Hatıralar geçidi

Güncelleme Tarihi:

Hatıralar geçidi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bankacı, polis ve bir esnaf. Bankalar Caddesi’nin tarihini araştıran Prof. Dr. Edhem Eldem'in yönettiği söyleşi için cumartesi günü tarihi Osmanlı Bankası'nda buluştular. Anılarıyla şehrin yakın tarihine ışık tuttular.

Bahattin Bursalı (82) 1947’den 1983’e kadar Osmanlı Bankası’nda çalıştı. Genel müdür yardımcılığından emekli oldu.

Tramvay keyfi

Bu caddenin resmi isminin Voyvoda Caddesi olduğunu, sonraları resmi kayıtlarda gördüm de öyle anladım. Benim çalıştığım dönemde sokakta tramvay vardı. Onun sesi sokağın bir simgesiydi. Tramvayın sesi gidince sokağn keyfi de gitti. Eskiden, cadde çeşitli azınlıklardan esnafın, müteşebbislerin çalıştığı bir yerdi. Daha sonra bunlar ayrıldı, caddeyi terketti, yerlerine Anadolu'dan gelen yeni esnaf geldi. Sosyal yapı böyle değişti.

Tükürük müfettişi

Yaşar Danacıoğlu (1929) 1955-1961 arasında Asayiş Şubesi'nde çalıştı. Komiser olarak Bankalar Caddesi'nde görev yaptı.

Haberin Devamı

Paranın olduğu yer bir arı kovanıdır. Arı kovanının olduğu yerde de, arıların dışında bala ortak olmak isteyen çok insan bulunur. Benim çalıştığım zaman, cadde yankesicilik açısından birinci sınıf bölgeydi. En iyi dedektifler burada görevliydi. Gün boyunca özellikle tramvay duraklarında tedbir alırdık. Çünkü en çok hırsızlık, yankesicilik buralarda olurdu. Akşam yediden sonra da eğlence yerlerinin bulunduğu Tepebaşı Durağı önemliydi. Yankesiciler, papelciler, pislikçiler, defineciler, hepsi buradaydı. Mümtaz Tarhan vali ve belediye başkanı olduğunda denildi ki, tüküren ve izmarit atandan ceza kesilecek! Kendimi tükürük müfettişi ilan ettim. 7-8 adamım vardı, onlara dedim ki, herşeyi bırakacaksınız tükürükle uğraşacaksınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!