Hafta sonu pişeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Hafta sonu pişeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

İKİ gündür Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası, iki günlük serinliğin ardından hafta sonundan itibaren daha güçlü bir şekilde tesirini gösterecek.

Meteoroloji uzmanlarının verdiği bilgiye göre, sıcak hava, yurdun Karadeniz ve batı bölgelerinden başlamak üzere dünden itibaren yerini serin havaya bıraktı. Bu durumun iki gün sereceği, hafta sonundan itibaren sıcak havanın etkisini yükselteceği bildirildi.

Meteoroloji uzmanları yüksek oranlı devam eden sıcakların Doğu Avrupa'da da Türkiye ile birlikte etkisini gösterdiğini belirttiler. Sıcak havanın mevsimsel seyrinde davranış gösterdiğini de ekleyen uzmanlar, bunun atmosferin normal bir davranışı olarak değerlendirdiler. Bunun Dünya'daki iklim değişikliği ile bir ilgisinin olmadığının da altını çizen uzmanlar, yarım asır önce de Türkiye'de sıcak havanın etkisinin aynı düzeyde olduğunu vurguladılar.

Uzmanlar, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 40 dereceyi geçen hava sıcaklığının önümüzdeki haftadan itibaren daha da yükseleceğini de vurgulayıp, bu konuda vatandaşları da uyardılar.

Sıcaklar üç can aldı

KAVURUCU sıcaklar 3 can aldı. Antalya'nın Serik ilçesinde tarlada çalışan Hüseyin Can ile Ayşegül Öz güneş çarpmasından, Kilis'te ise ANAP eski il başkanı Şener Salihoğlu sıcağa bağlı kalp krizinden yaşamını yitirdi. Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Üründü Köyü'nde zeytin bahçesini sulayan 57 yaşındaki Hüseyin Can, önceki gün saat 11.00 sıralarında fenalaştı. Güneş çarpması sonucu beyin kanaması geçirdiği bildirilen Can, doktorların çabasına rağmen dün sabaha karşı yaşamını yitirdi.

Yine Serik ilçesi Akçaalan mahallesinde oturan sara hastası 20 yaşındaki Ayşegül Öz de evinin yanındaki biber tarlasını sularken aşırı sıcağın etkisiyle sara nöbetine yakalandı. Yanında bulunan 3 yaşındaki oğlu Özkan'ın ağlaması üzerine komşuları tarafından 2 saat sonra bulunan genç kadının öldüğü anlaşıldı. Aşırı sıcaklar, ANAP Kilis eski İl Başkanı eczacı Şener Salihoğlu'nun da ölümüne neden oldu. 57 yaşındaki iki çocuk babası Şener Salihoğlu sıcak nedeniyle bunaldı. Ailesine, ‘‘Hava çok sıcak ben çok kötü oluyorum’’ diyerek fenalaşan Salihoğlu hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. DHA

Dar kıyafet giymeyin

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı aşırı sıcakların özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler, kalp ve hipertansiyon hastaları üzerinde etkisinin büyük olduğu uyarısında bulundu. Dün yapılan yazılı açıklamada, aşırı sıcaklara bağlı su-elektrolit dengesinin de bozulabileceği belirtilerek, 11.00-15.00 saatleri arasında güneş ışınlarınının direkt temasından kaçınılması gerektiği vurgulandı. Yaşlı ve vücut direnci düşük kişiler, çocuk ve hamileler, aşırı nemli ortamlarda ve güneş altında kalmamalı. Sıvı ve elektrolit kaybını engellemek için hafif tuzlu içecekler ve bol sulu gıdalar alınmalı. Aşırı bedensel faaliyetlerden kaçınılmalı ve kesinlikle kalın, hava geçirmeyen, dar ve terletici kıyafetler giyilmemeli.

Türkiye kavruluyor

AKDENİZ’de gölgede 44 derece dolayında olan sıcaklığın güneşte 8- 9 derece daha yükselerek 52- 53 dereceye kadar çıktığını bildirdi.

EGE'de sıcaklık, Aydın'da 46, Manisa'da 45, Denizli'de 44, Muğla'da 42, İzmir'de de 39.4 derece olarak ölçüldü.

TRAKYA'da uzun yıllardan sonra ısı 40 dereceyi aştı. Edirne'de gölgede 40 dereceyi bulan sıcak hava Kırklareli'de 41 derece oldu.

DEPREM bölgesinde prefabriklerde ve çadırlarda yaşayan depremzedeler, aşırı sıcaklar yüzünden büyük sıkıntı yaşıyor.

KARADENİZ Bölgesi'nde de son yılların en sıcak günleri yaşanıyor. Bölge genelinde ısı 38 dereceye kadar yükseldi.

GÜNEYDOĞULU vatandaşların büyük bölümü gölgedeki sıcaklık 44 dereceye ulaştığı için gündüzleri dışarı çıkmamaya özen gösteriyor.

İÇ ANADOLU'da sıcaklık 36 dereceye kadar ulaştı.

DOĞU Anadolu'nun güneyinde yer alan kentlerde ısı 35 dereceye kadar ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!