‘Hasar’ kavgasına dayanamadı, yıkıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Hasar’ kavgasına dayanamadı, yıkıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2002 01:56

Önce ‘ağır hasar’, sonra ‘onarılabilir’ raporu verilen 9 katlı bina, 17 Ağustos yıldönümünde herkese mesaj verircesine kısmen yıkıldı. Boş binada, büyük şans eseri can kaybı olmadı.

Bayındırlık Bakanlığı'nın ‘ağır hasarlı' raporu verdiği Avcılar'daki 9 katlı binaya, itiraz üzerine atanan ikinci bilirkişi heyeti, ‘Onarılabilir’ raporu verdi. Yargı süreci nedeniyle onarılmayan ve kimsenin oturmaya cesaret edemediği binanın bir bölümü, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde çöktü. İbret vesikası gibi olayda, şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

Avcılar Gümüşpala Mahallesi Barış Sokak'ta, iki katı kaçak olarak inşa edilen 9 katlı 21 daireli bina, 17 Ağustos depreminde büyük hasar gördü. Bayındırlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda, beton kalitesi düşük olan kolonların ağırlığı taşıyamaması nedeniyle, binanın çöktüğü vurgulandı. 'Ağır hasarlı' raporu verilen binanın yıkılmasına karar verildi.

'AĞIR HASAR' ORTA OLDU

Binanın altındaki dükkanın sahibi Şaban Aydın ile daire sahiplerinden Suna Akbaş, İstanbul 5'inci İdare Mahkemesi'ne başvurarak, yıkım kararına itiraz etti.

Mahkeme, yeni bir bilirkişi heyeti tayin etti. 5'inci İdare Mahkemesi Başkanı Ertan Demirci başkanlığındaki, öğretim örevlileri, Yüksek Mimar, Dr. Kutlu Alemdar, Yüksek Mimar Dr. Erkan Avlar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Ali Öktem'den oluşan heyet, 27 Aralık 1999 tarihinde, binaya giderek inceleme yaptı.

9 KATTAN İKİSİ KAÇAK

Binaya onay veren Bakırköy Belediyesi İmar ve Planlama Müdürlüğü'nün iki bodrum, zemin ve üç normal kat için verdiği iznin aşılarak, fazladan iki kat çıkıldığı belirtilen raporda, ‘‘Binadaki hasarların birinci nedeni, kaçak katlardır. Bina, yönetmeliklerin öngördüğü şekilde yapılmamıştır’’ denildi.

Bu ifadeleri kullanan bilirkişi, raporun sonuç bölümünde Bayındırlık heyetinin verdiği 'ağır hasar'ı, 'orta hasar'a indirdi.

DAVACI: BANA GÖRE HASAR AZDI

Can ve mal güvenliği açısından tehlike arzettiği vurgulanan hasarların, onarımla 'giderilebileceği' belirtildi. Bina, yıkılmaktan kurtuldu. İdare Mahkemesi, 21 Ocak 2000 tarihli kararında, binanın onarılmasına karar verdi. Avcılar’da depremden sonra birçok binaya verilen 'ağır hasarlı' raporlarının, İdare Mahkemesi'nin tayin ettiği bilirkişi heyetlerinin hazırladığı raporlarda, 'orta hasarlı' olarak değiştirilmesi dikkat çekti.

Binanın yıkılmaması için mahkemeye başvuranlardan dükkan sahibi Şaban Aydın, ‘‘Bana göre çok hasar yoktu. Binanın sağlamlaştırılacağını umuyordum. Düşündüğümüz gibi olmadı’’ dedi.

Dosya Yargıtay’da

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın itirazı üzerine, İdare Mahkemesi'nin kararı, Yargıtay'a gönderildi. Binanın bir bölümü, Yargıtay'ın hakkındaki kararını vermesini beklemeden, 17 Ağustos'un üçüncü yıldönümünde çöktü. Zaman zaman tinercilerin ve sokak çocuklarının kaldığı binada, çökme sırasında kimsenin bulunmaması, can kaybını önledi.

Çöken binada inceleme yapan Avcılar Belediyesi İmar Müdürü Hüseyin Aydost binayı, iki daire sahibinin itirazı nedeniyle yıkamadıklarını söyledi. Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Konya, ‘‘Binanın yıkılması gerektiği ortadaydı ama mahkeme sürdüğü için elimiz kolumuz bağlıydı’’ dedi.

‘Yıktırmıyorlar’ afişi asmıştı

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, başlangıçta ağır hasar raporu verilip, sonradan orta hasara çevrilen bütün binaların, tek tek fotoğrafını çektirip, üzerine afiş asmış. Değirmenci, ‘‘Bu bina, dava nedeniyle yıkılamamaktadır’’ yazılmış afiş astırdığı binanın önünde fotoğraf da çektirmiş. Değirmenci'nin afişi, çöken binanın enkazı altında kaldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!