Havadan geçit yok

Güncelleme Tarihi:

Havadan geçit yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 00:00

Türkiye, Avrupa’nın çeşitli kentlerinden farklı isimler altında Erbil’e uçuş yapan charter uçak seferlerine hava sahasını kapattı. Türkiye’nin bu tutumu üzerine, charter uçak şirketleri rotalarını Kıbrıs Rum Kesimi ve Suriye üzerine kaydırmak zorunda kaldı. Bu da Kuzey Irak’a yolcu sayısında ciddi düşüşe neden oldu.

IRAK’ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörü nedeniyle, gerektiğinde sınır ötesi operasyon yapabilmek için tezkereyi gündemine alan Türkiye, Kuzey Irak Kürt yönetimine karşı yaptırımlarından birini uygulamaya soktu.

Türkiye, Avrupa’nın çeşitli kentlerinden, farklı isimler altında Erbil’e uçuş yapan charter uçak seferlerine, Türkiye Hava Sahası’nı kapattı. Türkiye’nin bu tutumu üzerine, charter uçak şirketleri rotalarını Kıbrıs Rum Kesimi ve Suriye üzerine kaydırmak zorunda kaldı.

Yolun uzaması nedeniyle charter firmaları Erbil için daha fazla ücret talep edince, yolcu sayısında ciddi şekilde azalma olduğu bildirildi. Şirketlerin uzun yol maliyetini azaltmak için uçuşları kimi zaman Atina veya Larnaka üzerinden yaptıkları, uçakların bu iki kente uğradıktan sonra Erbil’e gittikleri de öğrenildi.

KÜRDİSTAN OLMAZ

Türkiye son olarak Alman Charter Havayolu şirketi Hamburg International’in 2 ve 3 Ekim’de karşılıklı olarak Frankfurt ve Münih’ten Erbil’e yapacağı uçuşlara izin vermemişti. "Zagros Kurd Air" veya "Kurdistan Airlines" adına yaptığı Erbil uçuşlarını bir süre durdurmak zorunda kalan Alman şirketi, uçuş rotasını, Kıbrıs Rum Kesimi’ne çevirdi.

Avusturya Hava Yolları da Viyana-Erbil arasında yaptığı uçuşları maliyetin artması üzerine tamamen kaldırırken, yetkililer bu kararın güvenlik gerekçesiyle alındığını savundular.

Kuzey Irak’ın havayolu bağlantısını zorlaştıran Türkiye’nin bu tutumuyla hem Avrupa’ya hem de Irak’taki bölgesel Kürt yönetimine mesaj verdiği belirtildi.

Türkiye, Fransa’da yakalanıp tutuklanan PKK’nın Avrupa’daki ikinci kasası olarak bilinen "Çukurcalı Behzad" kod adlı Nedim Seven’in iadesini istedi. Türkiye’nin bu talebini dikkate almayan Fransa, Seven’in Kuzey Irak’a kaçmasına göz yumdu. Seven’in Bağdat’a iletilen iade talebine de olumlu yanıt gelmedi.

RIZA ALTUN TEPKİSİ

PKK’nın Avrupa’daki finans kaynaklarını yönetmede bir numaralı isim olan Rıza Altun da, geçen temmuzda Avusturya tarafından Erbil’e gönderilmişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani, Türkiye’nin her iki isimle ilgili iade talebinde bulunması üzerine, kendi bölgesindeki PKK’lıları Türkiye’ye iade etme gibi bir düşüncesinin olmadığını, Bağdat merkezi yönetiminin Ankara ile yaptığı anlaşmaların kendisini bağlamayacağını söylemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!