Halkları yüreğin sesi birleştirir

Güncelleme Tarihi:

Halkları yüreğin sesi birleştirir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 00:00

İspanya’nın başkenti Madrid’deki Complutense Üniversitesi, "edebiyat dünyasındaki çalışmaları, kültürlere bakış açısı ve 2006 Nobel Edebiyat Ödülü almasından" dolayı Orhan Pamuk’a fahri doktora unvanı verdi.

Törende, Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Ender Arat, üniversitenin yardımcı rektörleri ile tüm fakültelerinin dekanları hazır bulundu. Orhan Pamuk’a fahri doktora diplomasını Rektör Carlos Berzosa Alonso Martinez verdi, "Bugünden itibaren bu üniversite sizin eviniz" dedi.

Pamuk ise, "Romanlar ne tam gerçek, ne de tam hayal ürünüdür. Ben hayatın anlamını arıyorum. Hayatın anlamını bir çerçeveye oturtabilirseniz, mutluluk budur. Ben romanlarımda bunu arıyorum" diye konuştu. Martinez, "İstanbul, Hatıralar ve Şehir" kitabında İstanbul’u çok yönlü olarak anlatma tarzından çok etkilendiğini ifade etti. Felsefe Fakültesi Dekanı Damaso Lopez Garcia da, Orhan Pamuk gibi yazarı anlatmanın kolay olmadığını söyledi. İspanya Kültür Bakanlığı’nda, Katalan yazar Juan Goytisolo ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Pamuk, "Türkiye’nin AB’ye girişini engelleyen sebeplerden birinin de yükselen aşırı milliyetçiliğin olduğunu söyledi. Pamuk, aşırı milliyetçiliğe karşı AB halkına "Halkları birleştiren siyaset değil, yüreğin sesidir, vücutların müziğidir" mesajını iletti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!