Hak-Par kurucularının durumu Yüksek Mahkeme'de

Güncelleme Tarihi:

Hak-Par kurucularının durumu Yüksek Mahkemede
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 08, 2004 10:06

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Hak-Par Genel Başkanı Abdülmelik Fırat'ın, Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında kaldırılan Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesinden 1994 yılında mahkumiyeti nedeniyle kurucu üyelikten çıkarılması için Anayasa Mahkemesi'ne ihtar başvurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Siyasileri, Avrupa Birliği sürecinde ardı ardına çıkarılan uyum yasaları da kurtaramadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kaldırılan Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 8. maddesi ile Türk Ceza Yasası'nın 312. maddesinden çeşitli hapis cezalarına mahkum edilen Hak ve Özgürlükler Partisi'nin 11 yöneticisinin kurucu üyelikten çıkarılmasını talep etti.

GENEL BAÅžKAN FIRAT TMY 8 MAÄžDURU

Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, Hak-Par'ın kurucu üyesi ve Genel BaÅŸkanı Abdulmelik Fırat'ın Milletvekili Seçim Yasası'na göre, milletvekili seçim yeterliliÄŸi taşımadığı gerekçesiyle, kurucu üyelikten çıkarılmasını istedi. Â

Abdulmelik Fırat, 1994 yılında Berlin'de katıldığı bir uluslararası konferansta, "İslam'da Kürtler" konulu bir konuşma yapmıştı. Fırat, bu konuşması nedeniyle, AB'ye uyum kapsamında yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesi uyarınca 1 yıl hapis cezasına mahkum edilmiş, ancak cezası ertelenmişti.

Haberin Devamı

Daha sonra Fırat'ın, memnu hakları iade edilmişti. Yargıtay, Fırat'ın kurucu üyelikten düşürülmesinin yanı sıra Nevzat Teker, Nurettin Basut, Salih Özçelik, Şerif Saydam ve Muzaffer Kızıl'ı, aldıkları çeşitli mahkumiyetler nedeniyle üyelikten çıkarılmasını talep etti.

Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, parti kurucu üyesi Samet Ekin'in ise kurucu üyeliÄŸini 30 yaşını doldurmadığı gerekçesiyle kaldırılmasını istedi.Â

Anayasa Mahkemesi, 17 Mart günü yapacağı toplantıda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ihtar başvurusunu değerlendirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!