Gürtuna: Görevden almaların gerekçesi yok

Güncelleme Tarihi:

Gürtuna: Görevden almaların gerekçesi yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2002 16:50

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İçişleri Bakanlığı müfettişi tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde 16 bürokratının görevden alınmasıyla ilgili olarak, ''Bu tasarruf, haklı bir gerekçeden ve hukuki bir mesnetten uzaktır'' dedi.

Ali Müfit Gürtuna, Yenikapı'daki İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO) Genel Müdürlüğü'nde yaptığı basın toplantısında, belediye bürokratlarının görevden alınmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

''İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimini hizmetten, icraattan alıkoymaya çalışan demoklesin kılıcı gibi bir teftiş kılıcı'' bulunduğunu söyleyen Gürtuna, uzunca bir süredir devam ederek bugüne kadar getirilen soruşturmanın artık aklın ve vicdanın kabul etmeyeceği bir aşamaya geldiğini savundu.

Gürtuna, söz konusu soruşturmayı yürüten müfettiş tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Genel Sekreteri de dahil olmak üzere üst düzeydeki birçok bürokratının görevden alındığını vurgulayarak, ''Bu tasarruf, haklı bir gerekçeden ve hukuki bir mesnetten uzaktır'' dedi.

Bu konuda daha önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, İstanbul4. Ceza Dairesi'nde açtığını davanın ilk duruşmasında tutuklu sanıkların tahliye edildiğini, gıyabi tutuklu sanıkların ise mahkemedeifadeleri dahi alınmadan gıyabi tutukluluk hallerinin kaldırılarak serbest bırakıldıklarını anlatan Gürtuna, Danıştay'ın da söz konusu soruşturma kapsamında yargılama ve soruşturmayla ilgili talebi reddettiğini kaydetti. Gürtuna, ''Yargılaması başlamış, ilk duruşması yapılmış, tutukluları tahliye edilmiş bir konuda tekrar inceleme ve soruşturma yapılamaz düşüncesindeyiz'' dedi.

KARAR ÇELİŞKİLİ

Görevden uzaklaştırma kararında, ''Müfettişliğimizce yürütülen incelemenin ve adli merciler tarafından yürütülmekte olan soruşturmanın selameti açısından görevden uzaklaştırılmışlardır'' denildiğini belirten Gürtuna, ''bu gerekçenin, kendi içinde ciddi çelişkiler taşıdığını'' öne sürdü.

Gürtuna, ''Görevden uzaklaştırılan arkadaşlarımızın çoğunluğu uzaklaştırma tarihi itibariyle müfettişin suç işlediklerini iddia ettiği görev ve makamlarda değillerdir. İsteseler de soruşturmanın seyrine, dosya ve belgelere müdahale edemezler, delilleri karartamazlar'' diye konuştu.

MÜFETTİŞ TARAFLI

Gürtuna, soruşturmayı yürüten müfettişle karşılıklı ''taraf ve hasım'' olunduğunu ve bu nedenle müfettişin bundan sonraki yapacağı işlem ve hazırlayacağı raporların tarafsız olmayacağını ve hukuki bir değer taşımayacağını savundu. Gürtuna, şöyle devam etti:

''Her türlü teftişe hazır, ancak tedhişe razı değiliz. Ben, şahsenbu teftiş işleminin kendisinin teftişe muhtaç olduğunu düşünüyor ve buişlemi gerçekleştiren müfettişin yasalar çerçevesinde soruşturmaya tabi tutulmasını, sayın İçişleri Bakanı'ndan talep ediyorum.''

ADLİ VE İDARİ DAVALAR AÇILACAK

Gürtuna, ''soruşturma sırasında maddi ve manevi zarar gören tahkirve tezyif edilen bütün personelin hukuk önünde kişisel haklarına yapılan anlamsız saldırının hesabını tek tek soracağını ve adli, idari, maddi ve manevi takiplerin yapılarak davalar açılacağını'' bildirdi.

Gürtuna, ''Hiçbir haklı gerekçeye dayanmadan görevlerinden alınan bu arkadaşlarıma güveniyorum ve her zaman yanlarındayım. Onların her alanda hukuki mücadeleleri verilecek ve en kısa zamanda görevlerinin başına dönmeleri sağlanacaktır'' dedi.

GÖREVDEN ALINAN BÜROKRATLAR

Görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Adem Baştürk de ''Çete kurmak, zimmet, irtikap ve buna benzer adi suçlarla suçlanıyoruz. Bu atılan iftiraları şahsım ve arkadaşlarım adına, şiddet ve nefretle kınıyor ve reddediyorum'' diye konuştu.


Belediyenin tüm ihalelerinin Sayıştay denetiminden geçtiğini de belirten Baştürk, ''Üzerimize atılan bu suçlamalar tutmayacak. Bu iftiraların hesabını adalet önünde soracağız. Bu mücadelenin galibi deİstanbul halkı adına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olacaktır'' dedi.

Toplantıya, Başkan Vekili Ümit Özerol, SP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Salih Kaçır ile görevden alınan ve halen görevini sürdüren bürokratlar da katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Pektaş, Çevre Koruma Daire Başkanı Mustafa Öztürk, İştirakler Daire Başkanı Hüseyin Akay, Planlama ve İmar Daire Başkanı Nihat Macit, Personel ve Eğitim Daire Başkanı Temel Coşkun, Yazıişleri Kararlar Daire Başkanı Sabri Dereli, Kontrol Daire Başkanı Ali Çolak, Hesap İşleri Daire Başkan Vekili Sadık Karabıyık, Satınalma Daire Başkanı Hüseyin Eren, İSKİ Eğitim Müdürü Hüseyin Gülsün, İETT Genel Müdür Yardımcısı Nureddin Dönmez, AKOM Müdürü Necdet Berber, İrtibat Müdürü Ali Rıza Kiremitçi, Hukuk Müşaviri Osman Yıldırak ve Hukuk Danışmanı Ali Yılmaz görevlerinden alınmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!