Haliç hızla temizleniyor

Güncelleme Tarihi:

Haliç hızla temizleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2001 00:00


İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Haliç'teki su kalitesinin sürekli izlendiğini, sonuçların ümit verici olduğunu belirterek çevre düzenlemelerinin ardından Haliç'in kültür merkezine dönüştürüleceğini söyledi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) düzenlediği ''Haliç 2001 Sempozyumu'', Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda başladı.

Sempozyumda konuşan İstanbul Valisi Erol Çakır, içgöç olgusunun kentteki pek çok sorunun kaynağı olduğu gibi hem çevre, hem tarihi değeri açısından ''dünyanın incisi'' denilen Haliç'te yaşanan sorunun da nedeni olduğunu belirterek, ''Bugün, kültür ve tarihi değeri olan bu alan insanlığa kazandırılıyor. Büyük bir aşama kaydedildi'' dedi.

SORUNLARIN KAYNAĞI İÇ GÖÇ

Kentin tüm sorunlarının ana nedeninin yönlendirilememiş içgöçten kaynaklandığını vurgulayan Çakır, şunları söyledi:

''İçgöç olgusu, hem çevre, hem tarihi açıdan 'dünyanın incisi' dediğimiz Haliç'te yaşanan soruna da neden oldu. Haliç'i, neredeyse kaybetmek üzereydik. Bugün, kültür ve tarihi değeri olan bu alan insanlığa kazandırılıyor. Büyük bir aşama kaydedildi. Denizlerimize, hele hele

Haliç gibi bir değere sahip çıkmazsak, geleceğe güvenle bakan bir İstanbul yaratabilir miyiz? Bu konuda yapılacak çalışmalar, İstanbul'a ve dolaylı olarak insanlığa yapılacak en büyük katkılardan biridir. Bugünkü gelinen nokta kafi değildir.''

KİRLİLİK KAYNAĞINDA ENGELLENDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ümit Özerol, Haliç'in temizleme çalışmalarını anlattığı konuşmasında, Haliç'e akan atık suları toplayan kollektörler yapıldığını, fabrikaların buraya atıksu bırakmasının önlendiğini, böylece Haliç'teki kirliliğin daha kaynağında engellendiğini bildirdi.

Haliç'in çamurunun da tarama gemileriyle toplanarak Alibeyköy'deki taşocaklarına boşaltıldığını, böylece hem Haliç'in temizlendiğini, hem Alibeyköy'deki bu alanın yeşillendirildiğini anlatan Özerol, ''Haliç suyunda hayat yeniden canlandı'' dedi.

KÜLTÜR MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Adem Baştürk ise, Haliç'in, Türkiye'de kirliliğin ilk başgösterdiği bölge, bu nedenle çevre duyarlılığının da ilk göstergesi olduğunu belirterek, 1970'li yıllarda gerçekleştirilen bir sempozyumda Haliç'ten umut kesildiği yönünde bildiriler sunulduğunu ancak bugün bu su kaynağının temizlendiğini ifade etti. Baştürk, ''Haliç'in kokusu, kirliliği tamamen kalktı. İnşallah gelecekte, birkaç sene içinde, yüzülen, piknik yapılan Haliç'e de ulaşacağız'' dedi.

İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ise, Haliç'in eskiden bataklık halinde olduğunu, yakın çevresinde kokudan durulmadığını hatırlatarak,''Haliç şimdi eski haline döndü ama Haliç'le ilgili çalışmalar bitmedi. Çevre düzenlemeleri tamamlanacak ve Haliç tamamen bir kültür merkezi haline gelecek. İstanbul Üniversitesi, TÜBİTAK, hep birlikte su kalitesini izliyoruz. Sonuçlar ümit verici, Haliç'in düzeldiğinin göstergesi'' şeklinde konuştu.

Törende, daha sonra, Haliç'le ilgili çalışmaları bulunan akademisyenlere plaket verildi ve Akbulut tarafından ''Osmanlıdan Günümüze Haliç Fotoğrafları'' sergisi açılışı yapıldı.

''Haliç Bölgesindeki Su Mimari Eserleri'', ''Haliç'in Fiziksel Oşinografisi'', ''Haliç Dip Çamurunda Besi Maddesi Değerleri ve Mevcut Kirliliğe Etkileri'' gibi konularda 24 tebliğin sunulacağı sempozyum, yarın ki oturumların ardından sona erecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!