Güsiad Çalıştay kitabını tanıttı

Güncelleme Tarihi:

Güsiad Çalıştay kitabını tanıttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2011 10:30

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD), turizm yatırımları açısından çok önemli gördüğü Süleymaniye (Eski Gümüşhane) ile ilgili yapılan çalıştayın ardından, konuyla ilgili bir kitap hazırladı.

Haberin Devamı

Kitabın tanıtım kokteylinde konuşan GÜSİAD Genel Başkanı Doç.Dr. Kenan Aydın, "Eğer Süleymaniye projesi hayata geçerse Gümüşhane’deki diğer turizm varlıkları, Karaca Mağarası, Tomara Şelalesi, Santa Harabeleri, Kürtün Ormanı hakettikleri değeri alacaktır. Bu proje ile Gümüşhane’yi çekim merkezi yapmak istiyoruz" dedi.

GÜSİAD, son olarak 20 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul’da "Gümüşhane Süleymaniye Kış Sporları Turizm Merkezi ve Koruma Amaçlı İmar Planı Kentsel Tasarım Projesi Çalıştayı"nı düzenledi. Çalıştayda başta Trabzon Koruma Kurulu ve Kültür Turizm Bakanlığı yetkilileri olmak üzere tüm taraflar bir araya getirilerek konunun tüm boyutlarıyla tartışılması sağlandı. Çalıştayın ardından 6 Ağustos 2010 tarihinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, "Koruma Amaçlı Uygulama imar Planını" onaylandı. 23 Haziran 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile de "Gümüşhane Süleymaniye Kış Sporları Turizm Merkezi" ilan edildi. Böylece bir taraftan kış sporları merkezi tesis edilirken diğer taraftan da tarihi dokuya uygun olarak, bölgenin turizme kazandırılması hedeflendi.

Haberin Devamı

Çalıştayın ardından Süleymaniye konusunda yapılacak tüm çalışmalara ayrıntılı bir biçimde yer verilen kitabın tanıtımı için, bugün GÜSİAD tarafından Yeniköy Sait Halim Paşa Yalısı’nda bir kokteyl düzenlendi. Kokteyle, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, GÜSİAD Genel Başkanı Doç.Dr. Kenan Aydın’ın yanı sıra çok sayıda iş adamı katıldı. Tanıtım kokteylinin açılış konuşmasını yapan GÜSİAD Genel Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın, uzun süredir bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek,"Süleymaniye projesi iki aşamalı bir proje. Birincisi kış sporu ve turizm merkezi. Yukarı kısmı kayak tesisleri ve otelin olacağı kısım. Burasını ve bölgenin tamamını Turizm Bakanlığı ‘Turizm alanı’ ilan etti. Buradaki beklentimiz öncelikle hemen arsa tahsisinin yapılması 4-5 yıldızlı bir otelin başlangıç olarak kurulması, kayak tesislerinin kurulması ve oranın turizm bölgesi olması. Aşağıda ise halen yaşanılan bölge caminin bulunduğu bölge oradaki tarihi mekanların turizme kazandırılması. Diyoruz ki, eğer Süleymaniye projesi hayata geçerse Gümüşhane’deki diğer turizm varlıkları, Karaca Mağarası, Tomara Şelalesi, Santa Harabeleri, Kürtün Ormanları hakettikleri değeri alacaktır. Bu proje ile Gümüşhane’yi çekim merkezi yapmak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

ORGANİZASYON EKİBİNİN OLUŞTURULMASI GEREKİYOR

Süleymaniye projesinin imar planlarının şuanda onaylandığını ifade eden Aydın, "Bu noktada bizim Süleymaniye odaklanmamız gerekir.Kentsel Tasarım projesi önümüzdeki günlerde Trabzon Anıtlar kuruluna teslim edilecek. Bir hafta sonra da görüşülecek. Önümüzü açmak için iki konuya odaklanmamız gerekiyor. Birincisi mülkiyet diğeri fonksiyon planlaması.Yani burada nelerin yapılacağı. Otel,Ticaret alanı ve diğer mekanların nerede olacağı bunlar projede belirlenmiş. Mülkiyeti nasıl çözeriz. Bunların hazine arazisi çok az çok büyük bir kısmı özel mülkiyetler. Satın alma, kat karşılığı, hasılat paylaşımı, yap-işlet devret yöntemiyle çözülebilir. Bunun için bir organizasyon ekibinin oluşturulması gerekiyor. Bu organizasyonun içinde başta Valilik, Belediye, GÜSİAD ve projeyi yapan firmanın hepsinin elinden geleni yapmaları gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞÜRSEM DOSYAYI SUNACAĞIM

Söz alan Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise Süleymaniye projesinde mülk sahipleriyle ilgili çeşitli bürokratik sorunlar yaşandığını ifade ederek,"Burası turizm alanı ilan edildi. Siyasi parti gözetmeksiniz tüm kurumların bir araya gelmesi gerekiyor. Cuma günü sayın Başbakan Gümüşhane’ye gelecek. Eğer kendisiyle görüşme imkanım olursa Süleymaniye ile ilgili dosyayı kendisine sunacağım. Merkeze hükümete büyük görev düşüyor. Mahallede konağı olan büyüklerimizin de konaklarını restore etmeleri lazım. Eğer edebilecek durumda değilse eğer edebilecek mesela ben üzerime düşen görevi yapmaya hazırım. Çünkü artık sözün bittiği eylemin gerçekleşmesinin gerektiği yerdeyiz.Şunu da unutmamak gerekir ki, bazı dostlarımızın bizden talepleri oluyor. Orada mülkiyet sorunu var. Vatandaştan benim alıp yatırımcıya vermem zor. Yatırımcının kendisinin bizzat gelip görüşüp anlaşması gerekiyor." dedi.

Haberin Devamı

GÜSİAD, Kanuni Sultan döneminde kurulan, 1990’lerin başına kadar gümüş madenlerinin işletildiği, Osmanlı sikkelerinin basıldığı ve farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Süleymaniye’nin yeniden canlandırılması için son dönemde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu amaçla bir GÜSİAD heyeti 2008 yılında İsviçre’nin Gruyeres bölgesine bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!