Halk bayramı

Güncelleme Tarihi:

Halk bayramı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2013 00:00

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşımızı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 94. yılı vatandaşlar tarafından coşkuyla kutlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Şişli’deki yürüyüşte konuşan Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, kalabalık nedeniyle katılımcılara teşekkür etti.

Haberin Devamı

19 MAYIS Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkusunu yaşayan İstanbullular Şişli’de buluştu. Şişli Belediyesi tarafından yapılan kutlama etkinliğine binlerce vatandaş katıldı. Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Evi önünde toplanan on bine yakın vatandaş ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle hep birlikte 10’uncu Yıl Marşı’nı söyledi. ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ ve ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganları atan vatandaşlar, Cevahir Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü.

Vatandaşlarla birlikte 19 Mayıs coşkusunu yaşayan ve yürüyüş boyunca midibüs üzerinden halkı selamlayan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, yaptığı konuşmada, “Bugün ulusumuzun özgürlük, bağımsızlık destanını yazmaya başladığı gündür. 16 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk bu evden hareket etti. Bugün Atatürk’ün gençleri, bütün yurttaşlarımız Mustafa Kemal’i anmak için buradalar. Bütün yurttaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Hepimiz için çok derin bir anlam ifade eden bu günü gönlümüzce, coşkuyla kutlamayı çok istedik; ancak 11 Mayıs günü Hatay’da düzenlenen hain saldırı bağrımızı yaraladı. Yüreğimiz kan ağlıyor. Hiçbir saldırı bize ulusal kahramanlarımızı unutturamaz. 19 Mayıs gençlere armağan edilmiş bir bayramdır. Gençlerimizin bu büyük bayramını kutluyorum. Gençler, bu ülkenin geleceğidir” dedi. Kutlamalarda daha sonra, Şişli Belediyesi tarafından oluşturulan 500 kişilik kadın korosu, Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi.

TÜRKİYE'DE 19 MAYIS FOTOĞRAFLARI

Haberin Devamı

YURTTA 19 MAYIS COŞKUSU / WEB TV

TAKSİM'DE RESMİ 19 MAYIS TÖRENİ / WEB TV

YURTTAN MUHTEŞEM FENER ALAYI YÜRÜYÜŞÜ / WEB TV

BAĞDAT CADDESİ KIRMIZI BEYAZ'A BÜRÜNDÜ / WEB TV

ANTALYA'DA 19 MAYIS YÜRÜYÜŞÜNE 30 BİN KİŞİ KATILDI / WEB TV

TÜRK YILDIZLARI NEFES KESTİ / WEB TV

BİNLERCE KİŞİ SIHHİYE'DE TOPLANDI / WEB TV

KRONOMETRESİZ

Taksim’de ise kutlama için meydana gelen DSP’liler de tören için alana alındı. Alana, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, DSP ve Atatürk Vakfı’nın çelenklerinin yanı sıra AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın da çelengi getirildi. Ancak çelenk tören başlamadan önce alandan geri götürüldü. Parti üyeleri, törende sadece tek bir çelenk konulacağının kendilerine söylendiğni, bu nedenle çelengi geri götürdüklerini söylediler. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, “Yasak savar bir tören yapıldı. 19 Mayıs bizi Cumhuriyet’e götüren temellerin atıldığı yer ama burada bundan hiç bahsedilmedi. Bu kez kronometre tutmaya gerek görmedik. Geçen sefer 2 dakika 24 saniyeydi. Bu kez de o kadar hatta yeni bir dünya rekoru kırmış olabilirler” dedi. Beşiktaş Belediyesi tarafından 3’üncüsü düzenlenen, ‘Bağımsızlık İçin İlk Adım Halk Koşusu’ da Dolmabahçe-Bebek arasında yapıldı. Genç Türk Grubu’nun “Atatürk Sizi Çağırıyor-Çılgın Türkler Taksim’e”  etkinliği de Tünel’de yapıldı.

Haberin Devamı

DÜNKÜ ÇOCUKLAR

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki şehir stadındaki kutlamalarda  4 lisenin öğrencileri jimnastik hareketlerini Atatürk fotoğraflı tişört giyerek ve ünlü besteci Mozart’ın eseri Türk Marşı eşliğinde yaptı. Antalya’da ise ‘Gençlikle El Ele Sağlıklı Günlere’ yürüyüşü düzenlendi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde ise tören, 51 kişinin ölümüne neden olan bombalardan ilkinin patladığı Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Ordu’da da yaşları 40 ile 90 arasındaki “Ünye’nin Dünkü Çocukları” grubu, Cumhuriyet Meydanı’nda jimnastik gösterisi yaptı. Saçları ağarmış delikanlılar, ateş çemberinden atladı, kule yaptı. Çevredekilerden büyük alkış topladı.
Samsun halayı

Haberin Devamı

SAMSUN’da Atatürk ve 18 silah arkadaşının 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı tiyatro oyuncuları tarafından canlandırıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ise kutlamalar çerçevesinde yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Serter, Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu, sivil toplum kuruluşları ve Türkiye’nin bir çok ilinden gelen ADD üyeleri ve başkanları katıldı. Halayların çekildiği yürüyüşte yaklaşık 3 bin kişi, 200 metre uzunluğunda Türk Bayrağı açtı.

Diyarbakır halayı

DİYARBAKIR’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, ilk kez stadyum yerine Dağkapı Meydanı’nda gerçekleştirildi. Dağkapı Meydanı’ndaki törenlere AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Oya Eronat, Cuma İçten ve Süleyman Hamzaoğulları, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile çok sayıda davetli katıldı. Dicle Üniversitesi Modern Halk Dansları ekibi ve Halk Eğitim Merkezi öğrencileri folklor gösterileri sergilendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!