon liralık ilacı boşuna havaya sıktıklarını söyledi.

Prof. Dr. Özcel, belediyelerin yaz aylarında sıcak veya soğuk sisleme ile mahalle mahalle dolaraşarak havayı ilaçlamaya çalışmalarının ‘‘çok yanlış bir uygulama’’ olduğunu belirtti. Prof. Özcel, bu ilaçlamanın havaya boşuna para sıkmakla eşdeğer olduğunu söyledi. Bu uygulamanın sivrisineklerin 2-3 saat ilacın ulaşamayacağı yerlere saklanmasına ve daha sonra büyük bir hızla insanlara saldırmasına neden olduğunu kaydeden Prof. Özcel, şöyle konuştu:

‘‘Hiçbir belediyenin veya kuruluşun ‘sivrisinek savaşı yapıyoruz' diye havayı kirletmeye, insanların kirli havayı solumasına ve yabancı misafirleri rahatsız etmeye, ayrıca pahalı ve etkisiz olan bu uygulamayla halkı aldatmaya hakkı yoktur.’’

Prof. Dr. Özcel, çalışmalar sonucunda sivrisineğin ‘‘larva’’ döneminde yapılan ilaçlamanın erişkin dönemde yapılan ilaçlamaya oranla 40 kat daha etkili olduğunu ve 20 kat daha ucuz olduğunu bildirerek şunları söyledi:

‘‘Larva dönemi, sivrisineklerin en zayıf olduğu durumdur. Bu durumda yakalanmaları, ilaçla temas etmeleri çok daha kolay olmaktadır. Etkili mücadele larva döneminde yapılan ilaçlamadır. Ancak erişkin dönemde ilaçlama yapılacaksa, bu yerlerde çeltik, pamuk tarlası ve geniş sulu sazlıklardan oluşuyorsa, uçakla sisleme yapılmalıdır. Erişkin sivrisinek savaşı bugünkü uygulamaların tam aksine, yoğun olarak kış aylarında, ağırlıklı olarak kapalı mekanlarda sıcak ve soğuk sisleme ile erişkin sivrisinek savaşı yapılabilir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!