Hacettepe'de Maria Farantouri ve Ahmet Kanneci'den konser

Güncelleme Tarihi:

Hacettepede Maria Farantouri ve Ahmet Kanneciden konser
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2007 02:38

Ünlü Yunan sanatçı Maria Farantouri ve gitar ustası Ahmet Kanneci, “Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kongresi” kapsamında konser verdi.

Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Tıp ve Sanat Felsefesi” başlıklı etkinlik konuşmalarla başladı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Beksaç, açılış konuşmasında, hekimliğin insan sağlığıyla olduğu kadar insan yaşamıyla da ilgilendiğini kaydetti.
“Bu durumda da yaşamı dillendiren, görselleştiren sanat karşımıza çıkıyor” diyen Beksaç, sanatla hekimliğin iç içe girdiğini belirtti.

Beksaç, kongreye ve sanat gecesine katkıları dolayısıyla hekimlere ve sanatçılara teşekkür etti.
Etkinliğe katılan ünlü müzisyen Zülfü Livaneli de konuşmasında, tıpla müzik arasındaki bağın çok kuvvetli olduğunu dile getirerek, antik çağ filozoflarının bilim ve sanatın bağlantısını tespit ettiklerini ve iki disiplinin de hayatı açıkladığına karar verdiklerini anlattı.

Etkinliğin Türk ve Yunan sanatçılar bir araya getirdiğine de değinen Livaneli, ortak geçmiş, mutfak, müzik gibi etkenlerin Türk-Yunan dostluğunu diğer komşuluklardan bir adım daha önce çıkardığını söyledi. Livaneli, “Tüm bunlar Ege'yi bir barış denizi yapmamızı şart koşuyor” dedi.

İki ülke arasındaki dostluğun oluşmasında sanatçılardan siyasetçilere bir çok kişinin emeği olduğunu belirten Livaneli, en büyük katkıyı Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiğini kaydetti.

-KONSER-

Konserin açılışını, İtalya'da katıldığı bir yarışmada Zülfü Livaneli'nin ”Ey Özgürlük” bestesinin İtalyanca sözlerle yapılan yeni düzenlemesini seslendiren ve üçüncü olan 10 yaşındaki Deniz Ünel yaptı.
Konser, gitar ustası Ahmet Kanneci'nin Zülfü Livaneli ve Mikis Theodorakis bestelerinden örnekler seslendirmesiyle sürdü.

Kanneci, sahneye gelen Maria Farantouri'nin ilk şarkısına da gitarıyla eşlik etti.
Ankara'da olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Maria Farantouri ise konserine, sanatçılarla bilim adamlarının birbirlerini tamamladığını söyleyerek başladı.

Konserde, ninniler seslendiren Farantouri, Livaneli'nin “Kardeşin Duymaz Eloğlu Duyar” bestesini Yunanca, “Karlı Kayın Ormanında” şarkısını ise Türkçe söyledi.

Geceye, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Yorgo Yenimatas ve eşi Athina Yenimata Kritiku, Norveç'in Ankara Büyükelçisi Cecilie Landsverk, Bosna-Hersek'in Ankara Büyükelçisi Nada Jankovic, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Belgin, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal, merhum Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in eşi Elçin Cem ve çok sayıda davetli katıldı.
Konserin sonunda sanatçılara teşekkür plaketleri sunuldu.

Kongre kapsamında, yarın akşam da “Theodorakis ve Livaneli'den Doğmamış Bebeklere Besteler” adlı konser gerçekleştirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!