Gürtuna: 'İstanbul'un suyu temiz'

Güncelleme Tarihi:

Gürtuna: İstanbulun suyu temiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, 2040 yılında suyun, altından daha değerli olacağını belirterek, "Master plan ile İstanbul'un su ihtiyacını şimdiden garanti altına almayı hedefledik" dedi.

Gürtuna, İSKİ'nin '2040 Yılı İstanbul Su Temini, Kanalizasyon, Drenaj Atıksu Arıtma ve Uzaklaştırma Master Planı'nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, son günlerde içme suyuyla ilgili ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İstanbul'da şehir suyunun uzun yıllar açıktan, paslanmış boruların içinden, hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan evlere ulaştırıldığını ifade eden Gürtuna, şimdi ise dev isale hatları döşendiğini, atıksu arıtma tesisleri yapıldığını, barajların çevresini kollektörlerle çevirdiklerini ve barajlardaki suların arıtıldıktan sonra şehir şebekesine verildiğini anlattı.

Gürtuna, İstanbul'da şehir şebekesinin yüzde 92'sinin yenilendiğini kaydederek, "Geldiğimiz bu noktada kimsenin çıkıp da böyle bir iddiada bulunmaya hakkı yok. Bunu şiddetle reddediyorum. Varsa bilimsel olarak ortaya çıkan bir şey, karşımıza gelsinler, konuşsunlar" dedi.

Gürtuna, İSKİ tarafından hazırlanan master plan ile şehrin nüfus karakteri, nüfus artışı, ihtiyaçları ve su kaynaklarının ortaya konularak neler yapılması gerektiğinin tespit edildiğini söyledi.

Suyun, 2040 yılında altından daha değerli olacağını dile getiren Gürtuna, "Master plan ile İstanbul'un su ihtiyacını şimdiden garanti altına almayı hedefledik" diye konuştu.

İstanbul su sıkıntısı yaşamayacak

İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da İstanbul'un nüfus artışını dikkate alarak master planı hazırladıklarını, bu sürede mevcut su kaynakları ve inşa edileceklerle birlikte 2040 yılında, İstanbul'un susıkıntısı yaşamayacağını bildirdi. İstanbul'un su tüketimi bakımından Türkiye'nin en şanslı ili olduğunu ve ülke genelinde günde 5 milyon metreküp su üretilirken İstanbul'da 2 milyon metreküp su üretildiğini ifade eden Eroğlu, son 20 yılda gerçekleştirilen yatırımların 3 katını, son 6 yıl içinde yaptıklarını kaydetti.

2040 Yılı Master Planı'nın, 7 yılda 5 ülkeden 122 uzmanın yer aldığı IMC İstanbul Master Plan Konsorsiyumu tarafından hazırlandığını belirten Eroğlu, yapılacak yatırımların toplam bedelinin 11 milyar dolar olduğunu söyledi.

Eroğlu, master plan çerçevesinde 2035 yılına kadar kademeli olarak Yeşilçay regülatörü, Istıranca'nın 3. ve 4. kademeleri, Küçükçekmece, Büyük Melen 1, 2, 3, Göksu-İznik, Yeşilçay Barajı ve Yeşilçay-Sakarya arası derelerden su temin edilmesiyle, 2040 yılında İstanbul'a yılda toplam 2 milyar 705 milyon metreküp su getirilmiş olacağını kaydetti.

Veysel Eroğlu, master planın diğer hedeflerini de şöyle sıraladı: "2010 yılında İSKİ'nin hizmet alanı içindeki nüfusun yüzde 100'üne su vermek. Ana isale hatlarındaki su kayıplarını azami yüzde 30 ve 2020 yılında ise yüzde 25 olacak şekilde azaltmak. Arıtılmamış evsel ve endüstriyel atıksu deşarjları tesisleri ile Marmara ve boğazların kirlenmesini önlemek maksadıyla uygun maliyette atıksu arıtma ve deşarj tesislerinin tamamlanması. 2020 yılında İSKİ'nin hizmet alanı içindeki nüfusun yüzde 95'ine kanalizasyon bağlantısının gerçekleştirilmesini sağlamak."

Eroğlu, 2040 yılında İstanbul'un nüfusunun 18.4 milyon olacağının tahmin edildiğini ve kente günde 5 milyon metreküp su sağlanacağını sözlerine ekledi.

Daha sonra soruları yanıtlayan Eroğlu, İstanbul'da tüm içme suyu şebekesi ile barajların depreme dayanıklı yapıldığını ve herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!