Havayı fazla kirleten motorin kalkıyor 400 milyon dolarlık sancı görünüyor

Güncelleme Tarihi:

Havayı fazla kirleten motorin kalkıyor 400 milyon dolarlık sancı görünüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2008 00:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Temmuz’dan itibaren içerisinde 7000 ppm kükürt bulunan "Motorin 7000"i dolaşımdan kaldırmaya hazırlanırken, akaryakıt sektörü ellerindeki tonlarca motorine ne olacağı endişesine düştü.

Haberin Devamı

EPDK, benzin ve motorin türlerinin kalitesinin AB ülkelerininkiyle uyumlu hale getirilmesi kapsamında 1 Temmuz’dan itibaren "Motorin 7000’in dolaşımdan kaldırılacağını,ayrıca benzin ile bazı motorin türlerinin özelliklerine tanınan bazı muafiyetlerin sona ereceğini açıkladı.

Piyasada 350-400 bin ton var

EPDK, stoklarında bu tür benzin ve motorinleri bulunduranları, herhangi bir ceza ile karşılaşmamaları için 1 Temmuz’dan önce bu ürünün tüketilmesi, rafinerilerde düşük kükürtlü akaryakıt ile değiştirilmesi, atık bertaraf tesislerine götürülmesi veya ihraç etme konusunda uyardı.

Piyasada bu nitelikte 350-400 bin ton mal olduğunu ifade eden sektör temsilcileri yaklaşık 400 milyon dolardeğerindeki bu malın bu kadar kısa sürede dolaşımdan kaldırılamayacağını söylüyor. EPDK’nın bu konuda aceleci davrandığını vurgulayan sektör yetkilileri, "Senelerdir motorin 7000 kullanıyoruz, bir ay daha kullanılsa kime ne zararı olacak?" diye yakındı. Düzenlemenin 20 Kasım 2006’da yapıldığını vurgulayan EPDK ise, gerekli uyarıların önceden yapıldığını savunuyor.

Haberin Devamı

Pompanın ucu ateş gibi

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz şirketleri Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Atıf Ketenci, şöyle konuştu: "Bu çok aceleye getirilmiş bir karardır. Sektörü, bu kadar sıkboğaz etmenin anlamı yok. Yüksek kükürtlü mazotları artık kullanmayacak olmamız çevre açısından sevindiricidir. Ancak, insanımız gerek akaryakıt fiyatlarının uluslararası piyasalardaki yüksek fiyatı nedeniyle, gerek ÖTV nedeniyle motorini zaten alamıyor. Pompanın ucunda ateş var. Mazot fiyatları protesto edilmeye başlandı. 7 bin ppm mazotu aman aman bir an önce satalım kurtulalım diye birşey yok. EPDK kimin elinde ne var onu biliyor, kimin deposunda ne kadar yakıt var onu biliyor. 7 bin ppm mazotu yıllardır kullanmışız, 15 gün daha kullansak ne olur?"

Neden çöpe atılsın

Görüştüğümüz diğer sektör temsilcileri şunları söyledi:

"Sirkülasyonda olan bir ürün var. 1 Temmuz tarihinde rafineriler ve dağıtıcı depoları açısından problem yok, ama bayiideki akaryakıtın tüketilmesi biraz daha zaman alacaktır. Diyelim ki Türkiye bir şekilde her istasyondan geri topladı bu akaryakıtı? 350-400 bin ton akaryakıtın çöpe atılması bu dönemde kime ne fayda sağlar?"

Haberin Devamı

Tüpraş: Biz hazırız

TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, yüksek kükürtlü motorinin devreden çıkarılması olayına rafinerilerin hazır olduğunu, 2008’in başından beri yeni spektlere uygun mal satışına başladıklarını bildirdi. Erkut, "1 Temmuz’dan bir ay önce, hatta 20 Mayıs’tan itibaren akaryakıtı yeni standartlarda piyasaya vermiş olmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!