Hava korsanı kurbanına tazminat ödenecek

Güncelleme Tarihi:

Hava korsanı kurbanına tazminat ödenecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2006 10:43

İstanbul- Moskova seferi için havalandıktan kısa bir süre sonra Suudi Arabistan’a kaçırılan Rus uçağına düzenlenen operasyonda öldürülen Türk işçi 27 yaşındaki Gürsel Kambal’ın ailesinin, Atatürk Hava Limanı’nda yer güvenliğinin sağlanmasında ihmali olduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı 1 milyon YTL'lik tazminat davası sonuçlandı.

Haberin Devamı

4 yıl önce açılan davada bakanlık, 115 bin 337 YTL tazminat ödemeye mahkum edildi. Kambal’ın eşi, 2 çocuğu, annesi ve 3 kardeşinin alacağı yasal faizleriyle yaklaşık 200 bin YTL'yi az bulan avukat temyize başvurdu.
Ordu’nun Akkuş İlçesi Akpınar Beldesi’nden bir inşaat firmasında çalışmak için ayrılan Gürsel Kambal, önce İstanbul’a gitti.

Buradan da yine inşaatta çalışmak üzere 15 Mart 2001'de Moskova’ya gitmek için Rusya Federasyonu’nun Unkova Hava Yolları’na ait Tupolev- 154 tipi yolcu uçağına bindi. Havalanan uçak 3 Çeçen hava korsanı tarafından kaçırıldı ve Suudi Arabistan’ın Medine şehrine indirildi. 59’u Türk 162 yolcunun bulunduğu uçağa, Suudi anti terör timleri tarafından düzenlenen operasyonda Türk işçi Gürsel Kambal ile Rus hostes Yuria Fomina hayatını kaybetti, 5 yolcu da yaralandı. Teröristlerden biri öldü, ikisi ise sağ ele geçirildi.

Olayın ardından Gürsel Kambal’ın eşi 31 yaşındaki Güldenur Kambal, oğlu 6 yaşındaki Hakan ve olaydan 4 ay sonra dünyaya gelen 5 yaşındaki Gürsel Kambal, annesi 57 yaşındaki Hacer Kambal, kardeşleri 34 yaşındaki Veysel, 29 yaşındaki Mustafa ve 23 yaşındaki Birsel Kambal, ‘Atatürk Havalimanı’ndaki yer emniyetinden sorumlu güvenlik birimlerinin olayda ihmali bulunduğu ve hizmet kusuru işledikleri gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine 28 Şubat 2002 tarihinde 1 milyon YTL tazminat istemiyle dava açtı.

UÇAĞA EKMEK BIÇAĞI SOKULDU

İstanbul 4'üncü İdare Mahkemesi’nde açılan dava dilekçesinde Gürsel Kambal’ın öldürülmesi olayında, yolcuların uçağa binmeleri sırasında gerekli tedbirlerin alınmadığı, gerekli dikkatin gösterilmediği ve bu nedenle korsanların uçağı kaçırmasında idarenin hizmet kusuru işlediğine dikkat çekildi. Ayrıca hava korsanlarının ekmek bıçağı niteliğindeki bir aletle uçağa binmeyi başararak, kaçırılan uçaktaki Gürsel Kambal’ın ölümüne zemin hazırlandığı vurgulandı. İçişleri Bakanlığı avukatları ise savunmalarında, Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğü’nün, Özel Güvenlik Müdürlüğü’nün ve diğer kurum ve kuruluşların herhangi bir kusur, ihmal veya kasıtlı davranışının tespit edilmediği için davanın reddini talep etti.

BAKANLIK KUSURLU BULUNDU

Hizmet kusurunun işlendiğine oy birliğiyle karar veren mahkeme, Gürsel Kambal’ın 7 mirasçısından eşi Güldenur Kambal için 30 bin YTL maddi, 20 bin YTL manevi, çocukları Hakan Kambal’a 5 bin 32 YTL maddi 10 bin YTL manevi, Gürsel Kambal için 5 bin 305 YTL maddi, 10 bin YTL manevi, annesi Hacer Kambal’a 20, kardeşleri Veysel, Mustafa ve Birsel Kambal’a 5’er bin YTL manevi olmak üzere toplam 40 bin 337 YTL maddi, 75 bin YTL tazminat ödenmesine hükmetti.

TAZMİNAT AZ BULUNDU

Kambal’ın avukatı Ali Türkmen, söz konusu tazminat tutarının yasal faizleriyle birlikte 200 bin YTL’yi bulacağını, ancak bunun da az olduğunu söyledi. Türkmen, davacıların maddi durumlarının iyi olmadığını da belirterek, “Bölge İdare Mahkemesi bu kararı 9 Mart 2006 tarihinde verdi. Ancak temyiz için harç parası olan 7 bin YTL’yi kendi cebimden bir ay önce yatırdım. Bu nedenle tazminat tutarını az bulduğumuz için kendi yönümüzden kararı temyiz ettik” dedi.

‘ACIMIZI HAFİFLETMEZ’

Gürsel Kambal’ın eşi Güldenur Kambal ise, eşi öldükten bir yıl sonra oğlunu alıp İstanbul’a ablasının yanına yerleştiğini söyledi. Asgari ücretle sekreterlik yaparak oğlunun geçimini sağlamaya çalıştığını belirten Güldenur Kambal, “Diğer oğlum, Akpınar Beldesi’nde kayınvalidemin yanında. Devlet, bu olaydan sonra bize sahip çıkmadı. Şu an bile sefalet içinde yaşıyoruz. Söz konusu tazminat davası eşimi geri getirmeyecek. Ancak çocuklarıma bir faydası olmasını beklerdim. Bu yüzden söz konusu tutarı az buluyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!