Hastanede öldüren hata

Güncelleme Tarihi:

Hastanede öldüren hata
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2006 14:04

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde gözünden ameliyat alınan 3.5 yaşındaki Alperen Büber’in, operasyon sırasında yanlışlıkla ‘narkoz‘ yerine ‘azot’ verilmesi sonucu öldüğü iddia edildi. Ölüm olayı sonrası sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

Zonguldak’ın Çaydamar Mahallesi’nde yaşayan Müvedder ve Kemal Büber çifti, çocukları Alperen’in gözündeki sorun nedeniyle Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne götürdü. Göz doktoru Ceyda Özyurt, küçük Alperen’in gözünde kayma olduğunu ve ameliyatla düzelebileceğini söylerken ailesi ameliyatı kabul etti.

Alperen Büber, yapılan tetkiklerin ardından 26 Eylül tarihinde Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde ameliyata alındı. Alperen’e ameliyat öncesi iki anestezi teknisyeni tarafından narkoz yerine yanlışlıkla azot verildiği öne sürüldü. Fenalaşan ve kalbi duran Alperen, yaşam destek ünitesine alınırken duran kalbi tekrar çalıştırıldı.

KALBİ İKİNCİ KEZ DURDU

Durumu gittikçe ağırlaşan Alperen Büber'in Ankara'daki Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmesine karar verildi. İl Sağlık Müdürlüğü’nden tam donanımlı ambulans ve doktor kontrolünde Ankara’ya götürülen Alperen’in kalbi hastaneye 10 dakika kala tekrar durdu. Ambulanstaki doktorun tüm müdahalesine rağmen Alperen kurtarılamadı.

Haberin Devamı

Alperen Büber'in ölmesi üzerine Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi İsmet Onuk soruşturma açtı. Hastane Başhekim Yardımcısı Şenol Yavuz başkanlığındaki soruşturma komisyonu, ameliyata giren Dr. Ceyda Özyurt, anestezi teknisyenleri ve ameliyat hemşirelerinin ifadelerini alarak, İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdi.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, olayla ilgili kendisine bilgi verilmesi ardından tam donanımlı ambulansı tahsis ederek çocuğun Ankara’ya sevkedildiğini belirterek, “Atatürk Devlet Hastanesi kendi bünyesinde inceleme yaptı ve inceleme sonucunu bize gönderdi. Biz de Sağlık Bakanlığı’ndan müfettiş istedik. Soruşturma sürüyor” dedi.

İlikhan sağlık teknisyenlerinin açığa alınmalarının şimdilik sözkonusu olmadığını ancak ameliyathanelerde bir süre kendilerine görev verilmeyeceğini söyledi.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Zonguldak Şube Başkan Op.Dr. Özgür Nizam, bu olayda sorumluluğun teknisyenlere yıkılmaya çalışıldığını öne sürdü.

650 YATAKLI HASTENEDE TEK ANESTEZİ UZMANI VAR

Haberin Devamı

Nizam, “Ameliyathanelerde anastezi uzmanı sorumludur. 650 yatak kapasiteli Atatürk Devlet Hastanesi’nde tek anestezi uzmanı var. O da hastane Başhekimi İsmet Onuk'tur. Bu olayı sağlık teknisyenlerine yıkmak yasa dışıdır. Türkiye’de devlet memurluğunu bitirerek taşeronlaştırılan hastanelerin ameliyathanelerinde geçici temizlik işçileri çalıştırılıyor. Bu benim çalıştığım hastenede ve diğerlerinde aynı durum var. Söz konusu ameliyatta narkozun temizlik işçisi tarafından verilip-verilmediği konusunda bilgim yok. Korkarım ki bundan sonra bu tür haberleri daha sık duyacağız. Sağlık ekip işidir. Temizlik görevlileri bu işi yaparsa sonuç kaçınılmazdır” dedi.

AİLESİ ŞOKTA

Haberin Devamı

Çocuklarını basit ameliyat nedeniyle kaybeden baba Kemal Büber ve anne Müvedder Büber, şoku üzerlerinden atamadı. Sürekli gözlük kullanan çocuklarının gözünün düzelmesi için ameliyata onay verdiklerini söyleyen baba Kemal Büber, anastezi uzmanı İsmet Onuk’un kendilerine çelişkili ifadeler verdiğini belirterek, “Ameliyata temizlik işçisi girdiği yönünde duyumlar aldık. Eğer bu örtbas edilmek isteniyorsa sorumluları hemen cezalandırılsın. Bizim yüreğimiz yandı başka anne babaların yüreği yanmasın” dedi.

Ameliyatta kullanılan anestezi cihazının ameliyattan 2 gün önce tamirden geldiği, ölüm olayının ardından 6 yeni anastezi cihazının daha alındığı öğrenildi.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUN CENAZESİ TOPRAĞA VERİLDİ

Hastanede göz kayması şikayetiyle ameliyata alınmadan önce hatalı anestezi uygulandığı için hayatını kaybettiği öne sürülen Alperen Büber'in cenazesi, yakınları tarafından Zonguldak Devlet Hastanesi morgundan alınarak evinin önüne getirildi.
   
Evin bahçesinde düzenlenen törende, dua edildiği sırada çocuğun bazı yakınları sinir krizi geçirerek, bayıldı. Kokaksu Camisi'nde kılınan namazının ardından Büber'in cenazesi aile mezarlığında toprağa verildi.
   
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK
   
Büber'in dayısı Serdar Civa, yeğeninin gülerek gittiği ameliyata giremeden cenazesini aldıklarını, sorumlular hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Atatürk Devlet Hastanesinin tek anestezi uzmanının Başhekim İsmet Onuk olduğunu öğrendiklerini ifade eden Civa, şöyle konuştu:
   
“Başhekimin anestezi sırasında bulunup bulunmadığına yönelik net cevaplar alamadık. Hasta bakıcıların anestezi uyguladığı ve çocuğa yanlışlıkla azot verildiği bile söylendi. Sorumluların bir an önce belirlenerek cezalandırılmasını istiyoruz. Basit bir göz ameliyatına giren yeğenimin ölümüyle şoke olduk. Acımız çok büyüktür.”
   
Cenaze törenine gelen, ameliyatı yapacak göz doktoru Ceyda Özyurt da sorumluların cezalandırılacağına inandığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!