HADEP'e 2'nci seçim vizesi

Güncelleme Tarihi:

HADEPe 2nci seçim vizesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın HADEP'in her türlü siyasi faaliyetten men edilip seçimlere katılmasının engellenmesi istemiyle ikinci kez yaptığı başvuruyu da reddetti.

Yüksek Mahkeme, HADEP hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan kapatma davasıyla ilgili yargılamanın sürdüğünü ve bu nedenle şartların oluşmadığı gerekçesiyle Savaş'ın başvurusunu 2. kez reddetti.

Savaş, 25 Şubat tarihinde HADEP'in 18 Nisan seçimlerine katılmasının engellenmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne ihtiyati tedbir başvurusunda bulunmuştu.

Savaş, HADEP hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili geçen hafta esas hakkındaki mütalaasını vermişti. Savaş, Abdullah Öcalan'ın DGM savcılarına verdiği ifadede yer alan HADEP ile ilişkiye dikkati çekerek, bu partinin her türlü siyasi faaliyetten men edilip, seçimlere katılmasının engellenmesi için Yüksek Mahkeme'den ikinci kez tedbir kararı alınmasını istemişti. Yüksek Mahkeme, bu başvuruyu da ilk başvuruda olduğu gibi Anayasa ve ilgili yasalar gereği, yerinde görmeyerek reddetti.

HADEP: Polis acımasızca dövdü

HADEP Genel Başkan Vekili Osman Özçelik, Diyarbakır'da önceki gün yapacakları mitingin 'güvenlik' gerekçe gösterilerek iptal edilmesi ve ardından çok sayıda kişinin dövülerek gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin dün HADEP Diyarbakır il merkezinde basın toplantısı yapan Özçelik, seçim çalışmalarının, Diyarbakır Valisi Nafiz Kayalı tarafından engellendiğini öne sürdü. Engellemelere rağmen seçim çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Osman Özçelik, şunları söyledi:

‘‘Seçim bürolarımız yargı kararı olmaksızın kapatılıyor. Partimize, adaylarımıza ve seçmenlerimize ait araçlar keyfi ve komik gerekçelerle trafikten men ediliyor. Milletvekili, belediye başkan adayları ve partililerimiz, seçim çalışmaları sırasında gözaltına alınıyor. Özellikle Çınar, Bismil ve Lice ilçelerinde mülki amirler ile askeri yetkililer köyleri dolaşarak HADEP'e oy verilmemesi ve açık oy kullanılması yönünde tehditlerde bulunuyorlar.’’

Karşılarına çıkarılan engellere en son örneğin önceki gün Diyarbakır'da yaşandığını vurgulayan Osman Özçelik, ‘‘Mitingimizin yasaklandığına ilişkin tebligat, miting saatinden 25 dakika önce yapıldı.Yasaktan habersiz olan partililerimiz, mitingin yapılacağı saatte alana gidince acımasızca dövüldü.’’

Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'ın da tüm HADEP adaylarını terörist ilan ettiğini ileri süren Özçelik, ‘‘Vural Savaş hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'ndan adil demokratik bir seçim ortamının sağlanması için başta Diyarbakır İl Valisi Nafiz Kayalı ile Emniyet Müdürü Gaffar Okan ve diğer seçim çevrelerinde benzer uygulamalar yapan kamu görevlilerini acilen görevden alınmasını talep ediyoruz’’ dedi.

Düğünde seçim kavgası: 1 ölü

MARDİN'in Savur İlçesi Armutalan Köyü'nde, farklı partileri destekleyen iki aile arasında çıkan tartışmadan sonra, düğün alayı yaylım ateşine tutuldu. Olayda 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Seçim çalışmalarını sürdüren ANAP Mardin milletvekili ve adayı Süleyman Çelebi, Armutalan Köyü'ne giderek propaganda çalışması yaptı. Çelebi, bu arada DYP'ye yakınlığı ile tanınan Turan Ailesi fertlerini de ziyaret ederek, halen süren düğünlerinde gelin ve damada mutluluk diledi. Çelebi'nin köyden ayrılmasından sonra CHP'ye yakınlığı ile bilinen Baran Ailesi'nin fertleri ile Turan Ailelerinin fertleri arasında hangi partinin destekleneceği konusunda tartışma çıktı. Tartışmadan sonra DYP'li İsa Baran taraftarı olan 6 köy korucusu ile birlikte, CHP yanlısı Turan Ailesi'nin köy meydanında yapılan düğün alayının bulunduğu alana otomatik silahlarla yaylım ateşi açtı. Olayda, 60 yaşındaki Şerif Turan ölürken, Talat Turan ve Muhsin Turan yaralandı. Olayın büyümesini engellemek için jandarma köyde geniş güvenlik önlemi aldı. Olayla ilgili olarak İsa Baran, Ali Oral, Şevki Baran, Abdulaziz Türkan, Yasin Sapancı, Ali Güneş ve Abdülkerim Güneş isimli köy korucuları gözaltına alındı.

Olaylı miting dünya basınında

DİYARBAKIR'da miting yapmalarına izin verilmeyen HADEP'in Diyarbakır Belediye Başkan adayı Feridun Çelik, partisi ve üyelerine baskıların arttığını öne sürerken, seçimi kazanırsa Kürt-Türk ayrımı yapmadan hizmet vereceğini söyledi. İngiliz The Guardian Gazetesi dünkü sayısında, Diyarbakır'da miting yapılmasına izin verilmeyen HADEP'in baskı altında olduğunu öne sürerken, bu partinin izlediği politikadan taviz vermesinin yararlı olacağını yazdı.

BBC ise Diyarbakır'da miting yapmak isteyenlerin gözaltına alındığını vurgularken, HADEP Diyarbakır adayı avukat Feridun Çelik'le röportaj yaptı. Çelik, kapatma girişimlerinin seçimi etkilemeyeceğini, daha sonra çözüm yollarını düşüneceklerini bildirdi.

HADEP adayı: Kazanacağız

HADEP Diyarbakır adayı Feridun Çelik, kendilerine yapılan baskının ters tepeceğini, seçimi açık farkla kazanacaklarını savundu. Çelik ayrıca Amerika'nın Sesi Radyosu muhabiri Amberin Zaman'ın sorularını yanıtlarken, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak, Türkiye'ye getirilmesinden sonra HADEP'e baskıların arttığını iddia etti. Çelik, şöyle dedi:

‘‘Güneydoğu'da binlerce köy boşaltıldı, yüzbinlerce insan kentlere göç ettirildi. Finans kaynaklarını bulabilirsek, toplu yerleşim alanları açarak, göçzedeler için konut yapacağız. Gücümüz yeterse merkezi yönetim ile köylülerin köylerine dönüşü için elimizden geleni yapacağız.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!