Hapisten gelen suikast talimatı

Güncelleme Tarihi:

Hapisten gelen suikast talimatı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2001 00:00


Sabancı suikastının planlayıcısı olmak suçundan yargılanan Ercan Kartal, yıllardır DHKP-C'yi cezaevinden yöneten adam olarak biliniyor. Sabancı cinayeti dahil, pek çok kanlı cinayetin talimatını Kartal'ın verdiği iddia ediliyor. Nuriş çetesi tarafından öldürülen Sabancı suikastının tetikçisi Mustafa Duyar'ın da bu konuya ilişkin çok ayrıntılı bir ifadesi bulunuyor.

Ercan Kartal, 12 Eylül 1994 tarihinde Bayrampaşa Cezaevi'ne girdi. O günden sonra DHKP-C militanlarının koğuşlarına jandarma dahi giremedi. Sözkonusu koğuşlara geçtiğimiz aylarda yapılan "Hayata Dönüş Operasyonu" ile girilebildi. Operasyondan önce durum o kadar ciddiydi ki; Kartal, Sabancı Suikasti'ni azmettirdiği iddiası üzerine ifade vermesi istendiğinde, şunları söylemişti: "Beni hiçbir kuvvet buradan çıkartamaz."

Ercan Kartal'ın babası Hüseyin Kartal bir polisti. Tam 30 yıl boyunca istihbaratçılık yaptı. Ercan ise, polis babanın 4 oğlundan biriydi. Ağabeyi ve küçük kardeşi MHP'li olduğu halde; kendisi ve diğer kardeşi sol görüşlü partilere sempati duyuyordu. Ercan Kartal'ın örgütle ilk tanışması, Açık Öğretim Fakültesi'nde öğrenci olduğu döneme rastladı. İlk iş olarak, "Ahmet" kod adıyla Dev-Sol'un Bekaa'daki kampında eğitim gören Ercan Kartal, daha sonra Tunceli'den kaçarak İstanbul'a geldi.

Örgütün içinde adım adım liderliğe yükselen Kartal, 31 Ağustos 1994'te Kartal Tren İstasyonu'nda bir buluşma sırasında yakalandı ve 12 Eylül'de de Bayrampaşa Cezaevi'ne girdi. Tutuklanması, eylemlerini yavaşlatmadığı gibi aksine hızlandırdı. Kartal, hemen hemen yakalanan her militanın ifadesinde vardı: "Talimatı Ercan Kartal verdi."

Ercan Kartal, Bayrampaşa Cezaevi'nde bir de firar girişiminde bulundu. Kartal, DHKP-C'nin Bayrampaşa Cezaevi Sorumlusu Şadi Özbolat'la birlikte kadın kılığına girmek için kıyafetlerini değiştirirken infaz koruma memurları tarafından fark edildi.

Tüm kapıların tutulmasının ardından kaçamayacağını anlayan 2 firari, kendi kabinlerine geri döndü. Ercan Kartal, saçlarını kızıla boyatıp, bıyıklarını kesmesine rağmen başarısızlıkla sonuçlanan bu girişiminden sonra, pes etmediği belirterek "Yine deneyeceğim" diyordu. Kartal, 'Hayata Dönüş Operasyonu'ndan sonra Bayrampaşa'dan Edirne F Tipi Cezaevi'ne sevk edildi.

Ercan Kartal'ın cezaevinden verdiği iddia edilen eylem talimatları şunlar:

16 Haziran 1995: Şişli Feriköy'de Hasan Levent'in öldürülmesi; Laleli'de bir ekip otosunun taranması
9 Temmuz 1995: Kağıthane Örnektepe'de, Sıracevizler Otobüs Durağı'nda polis memuru Mustafa Güngör'ün şehit edilmesi.
12 Ağustos 1995: Fatih Cibalı Karakolu'na silahlı saldırı
21 Ağustos 1995: Örnektepe Karakolu'nun taranması
25 Eylül 1995: Bağcılar Mahmutbey Yolu'ndaki Erdem Mobilya'nın kundaklanması
28 Eylül 1995: Sarıyer Maslak İl Jandarma Alay Komutanlığı'nın önünde 2 jandarma erinin şehit edilmesi, MP-5 marka silahın gasp edimesi.
3 Ekim 1995: Sarıyer Armutlu'da polis memuru Mehmet Zühtükaroğlu'nun yaralanması
30 Kasım 1995: Avcılar'da polis otosuna silahlı saldırı düzenlenerek 3 polis ile 2 vatandaşın yaralanması.
9 Aralık 1995: Esenyurt'ta 2 jandarma erinin şehit edilmesi ve G-3 silahın gasp edilmesi
22 Aralık 1995: Avcılar MHP Seçim İrtibat Bürosu'nun molotoflanması
22 Aralık 1995: Büyükçekmece'de DYP Genç Demokratlar Derneği'nin kurşunlanması
9 Ocak 1996: Sabancı Suikasti'nin düzenlemesi ve Özdemir Sabancı, Haluk Güngör ve Nilgün Hasefe'nin öldürülmesi
2 Haziran 1996: Gazi Mahallesi'nde Zübeyde Hanım Zabıta Karakolu'nun molotoflanması
16 Haziran 1996: Yeniköy'de, DYP Lideri Tansu Çiller'in yalısının önünde nöbet tutan ekip otosunun taranması ve polis memuru Şükrü Güner'in şehit edilmesi. (Hürriyetim)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!