Harçlıklar dizilerden

Güncelleme Tarihi:

Harçlıklar dizilerden
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2009 17:42

Yer Beykent Üniversitesi’nin Ayazağa Kampusu. Burası zaman zaman bir üniversite kampusundan çok film stüdyosunu andırıyor.

Haberin Devamı

Üniversitenin koridorları, kafeteryası, bazen de sınıfları spot ışıklarıyla aydınlatılıyor; birbirinden ünlü sanatçılar kendilerini izleyen onlarca öğrencinin bakışları arasında yönetmenin “başla” işaretiyle senaryonun gereğini yerine getiriyor. Eğitim yapılan bir okulda çekim yapmanın zorlukları da var. Kimi zaman kenarda gürültü yapan bir öğrencinin sesi, kimi zaman müzik kameraya “stop” denmesine neden oluyor. Sahne çok hareketli ise çekimler geceye bırakılıyor. Gündüz fizik, kimya, hukuk, sosyoloji derslerinin yapıldığı mekanlar gece film şirketlerine kalıyor.
Beykent Üniversitesi’nde bugüne kadar 10’a yakın filmin çekimi yapıldı. Bunlar arasında bir sinema filmi, bir müzik klibi ve televizyon dizileri var. 1997 yılında TRT’deki Kuzenlerim isimli dizi filmle başlayan çekimler, bugün Beykent Üniversitesi’nin üç kampusunda birden gece-gündüz devam ediyor. Üniversitenin ya bir film çekimine ya da bir şarkının klibine ev sahipliği yapmamış köşe yok.
Üniversitenin Ayazağa, Beylikdüzü ve Taksim kampusları film şirketlerine açılırken, bunun karşılığında alınan para burs olarak ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere dağıtılıyor. Film çekimlerinden gelen parayla Beykent Üniversitesi’nde okuyan 144 öğrenci ayda 150-300 lira arasında değişen miktarlarda burs alıyor.

Haberin Devamı

Gönüllerinden ne geçerse onu veriyorlar

İlk tecrübemiz TRT ile oldu. Beylikdüzü’ndeki kampusumuzda, kantinde başlayan film çekimi, sınıfla devam etti. Daha sonra yeni açtığımız kampus ve mekanlarda başka dizi çekimleri sürdü. Bizim mekanları görenler talepte bulundu. Burs isteyen çok öğrencimiz vardı. Bu film çekimlerinden aldığımız paraları kurduğumuz komisyonla öğrencilere aktarma kararı aldık. Öğrencilerimizin yüzde 23’ü film yapımcılarından alınan paralarla okuyor.  Rakamları biz belirlemiyoruz. Yapımcılar bu parayı bursa aktaracağımızı bildiği için vicdanlarından ne geçerse onu ödüyorlar. 50 lira veren de, 5 bin lira veren de var.

ÖĞRENCİLER DE OYNUYOR

Bu çekimlerin öğrencilerimize bir faydası daha var. O da tecrübe. Çünkü, bazı filmlerde oyunculuk bölümü, sahne ve gösteri sanatlarında okuyan öğrencilerimiz rol alıyor.

Haberin Devamı

FİLM DE, KLİP DE ÇEKİLDİ
SİNEMA: Polis
KLİP:  Mustafa Sandal-İndir
DİZİLER: Kuzenlerim (Beylikdüzü Kampusu), Kurtlar Vadisi (İlk bölümlerdeki ofis sahneleri, Taksim Kampusu) Aşkımızda Ölüm Var (Taksim Kampusu) Hepsi 1 (Ayazağa Kampusu) Kardelen (Ayazağa Kampusu),  Sinekli Bakkal (Ayazağa Kampusu) Aile Reisi (Ayazağa Kampusu), Adanalı (Ayazağa Kampusu)

Bursla kiramı ödüyorum

Ayda 300 lira destek bursu alıyorum. Bugüne kadar hiç kimseden destek almadım. İlk kez üniversite bana bu desteği verdi. Ancak, şu anda alamıyoruz, hâlâ yatırılmadı, bekliyorum. Bu paraya çok ihtiyacım var. Aldığım bu bursla kiramı ödüyorum. Diyarbakır’dan geldim. Babam pazarcı, annem ev kadını.

Haberin Devamı

Yemeklerimi karşılıyor

Okuldan 150 lira destek bursu alıyorum. Burası bir özel üniversite. Yemek fiyatları da devlet üniversitelerine göre daha pahalı. Ben de aldığım parayı yemeğe ayırıyordum. Yani bu burs zorunlu bir ihtiyacımı karşılıyor. Doğrusu bu çekimlerin benim işime yarayacağını, bana burs olarak döneceğini bilmiyordum.

Görsellik için çok uygun

Daha önce Hepsi 1 filminin çekimini Beykent’te yaptık. Bu film, üniversite ve gençlik konularını içeriyordu. Kampusta müzik salonu, sınıflar bizim için çok uygundu. 51 bölümü çektik. Daha sonra Adanalı filmi için başladığımızda Emniyet Müdürlüğü için bir mekan aradık. Aklımıza yine Beykent geldi. Çünkü, üniversitenin yönetim katı açık ofis ve görselliği açısından bizim için çok uygundu. Verdiğimiz çekim ücretinin öğrenciye geri dönmesi bizi mutlu ediyor. Başarılı ancak ekonomik durumu iyi olmayan öğrenciyi ödüllendirmiş oluyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!