Haleplibahçe inşaatında tarihi eser

Güncelleme Tarihi:

Haleplibahçe inşaatında tarihi eser
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2007 15:03

Şanlıurfa'da Haleplibahçe Projesi kapsamında inşaat çalışmalarının yapıldığı alanda tesadüfen ortaya çıkarılan ve Roma Dönemi'ne ait olduğu sanılan mozaik parçasının, yüksek kalitede sanatsal özelliğe sahip olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılımıyla 14 Mayıs 2005 tarihinde temeli atılan Haleplibahçe Projesi ile ilgili çalışmalar kapsamında temel kazıları yapan ekip, birkaç ay önce zeminde mozaik tabakasına rastladı.

Bunun üzerine Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğünden bir ekip kazı çalışmalarının olduğu yerde inceleme yaptı. İlk belirlemelere göre, Roma Dönemine (1-2. yüzyıl) ait olduğu sanılan mozaiğin zarar görmemesi için inşaat çalışmalarına ara verildi.

Arkeolojik kazı çalışmaları için söz konusu alanda düzenleme yapan ekipler, üzerinde gülümseyen kız, keklik ve tabiat figürü bulunan ve çok küçük taşların bir araya getirilmesiyle yapılan mozaiğin, yüksek kalitede sanatsal özelliğe sahip olduğu belirlendi.

“SANATSAL KAYGI ÜST NOKTADA”

Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gün yüzüne çıkarılan mozaik parçasının farklı bir özelliğe sahip olduğunu belirterek, “Daha çok sanatsal kaygıları üst noktada olan bir ressamın elinden çıkmış gibi” dedi.

Haberin Devamı

Roma Dönemi'ne ait olduğu sanılan mozaiğin, inşaat çalışmasının yapıldığı alanın 1,5-2 metre altında yer aldığını ve 4 metre karelik büyüklüğe sahip olduğunu belirten Ekinci, Şanlıurfa'daki arkeolojik kazılarda bugüne kadar ortaya çıkarılan eserlerin genellikle yerel kültürü temsil ettiğini, ancak bu mozaik parçasının daha geniş bir kültürel yapıyı temsil ettiğini kaydetti.

Mercimek büyüklüğünde taşlarla yapılan mozaiğin, Zeugma ve Antakya'daki örneklerden bu yönüyle ayrıldığını ifade eden Ekinci, “Mozaikte gülümseyen bir kız, tabiat ve keklik figürü var. Asıl resim toprağın altında. Ortaya çıkarılan bu parça ana resmin çerçevesindeki kenar motiflerini oluşturuyor. Bu veya buna benzer figürler muhtemelen çerçevenin diğer bölümlerinde de mevcut” dedi.

Ekinci, mozaik parçasının yerinde muhafaza edildiğini, daha fazla ayrıntının belirlenebilmesi için ana gövdenin de bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!