HADEP mütaalası hazır

Güncelleme Tarihi:

HADEP mütaalası hazır
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 15:11

HADEP'in 23 Haziran 1996'da Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda yapılan olaylı 2. Olağan Kongresi'ne ilişkin davada, Savcı Hakan Kızılarslan, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Kızılarslan, "Türkiye, Türkler için biçilmiş dar bir gömlektir. Bu gömlekten parça koparmak mümkün değildir" dedi.

Haberin Devamı

Yargıtay'ın eksik soruşturma gerekçesiyle bozduğu davanın, Ankara 1 No'lu DGM'de görülen bugünkü duruşmasına, sanık avukatları Yusuf Alataş, Levent Kanat, Refik Ergün ve Nuri Özmen katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Kızılarslan, esas hakkındaki mütalaasında, kongredeki olayların, terör örgütü PKK'nın bir gövde gösterisi şeklinde geliştiğini ve planlı eylemler olduğunu kaydetti.

Kongre öncesinde salona asılan pankartlardan örnekler veren ve delegelerin attığı sloganları anımsatan Savcı Kızılarslan, "Kurultay,başlangıcından itibaren PKK'nın gövde gösterisine hazır vaziyete getirilmiştir. Salonun hakim bir yerine HADEP bayrağı, Murat Bozlak'ın posteri ve büyük boy bir Kürt bayrağı asılmış, salona Bozlak'ın gelmesi sonrasında PKK'nın sözde bayrağı ile elebaşı Abdullah Öcalan'ın posteri salon içinde dolaştırılmaya başlanmıştır" dedi.

Haberin Devamı

Savcı Kızılarslan, Bozlak'ın konuşmasına başladığı sırada hakkındaki hüküm kesinleşen Faysal Akcan'ın Türk bayrağını indirerek, yerine "PKK'nın sözde bayrağı ile Öcalan'ın posterini" astığını anımsatarak, bu eylemlerin salonda bulunanlar tarafından sloganlar ve coşkulu alkışla desteklendiğini kaydetti.

PKK Ä°LE BÃœTÃœNLEÅžMENÄ°N TABLOSU

Salonda bulunanların terör örgütü lehine Türkçe ve Kürtçe slogan atmaları ve pankart açmaları sırasında Bozlak'ın konuÅŸmasına devam ettiÄŸini belirten Savcı Kızılarslan, Bozlak'ın, Türk ordusunun, PKK'ya karşı yürüttüğü mücadeleyi "iÅŸgal" olarak nitelendirdiÄŸini, Kürt kimliÄŸinin tanınmasını istediÄŸini söyledi. Savcı Kızılarslan, "Bu tablo, PKK ile bütünleÅŸmenin en açık örneÄŸidir. Nitekim, yargılama sırasında sanıklar PKK'ya karşı olduklarını belirtmemiÅŸler, kanlı terör örgütünü ve katliamlarını kınamamışlardır" dedi. Â

Savcı Kızılarslan, HADEP'in il ve ilçe teşkilatlarında görevli olan sanıkların, parti bünyesinde terör örgütüne taban oluşturma, kırsal kesime ve yurtdışına militan gönderme çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, HADEP'in, PKK'nın siyasi uzantısı haline geldiğini, yasal alanda onun fonksiyonlarını üstlendiğini ve sanıkların da yasadışı terör örgütünün sair efradı olarak hareket ettiklerinin dosyaiçindeki delillerle ortaya çıktığı bildirdi.

Haberin Devamı

EMİR VE TALİMATLAR DOĞRULTUSUNDA FAALİYET GÖSTERME...

Sanıkların, "yardım ve yataklık etme" kastı altında hareketle yetinmeyip, örgüt üyesi sıfatıyla aktif görevlerde yasadışı örgütün emir ve talimatları doğrultusunda faaliyet gösterdiklerinin yeterince açık şekilde belli olduğunu anlatan Hakan Kızılarslan, "Kurultay öncesinde, sırasında ve sonrasında, sanıkların eylemleri bir bütün halinde değerlendirildiğinde örgüt bilinciyle ve örgütün görüş ve ideolojisine bağlı kalarak bir disiplin altında üye sıfatıyla hareket ettikleri yeterince açıktır" dedi.

Savcı Kızılarslan, 14 Şubat 1997 tarihli mütalaaya da atıfta bulunarak, "Türkiye, Türkler için biçilmiş dar bir gömlektir. Bu gömlekten parça koparmak mümkün değildir. Büyük Atatürk ve silah arkadaşları tarafından çizilmiş bulunan Misak-ı Milli sınırları içerisinde, binlerce şehidin kanıyla sulanmış bu vatandan en ufak bir zerreyi bile koparmaya kimsenin hakkı ve gücü yoktur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Savcı Kızılarslan, mütalaasında, aralarında Murat Bozlak'ın da bulunduğu 41 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "yasadışı  örgüt üyesi olma" hükmünü içeren 168/2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın "ceza artırımını" öngören maddeleri uyarınca 15'er yıldan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti.

AVUKATLAR SÃœRE Ä°STEDÄ°

Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, sanık avukatlarına talepleri doğrultusunda, esas hakkında savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı erteledi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kongrede Türk Bayrağı'nı indiren Faysal Akcan'ın 22 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırılmasına ve kapatılan DEP'in eski milletvekili Sırrı Sakık'ın beraatine ilişkin hükmü onarken, aralarında HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak'ın da bulunduğu 41 sanık hakkındaki mahkumiyet ve beraat kararlarını ise eksik soruşturma gerekçesiyle bozmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!