Hapisteki askere koşu bandı izni

Güncelleme Tarihi:

Hapisteki askere koşu bandı izni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2011 00:00

Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde askeri cezaevleri ile ilgili ‘Askeri ceza ve tutukevlerinin yönetimine ve cezaların infazına dair yönetmelik’ yayınlandı. Buna göre, tutuklu askerler cezaevinde koşu bandı, bisiklet, kürek çekme aleti bulundurabilecek. İyi halli askerin ödüllendirilmesini öngören yönetmelik, özetle şöyle:

Sır saklamak zorunlu

Askeri ceza ve tutukevi personeli sır saklamak zorunda. Yönetmeliğin 34’üncü maddesinde, “Gizli tutulması gereken şeyler basın ve yayın organları dahil hiçbir kimseye ve makama izinsiz verilemez. Hangi hususların gizli kalması gerektiği askeri ceza ve tutukevi müdürü tarafından personele duyurulur. Bu hususlar Günlük Emirler Defterine kaydedilir” denildi. Bu personel, İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma Yönergesi esaslarına göre eğitilecek ve gerekli diğer koruyucu tedbirler öğretilecek. Cezaevi personeli hükümlü- tutuklularla, yakınlarına avukat seçiminde yardım amacı ile etki yapamayacaklar ve tavsiyede bulunmayacaklar. İş göndermeye aracılık edene Avukatlık Kanunu’na göre yasal işlem yapılacak.

Silah kullanmak son çare

Cezaevindeki olayları bastırmak için alınacak önlemler ve silah kullanmak da düzenlendi. Silah kullanmaktan mutlaka ateş etmenin anlaşılmayacağı ve ateş etmenin silah kullanmada son çare olduğu kaydedildi.

Subaylara sivil kıyafet

Tutuklu- hükümlü erbaş ve erlere, TSK Kıyafet Yönetmeliği’nde belirlenen şekilde elbise giydirilecek. Tutuklu- hükümlü subay, astsubay, sivil personel, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, askeri disiplini ihlal etmemek şartıyla sivil kıyafet giyebilecekler. İsteyen nişan ve nikah yüzüğü takabilecek.

Haftada 1 kez telefon izni

Belgelendirmek koşuluyla eş, 3’üncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ve vasisi ile haftada 1 kez 10 dakika süreyle telefon görüşmesi izni var. Telefon görüşmeleri Türkçe yapılacak. Ancak kendisi veya görüşeceğini bildirdiği yakınının Türkçe bilmediğini beyan etmesi halinde, Kürtçe ya da başka bir dilde konuşmanın yapılmasına izin verilip konuşma kayda alınacak. Ziyaret haftada 1 kez olacak şekilde, 3’ü kapalı 1’i açık görüş olmak üzere ayda 4 kez yapılacak. Hava ve mevsim şartları uygun olduğu sürece hükümlü-tutuklular günde 1 saatten aşağı olmamak üzere açık havaya çıkarılacak.

Eşit davranmak zorunlu

Cezaevi personeli bütün hükümlü ve tutuklulara eşit işlem yapacak. Adil ve dürüst davranmak ve her ne sebeple olursa olsun farklı muameleden kaçınmak zorunlu. Hükümlü ve tutuklular birbirlerine karşı dürüst ve iyi davranmak zorunda. Yaş, kıdem, maddi güç ve kuvvet gibi faktörlere dayalı olarak diğer bir şahıs üzerinde nüfuz icra etmelerine de cezaevi yönetimi engel olacak.

Bulundurulacak eşyalar

Koğuş ve kişisel temizlik malzemeleri, TV, küçük el radyosu, su ısıtıcısı, çamaşır askısı, ütü ve ütü masası, koşu bandı, bisiklet, kürek çekme aleti gibi mekanik spor malzemeleri, buzdolabı, klima, vantilatör, su soğutma sebili.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!