Hapı yutmanın da yöntemi var

Güncelleme Tarihi:

Hapı yutmanın da yöntemi var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

İlaç yutmakta ne var deyip geçmeyin. Hekimler, doğru şekilde yutulmayan ilaçların yeterince etkili olmayacağı görüşünde.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Çelik, ağız yoluyla alınan ilaçların gerekli etkiyi yapabilmesi için uyulması gereken kuralları sıraladı:

"Yuttuğumuz ilacın etkili olabilmesi için herşeyden önce midede çözülerek ve bozulmadan kana karışması gerek. İlacınızı yeterli miktarda suyla, en az yarım bardak ve oturarak ya da ayakta ama dik bir pozisyonda alarak bu işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca, bir-iki dakika bu pozisyonda kalmanız ilacın yemek borunuza yapışarak zarar vermesini ya da etkinin gecikmesini önleyecektir. Eğer tablet-kapsül ve bunun gibi ilaçlar ise, yemek borunuza yapışmışsa, bu durumda bir lokma ekmek ve bol suyla aşağıya indirmeniz faydalı olacaktır.''

Yutulması çok zor gelen büyük tabletlerin bazılarının ufalanarak yada meyve sularına karıştırılarak alınabilceğini, ancak bu işlem için hekim veya eczacıya danışılması gerektiğini belirten Çelik, "Bazı ilaçların parçalanarak alınması birden bire fazla miktarda ilacın kana karışmasıyla zehirlenme tablolarına neden olabilir'' dedi.

Prof. Dr. Çelik, dikkat edilmesi gereken bir diğer noktanın da ilaçların alınma zamanı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Doz aralarının eşit uzunlukta olması ve hergün aynı saatlerde alınması çok önemli. Günde 3 kez alınması söylenen bir ilaç gün içerisinde eşit aralıklarla 3 defada alınıyor olabileceği gibi 24 saat içersinde her 8 saatte bir alınması gerekiyor da olabilir. Bu nedenle ilacınızın hangi şekilde alınacağını kullanmadan önce hekim veya eczacınıza sorarak mutlaka öğrenmelisiniz''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!