HADEP'e 1 Eylül'de miting izni yok

Güncelleme Tarihi:

HADEPe 1 Eylülde miting izni yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2001 13:18

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla OHAL Bölge Valiliği ve 81 il valiliğine bir genelge gönderdi. HADEP'in Ankara'daki miting başvurusuna ise Zafer Bayramı kutlamalrı nedeniyle izin verilmedi.

Haberin Devamı

Yücelen, genelgesinde, BM'nin, 1984 yılında 2. Dünya Savaşı'nın başlangıç günü olan 1 Eylül'ü ''Dünya Barış Günü'' olarak ilan ettiğini hatırlattı.

1 Eylül Dünya Barış Günü'nün amacına uygun bir şekilde kutlanabilmesi için valiler tarafından gerekli tedbirlerin alınacağını kaydeden Yücelen, ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkı''nın kullanımına ilişkin taleplerin bütün valiliklerce değerlendirilip bu konuda her türlü kolaylığın sağlanacağını belirtti.

GEREKÇE ZAFER BAYRAMI

Öte yandan, ilgi yazının incelenmesinde, 1 Eylül 2001 tarihinde Ankara'da bir miting yapılmak üzere HADEP Ankara İl Başkanlığı tarafından 22 Ağustos 2001 tarihinde Ankara Valiliği'ne bir müracaat yapıldığının anlaşıldığını ifade eden Yücelen, genelgesinde şunları kaydetti:

Haberin Devamı

''Ancak, miting yapmak üzere talep edilen Hipodrom Alanı'nda 1 Eylül tarihinden hemen önce 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlanacaktır. Bilindiği üzere Zafer Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı Ankara'da Hipodrom Alanı'nda kutlanmakta ve Başkent'te bu kutlamalara ayrı bir önem verilmektedir.

Hipodrom'da 1 Eylül'de yapılacak bir miting için alanın en geç 31 Ağustos günü boşaltılması gerekmektedir. Zafer Bayramı törenleri münasebetiyle alanda konuşlanacak Garnizon Komutanlığı'na bağlı birliklerin bayramdan sonra alanı boşaltmaları ise geçmiş yıllardaki uygulamalara bakıldığında en az birkaç gün almaktadır. Bu durumda bahse konu alanda konuşlanmış birçok birlik varken aynı yerde miting yapılmasının imkansızlığı ortadadır.

Bu nedenle, HADEP Ankara İl Başkanlığı tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü münasebetiyle Ankara ilinde düzenlenmek istenen mitingin gerçekleştirilme olanağının bulunmadığı değerlendirilmektedir.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!