Gurbetçi oylarına seçmen kütüğü darbesi

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçi oylarına seçmen kütüğü darbesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de 1 ile 1.5 yıl içinde erken seçim yapılması halinde, yurtdışındaki seçmen kütükleri hazırlanmadığı için gurbetçilerin oy kullanamayacağı ortaya çıktı.

Hürriyet'in TBMM Partilerarası Uyum Komisyonu üyelerinden aldığı bilgiye göre, yurtdışındaki seçmen kütüklerinin belirlenebilmesi için şimdiden çalışmalara başlamak gerekiyor. Fransa ve Almanya'da Türk büyükelçilik yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde de bu sıkıntıyla karşılaştıklarını belirten üyeler, şunları söylediler:

‘‘Büyükelçilik yetkilileri, seçmen kütüklerinin en az 1-1.5 yılda hazırlanacağını söylediler. Bu durumda yine en iyi yöntem, gümrük kapılarında oy kullandırmak.’’

Başbakan Mesut Yılmaz ile CHP Lideri Deniz Baykal'ın önümüzdeki yılın Mayıs ayında erken genel seçim için anlaşmaları halinde, yurtdışındaki vatandaşlarımız oy kullanamayacak.

Uyum Komisyonu'nun, Almanya'nın ‘Sandıkta oy kullanmaya’ izin vermemesi nedeniyle, oy kullanma yöntemiyle ilgili alternatifleri görüşmek üzere önümüzdeki hafta toplanması bekleniyor. Komisyon üyeleri eğer kendi aralarında, ‘Sandıkta oy, mektupla oy, vekaletle oy ve gümrük kapılarında oy kullanma’ yöntemlerinde anlaşırlarsa, 4 alternatifli bu raporu YSK'ya iletecekler. YSK'nin ‘Sandıkta oy kullanma’yı benimsemesi halinde ise Almanya'daki vatandaşlarımız, Alman tarafının mektupla oy da diretmesi nedeniyle, Türkiye'deki seçimlere seyirci kalacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!