Güvercinlik yangınında sabotaj iddiası

Güncelleme Tarihi:

Güvercinlik yangınında sabotaj iddiası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2007 16:42

Muğla'nın Bodrum İlçesi Güvercinlik'de dün çıkan ve 250 hektar zümrüt yeşili ormanı karartan yangının başlangıcına tanık olanlar sabotaj şüphesini dile getirdi. Teknesiyle Pina Yarımadası'ndaki Kuyucak Koyu'nda denizdeyken ilk dumanı gördüğünü, ardından dumanın bir patlama sonrasındaki gibi yoğunlaşarak top şeklinde gökyüzüne yükseldiğini söyleyen İstanbullu mimar Soner Danyıldız, “Aynı anda iki kilometre uzaklıkta sahil kenarından da dumanların yükseldiğini gördüm. Bunun bir kaza ve tesadüf olduğunu söylemek mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

CENNETTEN CEHENNEME ALANYA

Güvercinlik yangınında sabotaj iddiası


CENNETTEN CEHENNEME MİLAS

SABOTAJIN DELİLİ OLARAK ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR

Danyıldız fotoğraf makinasıyla yangının başlangıç anını da kare kare görüntüledi. 100 hektarı Halep çamı olmak üzere 250 hektarlık ormanı yokeden yangınla ilgili bölgedeki Meşelik köylüleri, alevlerin piknikçi ateşinden çıkmadığını ısrarla söylerken, yangının başlangıç anına tanıklık eden bir kişinin anlattıkları da sabotaj veya kasıt iddialarını güçlendirdi. Kuyucak Koyu'nda teknesiyle denizdeyken saat 12.02'de ilk dumanın yükseldiğini teknenin kaptanı ve eşiyle gördüğünü anlatan İstanbullu mimar Soner Danyıldız şunları söyledi:

Haberin Devamı

MÜDAHALEDE GECİKME

“Halep çamlarının tam üzerindeki noktada küçük dumanlar çıktığında önce birileri mangal yapıyor sandım. Saat tam 12.02 idi. Ancak teknenin Bodrumlu kaptanı orada piknik yapılamayacağını ve kesin yangın çıkmaya başladığını belirtince aynı anda Milas Orman Müdürlüğü’nü arayarak ihbarı verdik. Tam 20 dakika sonra bize dönüp, yangının nerede olduklarını sorduklarında dumanlar büyüyüp aleve dönüşmüştü. Israrla uçak ve helikopter göndermelerini istedik. 12.50’ye kadar hiçbir araç bölgeye ulaşmamıştı. Yeniden ısrar edip hatta memura hakaret ederek alevlerin çam ağaçlarını sarıp rüzgarla büyüdüğünü anlattıktan 20 dakika sonra, yani 13.15 sıralarında bir keşif uçağı gelerek inceleme yapıp döndü. Ardından bölgeye helikopterler geldiğinde dumanın çıkmasının üzerinden 1 saat 25 dakika geçmişti. Bir cenneti gözgöre göre yok ettiler. Yangının çıkış anında patlama sonrasını andıran, dumanın top şeklinde gökyüzüne yükseldiği anı fotoğraf makinamla görüntüledim. Aynı anda 2 kilometre uzaklıkta yine tepeden ve biraz daha ileride sahil kenarından dumanların çıktığını gördüm. Bunun bir kaza ve tesadüf olduğunu söylemek mümkün değil. Piknikçi ateşi de değil. Bu yüzde 100 kasıtlı bir olay ve sabotaj. Yangına anında müdahale edilseydi, bir helikopter gelip anında iki sorti yapsaydı, yangın bu kadar büyümezdi.”

Haberin Devamı

ORMAN MÜDÜRÜ: GECİKME YOK

Milas Orman İşletme Müdürü Ayhan Bayrak ise yangına müdahalenin normal şartlarda yapıldığını belirterek “Yangına geç müdahale söz konusu olamaz. Yangına müdahale edecek helikopter Urla’dan gelip 25 dakika akaryakıt ikmali yaptıktan sonra hareket edebildi. Ayrıca yangının dağların tepesinde ve rüzgarın şiddetli olması facianın boyutunu arttırdı. Ayrıca bunların basit bir mangal veya piknikçi ateşinden çıktığını söylemek mümkün değil. Bu yörenin insanı, bu yörenin köylüsü böyle bir şeyi yapmaz. Yangınların altında daha ciddi konular aramak gerekir. Şimdi ekiplerimizi Kıyıkışlacık, İasos ve Akbük arasındaki ormanlık alanlara yönlendirdik, korkumuz oralara da ateş düşmesi” dedi.

Haberin Devamı

YANGINLAR ARTTI

Bu arada Orman Bölge Müdürlüklerinden alınan istatistikler bu yıl yangın sayısı ve yanan alan miktarının arttığını ortaya koydu.

Manisa ormanlarını kapsayan İzmir'de 1 Ocak 16 Temmuz tarihleri arasında 2006 yılında 87 orman yangınında 121 hektar kül olurken, 2007 aynı tarihler arasında 144 yangında 298 hektar kül oldu.

Denizli'de 1 Ocak-16 Temmuz 2006 tarihleri arasında 39 yangında 9.36 hektarlık orman yandı, bu yılın aynı döneminde 57 yangın çıktı, 58.41 hektar orman kül oldu.

Uşak'ta 1 Ocak-16 Temmuz 2006 tarihlerinde 13 yangında 6.67 hektarlık ormanlık alan yandı. 1 Ocak-16 Temmuz 2007'de 14 yangında 5.84 hektarlık ormanlık alan kül oldu.

Haberin Devamı

Çanakkale'de 1 Ocak-16 Temmuz 2006 arasında 14 yangında 10 hektar, bu yılın aynı döneminde 14 yangında 24 hektar alan kül oldu.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında Muğla ve Aydın'da 1 Ocak-16 Temmuz 2006 tarihleri arasında 146 yangında 61.9, bu yılın aynı döneminde 216 yangında 1082 hektar orman yandı.

Bu rakamlar içinde, yanan makilik, tarım alanı ve bozuk orman alanlarının bulunmadığına dikkat çekildi.

"ZARAR GÖREN ALANLAR KISA SÜREDE AĞAÇLANDIRILACAK"
A.A.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, yangınlarda zarar gören ormanlık alanların kısa süre içinde ağaçlandırılacağını söyledi.

İbrahim Aydın, Muğla ve ilçelerinde çıkan yangınlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, orman ekiplerinin yangına müdahalede geç kalmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Yangın ihbarlarının alındığında 24 saat boyunca ormanlık alanlarda bekleyen 'Yangın acil müdahale ekipleri'nin ilk müdahaleyi yaptıklarını ifade eden Aydın, “Yangının durumuna göre yangının çıktığı bölgeye süratle helikopter ve uçaklar sevk ediliyor. Ben ve arkadaşlarım sürekli yangınlarla ilgili gelişmeleri izliyoruz. Ekiplerimiz yangınlara hayatlarını tehlikeye atarak müdahale ediyorlar” diye konuştu.

Muğla ve ilçelerinde çıkan yangınlarda zarar gören ormanlık alanların en kısa sürede ağaçlandırılacağını belirten Aydın, “Ekiplerimiz yanan sahalarda yapacakları temizlik çalışmasının ardından yangında zarar gören bölgelere fidan dikim ve tohum ekme işlemlerine başlayacaklar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!