Habur'un iki tarafı hareketlendi

Güncelleme Tarihi:

Haburun iki tarafı hareketlendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 09:44

TÜRKİYE-Irak sınırı yakınlarında peşmergelerin kontrolündeki Halil İbrahim Gümrüğü'ne indikten sonra havalanan Amerikan CH-47 Chinook helikopterleri olası füze atışlarından korunmak için ‘chaff ve flare' olarak adlandırılan flaşörler atması ve sınırın Türkiye tarafında tank manevra tatbikatı yapılması heyecan yarattı.

Haberin Devamı

ABD HELİKOPTERİNİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

SINIRDAN SON FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Havalandığında hedef haline gelen ABD helikopteri, dün saat 16.00 sıralarında Halil İbrahim Gümrük alanından kalkışında ısı güdümlü füzeleri şaşırtmak amacıyla ‘chaff ve flare' attı. Hızla yanan bu malzeme, helikopterin motor çıkışındaki oluşan sıcak havaya kitlenen ısı güdümlü füzeleri şaşırtıyor. Amerikan uçak ve helikopterlerinin, genellikle Irak ve Afganistan'da hedef olmamak için bu tür manevralara başvurduğu belirtildi. Pilotun komutuyla atılan sahte hedefler sayesinde uçak ve helikopterler füze tehditinden kaçabiliyor. Helikopterlerin motor çıkışlarında ayrıca ısının dağıtılması amacıyla özel cihazlar da bulunuyor. Benzer sistemler Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bölgede kullanılan helikopterlerde de yer alıyor.

Haberin Devamı

AYNI ANDA TANK TATBİKATI
Sınırın karşı tarafındaki Habur Sınır Kapısı'na yakın bölgede aynı dakikalarda tankçı birliğindeki 4 tank ve ‘Akrep' olarak bilinen zırhlı aracın sınıra paralel yolda yaptığı tatbikat dikkat çekti. Silopi Tank Taburu'ndan çıkan tanklar sınıra paralel yolda ilerlediği sırada, sınırın karşı tarafında ABD helikopterleri indikten bir süre sonra havalandı.

Tanklar ile birlikte ABD helikopterlerinin aynı dakikalarda hareketlenmesi, bölgede heyecan yarattı. Askeri yetkililer, tankların tatbikatının rutin bir görev olduğunu bildirdi.

DAHA ÖNCE DE GÖRÜLMÜŞLERDİ
"Balyoz Harekatı"nın yapıldığı Haziran ayında da ABD’ye ait 2 helikopter Türkiye-Irak sınırında uçuş yapmıştı. Helikopterler, sınır boyunda alçak uçuş yaparak gözden kaybolmuşlar, Habur'da gazeteciler tarafından fotoğraflanmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!