Habur Sınır Kapısı'nda kazı başlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Habur Sınır Kapısında kazı başlatıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 03, 2010 10:29

Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Habur Gümrük Sahası'nın yanında 1990'lı yıllarda kaybolan 2 işadamı ile ilgili kazı çalışmalarına başlandı.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yıllarca tercümanlık yapan eski PKK itirafçısı Yıldırım Begler'in ifadeleri sonucu Silopi Cumhuriyet Savcılığı, kayıp işadamları Mehmet Bilgiç ve Halil Birlik'in öldürülüp gömüldükleri yer olarak iddia edilen yerde kazı çalışması başlattı. Kazı çalışmalarına Silopi Cumhuriyet Savcısı Nazır Kuş, Şırnak Baro Başkanı Nurşirevan Elçi, avukatlar Nazan Birlik ve Kamil Özdemir de eşlik ediyor.

Kazı için jandarma olaÄŸanüstü güvenlik önlemi alırken, basın mensuplarını kazının yapıldığı alana yaklaÅŸtırmadı. Bir hafta önce yapılan keÅŸifte tespit edilen 4 noktadan biri olan Türkiye-Irak sınırındaki askeri birliÄŸe ait atış alanının yan tarafı kazılıyor.ÂKazı çalışmalarında özel idareye ait 3 kamyon ve 2 iÅŸ makinesi görev alıyor.

Haberin Devamı

Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Habur sınırındaki askeri birlikte Kürtçe tercüman olarak görev yapan ve daha sonra karıştığı bir kaçakçılık olayı nedeniyle 2006 yılında yurt dışına kaçan Kerkük’lü Yıldırım Begler’in, faili meçhul cinayetlerle ilgili yaptığı açıklamalar üzerine, Şırnak Barosu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na kazı için başvuruda bulunmuştu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimat yazısı üzerine geçen hafta keşif yapan Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, havanın da güzel olması nedeniyle bu gün kazıya başlamasına karar verdi.

 

BEGLER'İN AÇIKLAMALARI

Yıldırım Begler, basın yayın kuruluşlarına verdiği röportajlarda, faili meçhule kurban giden kayıp işadamları Halil Birlik ve Mehmet Bilgiç'in gömüldükleri yerin yanı sıra en az 200 cesedin gömüldüğü ve Hezil Çayı'na atıldığını önü sürerek şöyle konuşmuştu:

"Habur Sınır Kapısı'nın yanındaki Hezil Çayında 47 ve 48'inci köprüler bulunuyor. 47'inci köprü Irak'tan girişler için, 48'inci köprü ise Irak'a çıkış için kullanılan yol. İki köprü arasında bulunan bu noktaya (2. Bölük sınırları içinde yer alıyor), infaz edilen yüzlerce kişi, ayağına taş veya ağır bir şey bağlanarak atıldı. Bölgede infaz edilenlerin 'gömüldüğü' en büyük alan, halk arasında 'mayınlı' olarak bilinen, ama 'temiz' bir bölge. Burası da yine 48'inci köprü'nün 500-1000 metre ötesindedir. Hezil Çayı ile Aktepe askeri bölgesinin arasında 'Atış alanı' denilen bir yer. Bu alanı herkes mayınlı bölge zanneder. Ama mayın yok normalde. Biz buranın mayınlarını temizledik ve mayınlı bölge süsü verdik. Burada bir dere (Hezil çayının devamı veya bir kolu) var."

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!