Hakkari'de yeni KCK operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Hakkaride yeni KCK operasyonu
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 25, 2011 10:57

VAN Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla Hakkari’de polis tarafından düzenlenen operasyonda, aralarında BDP İl Başkanı Orhan Koparan, Belediye Başkan Yardımcıları ve BDP’li yöneticilerin de bulunduğu 35 şüpheli gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Talimat üzerine bu sabaha karşı Hakkari Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Özel Harekat Şubesi polislerinin de bulunduğu ekipler, belirlenen adreslere ve ’Demokratik Çözüm’ adı verilen BDP çadırına eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda aralarında BDP İl Başkanı Orhan Koparan, Merkez İlçe Başkanı Kenan Kaya, Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, Belediye Başkan yardımcıları Hatice Demir, Abdullah Kılıç, BDP eski Merkez ilçe Başkanı Fahri Kurt, parti yöneticisi Maruf Engin, Rahmi Temel, parti saymanı Mehmet Yürür, Melek Atan, Faruk Aksaç, İl Genel Meclis Başkanı Ferzende Yılmaz, İl Genel Meclis üyeleri Mehtap Daştan Demirer, Selahattin Kurt, Kadir Şahin, Pehlivan Mahallesi Muhtarı İsa Saklı gözaltına alındı.

’Demokratik Çözüm Çadırı’nda ise, Kadir Çelik, Ekrem İdem, Mustafa İdem ve Kasım Temel ile isimleri öğrenilemeyen 15 kişi ile birlikte toplam 35 şüpheli gözaltına alındı. Parti yöneticilerinin gözaltına alındığını öğrenen çok sayıda kişi çadırın önünde toplandı. Van Özel yetkili savcının talimatıyla gözaltına alınan BDP’lilerin hangi gerekçeyle gözaltına alındıkları konusunda henüz açıklama yapılmadı.

GÖZALTILARA TEPKİ  Â

Hakkari’de gözaltına alınanlarla ilgili Belediye binasında açıklama yapan BDP eski Genel Merkez Saymanı Salih Yıldız, geçmişten bu yana "KCK" adı altında yapılan operasyonlarla tutuklama furyasına yenisinin eklendiğini, Kürt halkının bu baskı ve tutuklamalara boyun eğmeyeceğini söyledi. Yıldız, güne sürprizlerle başladıklarını, 2 yıldan bu yana başlayan komploların devam ettiğini savundu. Yıldız, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Hükümetin bu politikası partimizin içini boşaltmak, barış ve demokrasiye sevdalı olan insanların psikolojini bozmaktır. YSK’nın aldığı anti demokratik karara halkımızın gösterdiği demokratik tepkiler sonucu kararını geri alması, YSK’nın bu kararı da bir komplo kararı olarak değerlendiriyoruz. Ama komploların devamı bitmiyor. Çadırımıza yapılan saldırı sonucu 52 kişi gözaltına alınmıştı. Bu da pkikolojik bir savaştır. Ama dün gece yapılan baskınlarda İl Başkanı, Belediye Başkan Vekili ve Yardımcılarının da aralarında bulunduğu 35 kişi daha gözaltına alınmış durumda. Bu bir komplodur. Halkı demorize edilecek bir şekilde düzenlenen bir komplodur. Ama bu halk hiç bir zaman alternatifsiz kalmadı. Bu durum karşısında BDP eş Genel Başkanı Hamit Geylani, Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bölgedeki Milletvekili adayları bugün Hakkari’ye geliyor.

Haberin Devamı

’DEMOKRASİ PLATFORMU’NDAN AÇIKLAMA

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla aralarında BDP İl Başkanı Orhan Koparan, Belediye Başkan Yardımcıları ve BDP’li yöneticilerin de bulunduğu 35 kişinin gözaltına alınmasına ’Demokrasi Platformu’ tepki gösterdi. 42 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Demokrasi Platformu’nun, basın açıklaması BDP’inin ’Demokratik Çözüm Çadırı’ önünde yapıldı. Basın açıklamasını okuyan, Hakkari Barosu avukatlarından Turgut Selçuk gözaltıları eleştirdi. Selçuk, Hakkari’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcileri olarak bu tutuklamaların evrensel hukuka aykırı olduğunu öne sürerken, "Bunun toplumsal barışa katkı sunmayacağına inanıyoruz. Demokrasi Platformu olarak halkın yayındayız. 25 Nisan 2011 tarihinden itibaren tutuklanan insanlar başta olmak üzere KCK adı altında son 3 yıldır tutuklana tüm siyasetçilerin, sivil toplum temsilcilerinin serbest bırakılmalarını ve Kürt sorunun muhataplarıyla demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesini talep ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

Basın açıklaması ardından burada toplananlar BDP İl binası önüne gitti. Aralarında BDP’li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, BDP eski Genel Merkez Saymanı M.Salih Yıldız’ın da bulunduğu yaklaşık 10 bin kişi buradan da Hakkari Emniyet Müdürlüğü önüne doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık, Hakkari Emniyet Müdürlüğü önünde 5 dakikalık oturma eyleminde bulunduktan sonra kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Depin noktasına doğru yürüdü.

İkinci oturma eylemi ise Keklikpınar Mahallesi’nde bulunan Hakkari-Van Karayolu üzerindeki Teksek Konutları yakınında yapıldı. Kalabalık burada ise 2 dakikalık oturma eyleminde bulundu. Burada bir konuşma yapan BDP’nin desteklediği Bağımsız Milletvekili adayı Adil Kurt, yapılan gözaltılar serbest bırakılıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Kurt, Depin’de, Hakkari Bağımsız Milletvekili adayı olan BDP eski Genel Başkanı Demirtaş’ı bekleyeceklerini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!