Hangisi doğru?

Güncelleme Tarihi:

Hangisi doğru
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 02:00

Arjantin'de ekonomiyi batıran siyasiler yargılanıyor. Bizde ise seçime kalıyor.

Siyasiler: Yadırgadık

Siyasi parti temsilcileri, Orgeneral Kıvrıkoğlu’nun Arjantin'deki siyasi sonucu, Türkiye ile kıyaslanmasından pek memnun olmadılar.

Sühan Özkan (ANAP)

Talihsiz yorum

Türkiye'de belli bir program inançla uygulanıyor. Ülke zor şartlardan geçiyor. Türkiye'nin Arjantin ile kıyaslanması son derece talihsizdir. Siyasi yorumlara neden olacak bir demeci Genelkurmay Başkanının ağzından duymak beni üzmüştür.

Ufuk Söylemez (DYP)

Yargılansın

Ekonomik politikaları partiler ve hükümetler ortaya koyar. Dolayısıyla bu kolektif politikalar milletin nezdinde değerlendirilir ve kararı millet seçimle verir. Ama kişisel suçlar varsa bunlar mahkemelerde yargılanmalıdır.

S. Pehlivanoğlu (ANAP)

Hükümet yoğun çaba içinde

Demokrasilerde vatandaş oyunu kanunlarla belirlenmiş süreler için kullanır, hükümet de makro planlarını bu sürelere göre yapar. Hükümet bu sürecin sonuna kadar, ülkenin yararına gördüğü düzenlemeyi yapıyor ve gerekli çabayı sarfediyor.

Uluç Gürkan (DSP)

Dokunulmazlık sınırlansın

Benim anladığım dokunulmazlığı kasdediyorsa, son derece haklıdır. Çünkü ben de dokunulmazlığın sınırlandırılması gerektiği kanısındayım. Seçimlerle ilgili sözlerinin bir başka anlamı ise bu tür kişilerin ancak seçimler yoluyla tasfiye edileceği mesajıdır.


İşadamları: Yargılansın


İş dünyası, siyasilerin kötü yönetimlerinin cezasız kalmaması gerektiği görüşünde birleşti. İşadamları, cezanın da seçim sonucuyla ortaya konmasını istediler.

T. Özilhan (TÜSİAD Başkanı)

Demokraside bu sistem var

Demokrasinin içinde bu sistem zaten var. Siyasilerin herhangi bir suçu varsa bunun bir düzeni var. Yüce Divan'a gidilebilir, siyasi dokunulmazlığı kaldırılır, adaletin önüne çıkarılabilir. Önemli olan seçimle bunun ortaya konması.

Z. Çağlayan (ASO Başkanı)

Suç cezasız kalmaz

Hiçbir suçun cezasız kalmaması lazım. İşin en doğrusu insanların yapmış olduğu hatalardan sorumlu olması. Bu sorumluluğun yargılamak mı, seçim mi olması konusunda net fikre sahip değilim. Bir işadamı işini kötü idare ederse firmasını batırıyor, hapse girebiliyor. İşini yanlış yapan yöneticiyi işten alıyorsunuz.

Sinan Aygün (ATO Başkanı)

Yargılanmalı

Sayın Kıvrıkoğlu'na katılıyorum. İşyerimi kötü yönetirsem, çeklerim karşılıksız çıkarsa, malım icra olur, kötü yönetimden hapse girerim. Ülkeyi, devleti kötü yönetenler ise hiçbir cezaya maruz kalmıyor.

Nuri Artok (İHKİB Başkanı)

Siyasi ceza olmalı

Ortada bir suç varsa cezasız kalmamalı. Ancak siyasi hatalar nedeniyle ülke yanlış yerlere götürüldüyse cezası da siyasi olmalı. Yani seçimle cezalandırılmalı. Zaten bir siyasetçi için en büyük ceza seçilememek.


Attilá İlhan (Yazar)

Elbette yargılanmalı

Elbette yargılanmalı. Siyasetçiler, bir gün gelip mahkeme önünde hesap vereceklerini bilirlerse bu kadar rahat hareket edemezler. Ama bizim siyasetçiler açılan davaları bile hasıraltı ediyor.

Prof. İlter Turan (Bilgi Üni.)

Suçlu cezalandırılır

Demokratik rejimde belli kurallar vardır. Siyasetçi olsun ya da olmasın, bir insan suç işlemişse cezalandırılır. Suçun ne olduğu da, yasalarda tanımlanmıştır. Hukuk bunun için mevcuttur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!