Hastane ruhsatsız çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hastane ruhsatsız çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2003 02:18

Antalya'da liposuction'la basenlerindeki yağlarını aldıran 28 yaşındaki Berna Şallı'nın ameliyat edildiği Özel Anadolu Hastanesi'nin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı.

Ameliyatı gerçekleştiren ve genç kızın ağrıları üzerine ikinci kez yattığı ameliyat masasında ölümünün ardından ortalıktan kaybolan 61 yaşındaki Dr. Edip Ilgaz, dün basının önüne çıkarak hakkındaki iddialara yanıt verdi.

35 yıllık hekim olduğunu kaydeden Edip Ilgaz, genç kızın ailesinin, kendisinin reklamını yapmak için Berna Şallı'ya estetik ameliyat yaptığı iddialarını reddetti. Dr. Ilgaz, ‘‘Benim böyle bir reklama ihtiyacım yok. Bu benim yaptığım ilk liposuction ameliyatı değil. Daha önce de başka hastaları aynı yöntemle ameliyat ettim’’ diye konuştu.

‘‘Genel cerrah olmamın yanında aynı zamanda anestezi uzmanıyım’’ diyen Dr. Ilgaz sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Berna Şallı'nın ameliyatı sırasında bizim eksik olarak yaptığımız hiçbirşey yok. Şallı, ameliyatın ardından 23 gün sonra bize başvurdu. O güne kadar herhangi bir şikayeti olmadı. 23 sonra ortaya çıkan rahatsızlığın ameliyatla bir ilgisi yok.’’

Bu arada hastanenin Genel Müdürü Dr. İrfan Erdoğan ile ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Edip Ilgaz imzalı ortak bir açıklama yaparak, Berna Şallı'nın ölümünün ‘‘Nedeni belli olmayan karın ağırısı olabileceği’’ ve ‘‘otopsi sonuçlarına göre ortaya çıkacağı’’ belirtildi.

Olayın ortaya çıkmasından sonra Antalya Cumhuriyet Savcılığı, doktor ve hastane hakkında soruşturma başlattı.

Liposuction tartışması

Antalya'da özel bir hastanede liposuction'la basenlerinden yağ aldıran 28 yaşındaki Berna Şallı'nın 3 hafta sonra karın ağrısı nedeniyle alındığı ameliyattan sağ çıkmaması tartışma yarattı. Plastik Rekonstriktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan, ‘‘Estetik ameliyat uzmanınca yapılmalı’’ dedi.

Uzmanına yaptırın

PROF. DR. MESUT ÖZCAN

Liposaction estetik bir ameliyat ve ilgili uzman tarafından yapılması lazım. Plastik rekonstriktif ve estetik cerrah 6 yıl uzmanlık eğitiminden sonra yetişiyor. Ölen hastayla ilgili elimde hiçbir döküman olmadığı için konuşamam, ama hastalar uyanık olmalı ve seçici davranmalı. Başvurduğu doktorun diplomasını görmeli. Bu konuda eğitimi olmayan bir genel cerrah liposuction'ı nasıl yapar? Tekniği nedir, nerelerden emilir, komplikasyon'ları nelerdir, bunları nasıl bilir?

Ameliyatın riski var

PROF. DR. GÜRHAN ÖZCAN

Liposuction'da iki önemli risk var. Biri çok fazla doku çekerek hastayı şoka sokabilirsiniz. İşlem sırasında sadece yağ hücresi değil, başka vücut sıvıları da çekiliyor. Çekilen sıvılar yerine konmazsa hasta şoka girebilir. İkinci risk de yağ emme sırasında kana serbest yağlar karışır. Bir ölçüye kadar bu zararsızdır. Ancak bir ölçüden sonra yağ embolisi (pıhtısı) oluşturarak akciğer, beyin veya başka yerde ölümcül tıkanıklıklara yol açabilir.

Fırsatçı çok

PROF. DR. NAZIM DURAK

Estetik cerrahi bir pasta ve pay almak isteyen fırsatçılar var. Genel cerrahlar, cildiyeciler, kulak burun boğazcılar, aile hekileri, pratisyen hekimler... Hepsi estetik cerrahi yapıyorlar. Aslında liposuction ehil ellerde, tam teşekküllü hastanede ve uygun hastaya yapılırsa güvenli bir ameliyattır. Kan pıhtılaşması, diyabet, kas hastalığı, astım, kan pıhtılaşmasında bozukluk, romatizmal rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları olanlara yapmıyoruz. Bu işlem yapıldıktan 3 hafta sonra meydana gelen ölümün liposuction'a bağlı olduğunu zannetmiyorum.

Gel kız, kötü duruyor basenlerini alalım

AKDENİZ Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olduğu öğrenilen Berna Şallı'nın ailesi, doktoru suçlarken, teyze Seher Topal, şöyle konuştu:

‘‘Yeğenim öyle basenlerinin büyüklüğünü kafasına fazla takan birisi değildi. 4 yıl önce tanıştığı Dr. Edip Ilgaz, her karşılaştıklarında yeğenime 'Gel kız, senin şu basenleri alalım' deyip duruyordu. Ameliyatın riskinin olmadığı konusunda onu ikna ettiler. Son olarak Berna, 'Param yok' deyince, Dr. Ilgaz, 'Bu ameliyat pahalı ama sana bin dolara yapalım. İstersen taksitle yapalım' demiş ve Berna'yı ikna etmiş.’’

Dr. Edip Ilgaz ise ‘‘Biz hastalarımıza ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Ancak, bu teklif benden değil, karşı taraftan gelmiştir. Berna Şallı ameliyat öncesi annesiyle birlikte birkaç kez hastanemize gelmiş ve bizden ödeme kolaylığı istemiştir. Biz de bunun üzerine taksitlendirme yaptık ve senet hazırladık’’ dedi.

İl Sağlık Müdürü’nden savcılığa suç duyurusu

Hastanenin ruhsatsız olduğunu itiraf eden Dr. Edip Ilgaz, ‘‘Ruhsat almak için İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurduk. Bize bu süre içinde hasta kabul edebileceğimiz söylendiği için tedavi de yapıyoruz’’ diye konuştu. Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Gül ise, ‘‘15 gün önce ruhsat için başvuru yapmışlar. Nasıl hasta kabul edip, böyle bir ameliyatı gerçekleştirmişler anlayamadım. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!