Hastanede ölüme jet soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Hastanede ölüme jet soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

İzmir Atatürk Devlet Hastanesi'nde, kalp ameliyatı sırasında enfeksiyon kapan hastalardan 2'sinin ölmesi ve 5'inin komaya girmesiyle patlak veren skandala, Sağlık Bakanlığı el koydu.

İzmir'de 2 hafta içerisinde Kadri Parlatangil ile Necla Olur'un ölümüne, Necip Satılmış, Bayram Ali Gürsoy, Gülistan Bulut ve Abdullah Yenisal'ın da aralarında bulunduğu 5 hastanın komaya girmesine neden olan ameliyathane kapatılarak sterilize edilmeye başlandı. Bakanlık müfettişleri, olayı araştırmak üzere hastaneye gelerek, Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği ve ameliyathanenin bulunduğu 7'nci kata, giriş ve çıkışları yasakladılar.

Ameliyat sırasında enfeksiyon kaptığı belirlenerek yoğun bakıma alınan hastaların yakınları, hastane aleyhine dava açmak üzere harekete geçti. Enfeksiyon kaptığı için yoğun bakıma alınan Mecit Satmış'ın oğlu Seçkin Satmış, ‘‘Burada çok başarılı bir doktor kadrosu var. Ancak imkansızlıklar yüzünden, hastalarımız enfeksiyon kaptı. Sorumlular bulunup, cezalandırılmalı’’ dedi.

Kalp ve Damar Cerrahi Klinik Şefi Opr. Dr. Mansur Şağban, 30 Eylül tarihinden itibaren ameliyathanenin kapatıldığını belirtti. 27 Ağustos'tan bu yana, 36 hastaya açık kalp ameliyatı yapıldığını, bu hastalardan sadece 7'sinde enfeksiyona rastlandığını belirten Şağban, şöyle dedi:

‘‘Ameliyat sonrası, olay hemen fark edilmediği için ameliyatlara devam edildi. 30 Ağustos'ta elimize ulaşan laboratuvar sonuçlarında, kullanılan malzemede bakteri üremesine rastlanmadı. Ancak havada bakteri bulundu. Ameliyathaneleri zaman zaman ilaçlayarak dezenfekte ediyoruz. Ama kapı açıldığı anda bile bakteri içeri girebilir. Zaten vücutta enfeksiyon bulunur. Bu enfeksiyon yer değiştirebilir. Bu nedenle, hastalar enfeksiyon kapmış olabilir.’’

Sağlık il Müdürü Dr. Kemal Hekimoğlu, bakanlık müfettişlerinin olayı araştırdıklarını söyleyerek, ‘‘Ameliyathane kapatıldı, enfeksiyonun kaynağı aranıyor. Sterilizasyon yapıldı. Ancak steril işleminin ardından, bu enfeksiyon başka ünitelere sıçramaz. Hastanenin bütününü kapatmak mümkün değil’’ dedi. Hastane Başhekimi Dr. Mehmet Ali Önal ise hiçbir soruya yanıt vermedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!