Güvercinler Hakka yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Güvercinler Hakka yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2002 02:02

Hacı Bektaş Veli'yi anma törenlerinden dönüşte geçirdikleri kazada ölenlerden 19'u Adana'da toprağa verildi. Onbin kişinin katıldığı cenazede konuşan Baykal, dünyada artık bu tür kazaların meydana gelmediğini söyledi.

Nevşehir'deki Hacı Bektaş Veli'yi anma törenlerinden dönerken, sürücü hatası nedeniyle meydana gelen trafik kazasında yaşamlarını yitiren 34 kişiden 19'u, Adana'da 10 bin kişinin katıldığı bir törenle gözyaşları arasında toprdağa verildi. Diğer cenazeler Tunceli’de toprağa verildi. Adana’daki cenaze töreninde konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı ve Alevi Bektaşi Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Kazım Genç, ‘‘Hünkarımız Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu'ya bir güvercin olarak gelmişti. 34 şehidimiz de birer güvercin olup ona yürüdü’’ dedi. Gözyaşının sel olduğu toplu cenaze töreninde ölenlerin yakınları baygınlık geçirdi. Yapılan konuşmalarda ise trafik terörünün önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması istendi. Törene katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da dünyada artık bu tür kazaların meydana geldiği ülke kalmadığına dikkat çekti.

AĞLATAN GELİNLİKLER

Kazada hayatlarının baharlarında yaşamını yitirenlerden Sevgi Sönmez (25), Gül Kesenci (25) ile İlknur Kıraç'ın (25) tabutlarının üzerine gelinlik örtüldü, gelinlikler kırmızı duvakla bağlandı. Belediye Konservatuvarı Halkoyunları Bölümü öğrencisi Gül Kesenci'nin yakınları ve arkadaşları, cenaze törenini daha dramatik bir görünüme soktu. Adana'nın Karataş İlçesinde dünyaya gözlerini açan Gül Kesenci'nin, Hacıbektaş törenlerini izlemeye giden 1000 kişilik Adana kafilesinin en neşeli simalarından biri olmuştu. Ne var ki, tarih yaprakları 18 Ağustos 2002'yi, saatler 17.30'u gösterirken Tarsus'ta frenleri tutmayan otobüs, 33 kişi ile birlikte ona da mezar oldu. Yeğeni İlknur Kıraç ile yanyana koltuklarda ölen Gül Kesenci, Pir Sultan Abdal Derneği'nde de saz dersleri veriyordu. Ölenlerin yakınları göğüslerine siyah kurdele ve kazada yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taktılar.

TÜRKÇE DUA ETTİLER

Kabasakal Mezarlığı'nda tek tek içeri alınarak, yıkanan 2'si çocuk, 14'ü kadın toplam 19 kişinin cenazesi, daha sonra biri musalla taşına, diğerleri de yere ve banklara konularak saf tutuldu. Alevi mezhebine göre dua edilerek, cenaze töreni yerine getirildi. Dua Türkçe okundu. Alevi dedesi Gazi Hüseyin, ‘‘Biz 1400 yıldan beri Arapça'ya karşıyız. Bu topraklarda yaşıyoruz. Bu toprakların diliyle dua ederiz. Bu topraklar bizim için daha kutsaldır’’ dedi. Gazi Hüseyin'in duası ve Fatiha okunmasının ardından cenazeler omuzlarda araçlara taşınıp, toplu olarak defnedilecekleri mezarların bulunduğu yere götürüldü.

Tabutu omuzladı

Otobüs kazasında ölenlerin cenaze törenine katılan CHP lideri Deniz Baykal, faciada yaşamını yitiren CHP Adana İl Yönetim Kurulu Üyesi Fevzi Türkyılmaz'ın tabutunu omuzlayıp, ambulansa kadar taşıdı. DYP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez’de cenazeye katıldı ve tabuta omuz verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!