Harvard’lı DJ... Nörobilim okudu ‘mikser’i seçti

Güncelleme Tarihi:

Harvard’lı DJ... Nörobilim okudu ‘mikser’i seçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2023 07:00

Harvard’da nörobilim okuyan Yiğit Sönmez’in elektronik müziğe olan tutkusunu ne üst üste aldığı ‘John Harvard Scholar’ ödülü ne de 4 üzerinden 3.94 ile mezun olması geçirebildi. Cosmic Academy’ye kabul alan Sönmez’in tek hayali ünlü bir DJ olarak Tomorrowland Festivali’nde sahneye çıkmak...

Haberin Devamı

ABD’de öğrenim gören Türk öğrenciler arasında 2023 yılının en başarılı 25 mezunundan biri olan 24 yaşındaki Yiğit Sönmez makine mühendisi babası Ercüment Sönmez’in işi sebebiyle ilkokul öğrenimini Çin’in Wuxi kentinde uluslararası bir okulda tamamladı. Daha sonra Türkiye’ye dönüp Koç Lisesi’nde tam burslu okudu ve oradan birincilikle mezun oldu. Lisede astrofizik üzerine yaptığı çalışmalarla uluslararası ödül aldı. Çocukluğunda hem sinemaya hem de elektronik müziğe merakı vardı. 10 yaşında bilgisayar programlarıyla elektronik müzik yapmaya başladı. Sinema merakını da 12 kısa film çekerek tecrübeye dönüştürdü. Üniversitede Harvard’dan tam burslu kabul aldı. Akademik üstün başarı sergileyen sınırlı sayıda öğrenciye verilen John Harvard Scholar ödülüne 2 sene üst üste layık görüldü. Harvard’da 4 üzerinden 3,94 ortalamayla anadalda ‘nörobilim’ ve yan dalda ‘film ve görsel sanatlar’ı bitirerek mezun oldu. Ancak bütün bu akademik başarılar DJ’lil tutkusunun önüne geçemedi. O şimdi dünyaca ünlü bir DJ olarak Tomorrowland Festivali’nde sahneye çıkmayı hedefliyor. Sönmez eğitim hayatındaki başarıları ve DJ’likle ilgili hayallerini şöyle anlatıyor;

Haberin Devamı

ASTROFİZİK ÇALIŞMALARI İTALYA’DA ÖDÜL ALDI
Liseden önce ilgi alanlarım arasında yalnızca elektronik müzik ve sinema vardı. Hayranı olduğum Cristopher Nolan’ın ‘Interstellar’ filmini izlediğimde astrofizik alanına ilgi duymaya başladım. Bu ilgi bende akademik çalışma isteği uyandırdı. Lisedeki astrofizik hocam Mustafa Bozkurt ile NASA’dan datalar alıp araştırmalar yaptık. Süpernova Kalıntılarının X-Işın Analizi üstüne yaptığımız çalışmayı ben 16 yaşındayken Torino Üniversitesi’nde öğrencilere sunduk ve ödül kazandık. Bir yandan da lisedeyken bolca kısa film senaryosu yazıp çekmekle uğraşıyordum.

SABAH OKULDA AKŞAM DJ SETİNDE
ABD’deki üniversitelere başvururken portfolyoma çektiğim kısa filmleri ekledim. Stanford ve Harvard’dan burslu kabul aldım. İki üniversite arasında kaldığım dönemde Harvard’ı seçmemdeki neden, Stanford’a göre sosyal alanlarda daha başarılı olmasıydı. Harvard’da ilk iki sene farklı alanlardan ders aldım. Mutlaka film sevdama geri döneceğimi düşünerek ve lisedeki fen ve matematik başarılarımı da göz önünde bulundurarak daha bilimsel bir alanda kendimi geliştirmeyi düşündüm. Bunun için ana dalımı nörobilim üzerine seçtim ve yan dalda film okuyarak mezun oldum. Nörobilim seçerken dünyanın ilerlediği yönü dikkate alarak tercih yaptım. insanı anlamanın ilerde müzik ve filmle ilgili işlerde işe yarayacağını düşündüm.

Haberin Devamı

Harvard’lı DJ... Nörobilim okudu ‘mikser’i seçti

ANNE VE BABAM TAM DESTEK VERDİ
Dışarıdan bakınca daha çok bilimsel alanda ilerlemem beklenirken benim içimde durduramadığım bir müzik tutkusu vardı. Piyano ve keman dersleri aldım. Çocukluğumun bir bölümünü Çin’de geçirmiş olmanın etkisiyle elektronik ve yabancı müziğe yakın büyüdüm. Elektronik müzikle ilgili ilk girişimlerim 10 yaşındayken bilgisayarıma indirdiğim programlarla basit ‘mix’ler yaparak başladı. Lise sonda küçük bir DJ seti aldım ve izlediğim videolarla kendimi eğittim. Önce film okumak istiyorum dediğimde, sonra da müziğe döndüğümde, annem ve babam iki açıdan da hep tam destek verdiler. Aslında benim elektronik müziğe olan ilgim sayesinde onların da bir elektronik müzik repertuvarı oluştu.

Haberin Devamı

‘HARVARD’A ÜNLÜ DJ’LERİ GETİRDİK’
Harvard’a başladığımda ise üniversite etkinlikleri, arkadaşlarımın doğum günü partilerinde sergilediğim performanslarla kendimi göstermeye başladım. Derslerin zorluğu ve sıkıcı düzeni içinde ara ara o adrenalini alıp ortamdan uzaklaşmak Harvard kariyerimi daha kolay tamamlamama yardımcı oldu. Diğer türlüsü çok sıkıcı olabilirdi. Oda arkadaşım Robert de elektronik müziğe karşı çok ilgiliydi. Birlikte idol olarak gördüğümüz dünyaca ünlü DJ’leri üniversiteye söyleşi için getirebileceğimiz Harvard Reverb adında bir oluşum kurduk. Armin Van Burren, Meduza, Oliver Heldens gibi isimleri Harvard’a getirdik. Bu organizasyonları yapmak bana müzik dünyasında önemli bir çevre sundu.

Haberin Devamı

‘HEDEFİM KENDİ SOUNDUMU YARATMAK’
Bir DJ’in hiç duymadığınız bir şarkısını dinlediğinizde onu tanıyorsanız bu önemli bir durumdur. Kısa dönemde en önemli hedefim kendi ‘sound’umu yaratmak. Ürettiğim müziğin beni nasıl yansıttığı sorusuna yanıt bulmaya çalışıyorum. Bu nedenle Ekim ayında Cosmic Academi adında çok önemli prodüktörleri yetiştiren bir okula demolarımla başvuru yaptım ve kabul edildim. 22 bin dolarlık eğitim ücretini karşılamam gerekiyor. Ekim ayında teknoloji, internet, medya ve eğlence sektörlerinde lider bir yönetim danışmanlık şirketi olan Activate Consulting’in New York şubesinde iş analisti olarak göreve başlayacağım. İşimin New York’ta olması bana performans gösterme ihtimalim olan çok fazla mekân seçeneği de sunuyor.”

 

 

BAKMADAN GEÇME!