Havadan yardım 415 hayat kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Havadan yardım 415 hayat kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2010 15:29

İzmir'de 2009 Şubat ayında göreve başlayan ambulans helikopter, bir senede 451 acil vakayı hastanelere ulaştırarak, hava ambulansına sahip diğer illeri geride bıraktı.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden derlediği verilere göre, İzmir 112 Komuta Kontrol Merkezine bağlı çalışan ve 2 pilot, bir doktor ile bir paramedikten oluşan helikopter ambulans, İzmir'in yanı sıra Manisa, Aydın, Muğla ve Balıkesir'e hava yoluyla acil yardım götürüyor.

Helikopter ambulans, faaliyete başladığı bir sene içinde 139'u kalp ve damar hastalıkları, 113'ü travma (trafik kazası, yüksekten düşme, yanık, yaralanma), 76'sı nörolojik hastalıklar, 20'si solunum sistemi hastalıkları, 16'sı zehirlenme, 13'ü kuvöz içinde yenidoğan nakliyle 7 organ nakli olmak üzere 451 acil vakanın havadan naklini gerçekleştirdi.
Hava yoluyla sağlık merkezlerine ulaştırılan vakaların yüzde 66'sını oluşturan erkek hastaların yaş ortalama yaşı 47.5 olarak değerlendirilirken, hastaların yüzde 75'i İzmir'den, yüzde 10'nu ise Muğla'dan alındı.

Sorumluluk alanı dışında bulunan Çanakkale, Antalya, Denizli ve Isparta'dan hasta nakli gerçekleştiren helikopter ambulans ile İzmir'e getirilen hastaların yüzde 88'i Sağlık Bakanlığı hastanelerine, yüzde 35'i üniversite hastanelerine, yüzde 4'ü ise özel hastanelere nakledildi.

ANKARA VE İSTANBUL, İZMİR'İN GERİSİNDE KALDI

Helikopter pisti bulunmayan bölgeler ve acil durumlarda iniş yaptığı yerler ile zaman zaman gündeme gelen İzmir helikopter ambulansı, 256 kez helikopter pistine, 168 kez stadyuma, 16 kez de olay yeriyle kara yollarına iniş gerçekleştirdi.

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde meydana gelen bir trafik kazası için gerçekleştirilen toplam 26 dakikalık uçuş helikopter ambulansın en kısa, Muğla'dan İstanbul'a gerçekleştirilen hasta nakli de en uzun süreli uçuşu oldu.

Erzurum, Diyarbakır, Antalya, Kayseri, Bursa, Adana, Çanakkale, Konya, Van, Trabzon, Samsun, Afyonkarahisar'da birer, Ankara ve İstanbul'da ise iki ambulans helikopter faaliyet gösteriyor. Şubat 2009 ile Şubat 2010 arasındaki bir senelik periyodda Ankara'da 397, İstanbul'da ise 310 acil vaka hava yoluyla sağlık merkezlerine ulaştırıldı.

“112 ACİL SERVİSİMİZ MÜTHİŞ BİR PERFORMANS GÖSTERDİ”

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde İzmir genelinde başarıyla sürdürülen çalışmalar arasında 112 acil servis hizmetlerinin de bulunduğunu belirtti.

Acil vakalara müdahalede önemli mesafe kat edildiğine dikkati çeken Kıraç, “Acil hizmetin, en üst seviyedeki ve vatandaşa en çabuk ulaşan kısmı helikopter olmakla birlikte 112 acil servisimiz de müthiş bir performans gösterdi” dedi.

13 Şubat 2009'da hizmete başlayan helikopter ambulans ile acil vakalara başarıyla müdahale edildiğini ifade eden Vali Kıraç, şöyle konuştu:

“Bir yıllık süre zarfında 451 hastayı taşımışız. İzmir etabına baktığımızda en çok uzak ilçelerimiz Ödemiş, Bergama ve Kınık'tan hastalar hastanelerimize intikal ettirilerek müdahaleler yapılmış. Bunların içinde organ nakli yapılanlar da var. Bu çok önemli. Bundan sonraki süreçte de bu hizmetler yürüyecek. Ambulans helikopterin gelmesiyle Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine pist yapıldı. Ulaşabileceği mesafelerde inebileceği alanlar oluşturuldu. Garnizon Komutanlığı ile tüm askeri alanların kullanılabilmesine yönelik bir protokol imzaladık. Spor tesislerinin kullanılmasına ilişkin çalışma yaptık. Ayrıca trafik güvenliğini almak kaydıyla emniyet teşkilatıyla irtibat halinde kara yoluna da acil hallerde inip hastaya müdahale ediliyor. Hava ambulansları hayat kurtarmaya devam edecek. Bir yıl içinde 451 vakayla Türkiye'de en fazla hava ulaşımı ile sağlık merkezlerine ambulans hizmeti götüren il İzmir oldu. Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde İzmir başarılı bir öyküyü ortaya koydu.”

“112 HATTI MEŞGUL EDİLMEMELİ”

İzmir Valisi Kıraç, İzmir 112 Komuta Kontrol Merkezine günlük 15-16 bin civarında müracaat geldiğini, bunların 300 ile 400'üne gidildiğini kaydetti.

112 hattının halen lüzumsuz şekilde meşgul edildiğine dikkati çeken Kıraç, “Acil ihtiyacı olmayanlar ve gerekli olmayanlar 112 hattını aramasınlar. Aksi halde 15-16 bin aramaya karşı 400 hadiseye gitme gereksiz bir mesai işgaline sebep oluyor. İhtiyacı olan şahıs, aradığı zaman ulaşamıyor. Buna da özen göstermek lazım” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!