Harvard’da ders kitabı Türkiye’de muzır yayın

Güncelleme Tarihi:

Harvard’da ders kitabı Türkiye’de muzır yayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2004 09:59

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Harvard Üniversitesi'nde ders kitabı olarak okutulan ‘Seks İsyanları’ adlı kitabı ‘müstehcen’ olduğu gerekçesiyle toplattı.

Kitapta, ünlü rock topluluklarının şarkı sözlerindeki maçoluk eleştiriliyor ve bunun üzerine sosyolojik analizler yapılıyordu.

Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanan ‘Seks İsyanları/Toplumsal Cinsiyet, Başkaldırı ve Rock’n Roll’ adlı araştırma kitabı, Küçükleri Muzır Neşriyattan Korumu Kurulu tarafından ‘müstehcen’ bulundu. Yayınevinin yönetmeni Ömer Faruk, kitabın yazarları S. Reynolds ve J. Press’ın ‘Seks Yalanları’nın ders kitabı olarak okutulduğu üniversitelerin listesini mahkemeye sunacaklarını söyledi. Yayıncılar Birliği de konuyu Avrupa Birliği’ne yansıtmak amacıyla Dünya Yayıncılar Birliği’ne başvuruyor.

ABD’nin önde gelen müzik dergilerinde eleştiriler yazan Reynolds ve Press’in toplatılan kitabında, Rolling Stones, Iggy Pop, Nick Cave gibi grup ve şarkıcıların şarkılarında kadını aşağılayarak nasıl cinsiyet ayrımcılığı yaptıklarını ortaya koyuyorlar. Bunun için de pek çoğu kadınlara yönelik küfür ve şiddet çağrılarından oluşan dönemin şarkı sözlerini analiz ediyorlar.

Kitabı yayınlayan ‘Harvard University Press’ dünyanın en prestijli kurumları arasında yer alıyor. Herhangi bir kitabın Harvard University Press tarafından yayımlanması son derece zor. Akademik çevrelerde, sadece yayınevinin ismi bile sağlam bir referans kabul ediliyor. Ayrıntı Yayınevi’nin Yönetmeni Ömer Faruk, şunları söyledi:

‘Sosyoloji kitabını toplayan Muzır Kurulu’nun entelektüel ve estetik beğenisinin bizi dünyadan kopardığını, dünyanın köyü konumuna ittiğini düşünüyorum. Bu olay zamanla ‘garip ama gerçek’ köşelerinde yer alacak kadar absürd bir olay.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!