Güvenen krizi

Güncelleme Tarihi:

Güvenen krizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Cem'in, DPT eski Müsteşarı Orhan Güvenen'i büyükelçi atama kararnamesini imzalamayan Devlet Bakanı İrtemçelik, ‘‘Büyükelçilik, hatır için ikram edilecek bir onur değildir’’ dedi. İrtemçelik, Cem'in keyfi mülahazalarla Dışişleri'ni zedelediğini söyledi.

DIŞİŞLERİ Bakanı İsmail Cem'in DPT eski Müsteşarı Orhan Güvenen'i OECD Daimi Temsilciliği'ne büyükelçi olarak atamak istemesinden kaynaklanan ‘hükümet krizi’ büyüyor.

Kriz, Güvenen'e karşı çıkan ve atamayla ilgili kararnameyi imzalamayan bakanlardan birisi olan ANAP'lı Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik'in Hürriyet'e verdiği özel demeçte Bakan Cem'i hedef alan ‘sert sözleriyle’ doruğa çıktı. İrtemçelik, Dışişleri Müsteşarı Korkmaz Haktanır'ın Londra Büyükelçiliği'ne atanmasıyla ilgili aynı kararnamede yer alan Orhan Güvenen'i ‘tartışmalı bir isim’ olarak niteledi ve Bakan Cem'i Dışişleri'nin köklü geleneklerini ‘keyfi mülahazalarla’ zedelemekle suçladı.

ARKADAŞA İKRAM Başkent kulislerinde Cem ile Güvenen arasındaki yakın dostluk ilişkileri seslendirilirken, İrtemçelik, Cem'in Güvenen'e OECD Büyükelçiliği'ni ‘‘Hatır için’’ ikram ettiğini de ileri sürdü. Güvenen'in OECD'ye büyükelçi olarak atanmasına neden karşı çıktığını, daha açık ifadelerle anlatması gerektiğinde ‘incitici’ olabileceğini belirten İrtemçelik, Güvenen ile aynı kararnamede bulunduğu için Dışişleri Müsteşarı Korkmaz Haktanır'ın Londra'ya atanamaması ve halefi Müsteşar Yardımcısı Faruk Loğoğlu'nun da yeni görevine başlayamamasının, Dışişleri Bakanlığı personelini gücendirdiğini vurguladı. Devlet Bakanı İrtemçelik, şunları söyledi:

İNCİTİCİ OLABİLİRİM

‘‘Devletin saygınlığı, devleti yapan ilkelere, teamüllere ve inceliklere gösterilecek saygıdan, özenden başlar. Burada karşı karşıya olduğumuz bir ilke meselesedir. Devletin devletlik niteliğinin, Dışişlerimizin köklü geleneklerinin keyfi mülahazalarla zedelenmesine ‘evet' mi, ‘hayır' mı denileceği meselesidir. Büyükelçilik kamu hizmetinde erişilebilecek en yüksek ve ayırıcı özellikleri olan makamlardan birisidir. Başta yerleşmiş ilke ve teamüller olmak üzere dikkat edilmesi gereken pek çok husus gözardı edilerek tartışmalı isimlere emanet edilebilecek bir yüksek sorumluluk; hatır için ikram edilecek bir onur değildir. Bu noktaları daha açarak anlatmam gerekirse inciltici olabilirim. Ümit ediyorum ki, Sayın Dışişleri Bakanımız, başında bulunduğu güzide teşkilatı gücendirdiğini de mutlaka biliyor olması gereken ısrarından vazgeçme olgunluğunu gösterecektir. Böylelikle, gerek Sayın Dışişleri Müsteşarı'nın gerek halefinin yeni görevlerine başlayabilmekte gecikmeleri gibi, hoş olmayan bir duruma da son verilmiş olacaktır.’’

İrtemçelik'in yanısıra Güvenen'e, DSP'nin içinden Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel de karşı çıkıyor. Güvenen kararnamesine imza koymayan Bakan Gürel, bir toplantı nedeniyle İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!