'Hastaların alerjik duyarlılıkları sorgulanmalı'

Güncelleme Tarihi:

Hastaların alerjik duyarlılıkları sorgulanmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2004 17:21

Florence Nightingale Hastanesi akciğer hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Turhan Ece, “Sayın Mesut Yılmaz, acil müdahale yapılmasaydı ve sağlık kuruluşlarına uzak bir noktada olsaydı maalesef hayatını kaybedebilirdi” dedi. Prof. Dr. Ece, diş hekimlerinin lokal anestezi uygulayacakları hastaların alerjik duyarlılıklarını sorgulamaları gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ece, hastanede düzenlenen basın toplantısında, dün ”anaflaktik şok” geçirerek hastaneye kaldırılan ve tedavisinin ardından iyileşmesi üzerine bu sabah taburcu olan eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın rahatsızlığına ilişkin bilgi verdi.

“Anaflaktik şok”un genelde bir ilaç veya böcek sokması ya da bazı gıdaların alınmasından sonra ortaya çıkan, ani ve hızlı gelişen, damarlarda genişleme, vücutta ödem oluşturan, solunum güçlüğü ve tansiyon düşüklüğüyle seyreden bir tablo yarattığını belirten Prof. Dr. Ece, 30-120 dakika arasında ortaya çıkan belirtilerin de boğazda kaşınma, dudak çevresinde uyuşma, nefes darlığı olduğunu anlattı.

Bu tür bir durumda, müdahalenin gecikmesinin hastanın ölümüne neden olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ece, “Anaflaktik şok”un toplumda yüzde 1 oranında görüldüğünü ve milyonda 1-4 oranında ölümle sonuçlandığını belirterek, risk altındaki kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Turhan Ece, riskli işlerde çalışan ve daha önce ”anaflaktik şok” geçiren kişiler için, cilt altına adrenalin verebilen kalem gibi cepte taşınan ilaçlar bulunduğunu bildirdi.
  
DİŞ HEKİMLERİNE UYARI
  
“Anaflaktik şok”un önceden bir olay yaşanmaması halinde kimlerde görülebileceğinin bilinmediğini kaydeden Prof. Dr. Ece, diş hekimlerinin lokal anestezi uygulayacakları hastaların alerjik duyarlılıklarını sorgulamaları gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Ece, “Sayın Mesut Yılmaz, acil müdahale yapılmasaydı ve sağlık kuruluşlarına uzak bir noktada olsaydı maalesef hayatını kaybedebilirdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!