Güven’den uyuşturucu uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Güven’den uyuşturucu uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 11:28

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının artmasının ve kullanım yaşının düşmesinden eğitim sistemindeki bozukluklardan meydana geldiğini iddia ederek konunun araştırılmasını istedi. İzmir’de 11 aydı 21 gencin sentetik uyuşturucu kullanımı nedeniyle öldüğünü hatırlatan Güven acil önlem istedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığı’na Büyük Millet Meclisi’ne konuyla ilgili araştırma önergesi veren İzmir Milletvekili Güven, gençlerin ölüm tuzağı haline gelen uyuşturucu ve bonzai gibi sentetik uyuşturucu maddelerin kullanımının artışın eğitim sistemiyle birlikte araştırılmasını istedi.

Güvenlik birimlerine getirilen çocuk sayısının 2009 yılında 151 bin 961 iken 2013 yılında yüzde 80 artışla 273 bin 571’e ulaştığını hatırlatan Güven, "Bu sayının içinde uyuşturucu kullandığı için getirilenler de var. Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı ve Tedavi Merkezi’nin (ÇEMATEM) araştırmasında da son iki yılda vaka sayısının yüzde 37 arttığı, 2011 yılında yüzde 6,2 olan ergenlerde bonzai kullanımının 2013’te yüzde 70,5’e yükseldiği belirtiliyor. İzmir’de bu yılın ocak-kasım ayları arasında 21 gencin bonzai kullanımı nedeniyle hayatlarını kaybettikleri de Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından açıklandı" dedi.

Eğitimde ise 4+4+4 düzenlemesinden önce 2 milyon 600 bin öğrencinin orta eğitimdeyken 4+4+4’ten sonra sayının 1 milyon 800 bine düştüğü, 428 okulun kapandığı ya da başka bir okul türüne çevrildiğini ifade eden CHP’li Güven "Bu okullar kapatılınca ekonomik koşullarını zorlayan aileler özele yöneliyor. Ekonomik durumu iyi olmayan aileler de çocuklarını meslek liseleri, imam hatip liseleri veya açık liselere göndermek durumunda kalıyor. Biz bu meslek, imam hatip ya da açık liseye geçmek zorunda kalanların, kendi tercihlerini yapamadıkları için bunalıma girip uyuşturucuya veya suça yöneldiklerini düşünüyoruz. 4+4+4 düzenlemesi ile eğitim çağındaki çocukların sokaklara itilmiş olması uyuşturucu kullanımı da dahil birçok soruna neden olmuş olabilir. Bu konunun araştırılmasını istiyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!