Hâkim ve savcı adayı mülakatı kayıtsız olacak

Güncelleme Tarihi:

Hâkim ve savcı adayı mülakatı kayıtsız olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2011 00:00

Hükümet, mülakatlarda kayıt sistemini yasaklayıp, yargıya yapılacak itirazların önünü kesmeye hazırlanıyor. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı Hâkimler ve Savcılar Kanunu Ön Taslağı’nda hâkim ve savcı adayları mülakatlarında, Danıştay’ın tam aksi yöndeki iptal kararlarına rağmen “Sesli ve görüntülü kayıt yapılamaz” düzenlemesi yapıldı.

Taslağın 4’üncü maddesi ile mülakat sistemi silbaştan değiştirildi. Adalet Bakanlığı bürokratlarından oluşan önceki mülakat kurulu yerine, HSYK’nin ilgili dairesi mülakatı yapacak. Mülakat sırasında sesli ve görüntülü kayıt yapılamayacak. Emek ve zaman israfına yol açılmaması için adli ve idari yargı hâkim ve savcı sınavına katılıp 3 kez başarısız olanlar bir daha sınava katılamayacaklar.

Kayıt özel hayata müdahale

Düzenlemenin gerekçesi de dikkat çekti. Mülakatın mesleki bilgiyi ölçmediği ve sınav niteliği taşımadığı, mülakat sınavının sesli ve görüntülü kayda alınmasının Anayasa’nın 20’nci maddesindeki, “Özel hayatın gizliliği ilkesine aykırılık oluşturacağı ve kişinin özel hayatına müdahale olduğu” düzenlemeye gerekçe gösterildi.

Sözlüde kayıt kullanılmaz

TBMM Komisyonu’nun önündeki, Torba Kanun’da ise uzman ve uzman yardımcılığı sınavlarında yine Danıştay kararları delinerek, “Sözlü sınavla ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz” düzenlemesi yapıldı. Hâkim savcı mülakat sınavları ile uzmanlar ve uzman yardımcıları başta olmak üzere mülakatların sözlü ve görüntülü kayıt altına alınması yasaklandı ve idarenin takdiri yargı denetimi dışına çıkarılmış oldu.

Yargı kararları delindi

Çifte düzenleme ile Danıştay’ın ve idare mahkemelerinin, başta hâkim ve savcı sınavları olmak üzere, mülkiye müfettişliği ve Sağlık Bakanlığı’ndaki şef atamalarıyla ilgili sözlü sınavların kayıt altına alınmamasını durduran ve iptal eden, içtihat niteliğindeki kararları var. Bu kararlar özetle şöyle: “Sözlü sınavda verilen yanıtların, teknolojik imkanlardan yararlanılarak kayıt altına alınmak (elektronik ortamda görüntülü ve/veya sesli kayıt gibi) suretiyle, objektif nitelikte incelenip yargısal denetiminin yapılmasına imkan tanınmasının, hukuk devleti ilkesinin hayata geçirilmesi açısından önemli ve yerinde bir uygulama olacağı kuşkusuzdur.”

Siyasi atamaların önü açılıyor

Yargı çevrelerinde, bu düzenlemelerin Danıştay kararlarına açıkça aykırı olduğu dile getiriliyor. Aynı çevrelerde, düzenlemelerle, sınavların yargı denetiminden kaçırıldığı ve siyasi atama yapılmasının önünün açıldığı eleştirisi yapıldı. Torba Kanun ve ön tasarının yasalaşması durumunda, kamunun geneline kayda alınmayan mülakatlarla personel alınacağı iddia edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!