Hamile olmayan kadına kürtaj teklifi iddiası

Güncelleme Tarihi:

Hamile olmayan kadına kürtaj teklifi iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2007 15:38

MARMARİS Devlet Hastanesi'nde görev yapan doktor P.E.'nin hamile olmadığı halde, testi pozitif çıkan H.T.'ye (30) özel kliniğinde kürtaj teklif ettiği öne sürüldü.

Muğla Devlet Hastanesi'nde yapılan başka bir muayenede hamile olmadığı anlaşılan H.T'nin eşi Şükret T. (36), “Kürtaj sırasında acaba eşimden ne alacaktı?” diye serzenişte bulunduğu kadın doğum uzmanını ve çalıştığı hastaneyi Sağlık Bakanlığı'na şikayet etti. Marmaris Devlet Hastanesi'nin Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Doktor P.E. kürtaj teklif ettiği iddiasını yalanladı.

Marmaris Osmaniye Köyü Kumlubük Mevkii'nde bahçevanlık yapan iki çocuk babası Şükret T.'un iddiasına göre olay şöyle gelişti: T. çifti, hamilelik şüphesi üzerine 23 Şubat 2007'de Marmaris Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisi'ne başvurdu. Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Doktor P.E. tarafından yapılan tetkikler sonrasında hastane laboratuvarından alınan HCG raporu pozitif yani hamile çıktı.

Maddi zorluklar içinde bulunan çift, P.E'ye bu çocuğu istemediklerini açıkladı. P.E. bunun üzerine Marmaris Devlet Hastanesi'nde kürtaj yapılmadığını, dilerlerse özel kliniğinde hamileliğe son verebileceğini söyledi. T. çifti öneriyi hemen kabul etmedi, süre istedi. Şükret T. daha ucuz kürtaj olasılıklarını araştırdı, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurdu, Muğla Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisi'nde kürtaj yapıldığını öğrendi.

Eşiyle birlikte 28 Şubat 2007 tarihinde bu hastaneye gitti. Doktor Salih Akkuş, H.T'dan HCG tahlili istedi. Bu kez sonuç negatif çıktı. Olanlara şaşıran ve kızan Şükret T. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü'ne dilekçe vererek Marmaris Devlet Hastanesi ve doktor P.E'den şikayetçi oldu. Müdürlükten yanıt alamayınca da bir dilekçe daha hazırladı. 21 Mart 2007 tarihini taşıyan yeni dilekçesini, bu kez Sağlık Bakanlığı, Muğla Valiliği, Marmaris Kaymakamlığı ve gazetecilere gönderdi.

Şükret T. “Eşim bir hafta içinde önce hamile, ardından ise olmadığını öğrendi. Psikolojisi bozuldu. Bu da evimizdeki huzuru kaçırdı. Eşimin hamile olduğunu ve özel kliniğinde kürtaj yapmak teklifinde bulunan P.E. acaba eşimden ne alacaktı? Yetkililerin, bu konuya biran önce el atması ve gerekeni yapması lazım. Yoksa başkaları da bizim durumumuza düşebilir” dedi.

DOKTOR YALANLADI

Marmaris Devlet Hastanesi'nin Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Doktor P.E. ise Şükret T'un iddialarını yalanladı. Pozitif çıkan test sonuçlarının laboratuvardan kaynaklandığını ileri süren P.E. “Kürtaj olmak için yerine getirilmesi gereken yasal şartlar vardır. Öncelikle ultrasona girmeden kürtaj kararı alınmaz. Ultrasonda hamile olduğu anlaşılan kadın, eşiyle birlikte Sağlık Grup Başkanlığı'na gerekli yasal belgelerle başvurur. Buradan alınacak yazı doğrultusunda kürtaj gerçekleşir. Ben, tüm bunları hastalara anlatıyorum. T. Ailesi'ne de bu yolu gösterdim. Onlara özel kliniğimde kürtaj teklif ettiğim ise yalandır. Ayrıca gerekli yazı getirildiği takdirde Marmaris Devlet Hastanesi'nde kürtaj yapılmaktadır” diye konuştu.

TEST YANILMIŞ

Marmaris Devlet Hastanesi Biyokimya Uzmanı Doğan Kızılaslan da H.T'nin hamile olmamasına karşın test sonuçlarının pozitif çıkması konusunda “H. hanıma kaset test uygulanmış. Çok hızlı sonuç veren bu testin yüzde 5 ile yüzde 10 arasında yanılma payı vardır. Nitekim H. hanımın test sonucunda da yanılmış. Muğla'da ise sonuç otomatik çalışan hormon cihazından alınmış. İki rapor arasındaki fark bundan kaynaklanmıştır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!