Gündem tezkere

Güncelleme Tarihi:

Gündem tezkere
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2003 11:40

Ak Parti, tezkereyi görüştüğü grup toplantısını basına kapattı. Bugün Meclis'te Hükümet programı okunacak ardından Kabine olağanüstü toplanacak. Tezkerenin akşam saatlerinde ya da yarın sabah TBMM’ye gitmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Başkent Ankara artık tamamen Irak operasyouna yönelik yeni bir yetki tezkeresine odaklanmış durumda. Ak Parti Meclis Grubu her hafta Salı günü olağan olarak toplanıyordu ve basına açık yapılıyordu. İlk kez Salı günü Meclis Grup toplantısı basına kapatılıyor. Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AKP kurmayları ve milletvekilleri kapalı toplantıda bir araya geliyor. Normal olarak yapılan grup toplantısının basına kapalı hale çevrilmesinin bir tek nedeni var: Irak operasyonu ve yeni yetki tezkeresi...

Başbakan Erdoğan’ın kapalı grup toplantısında yetki tezkeresinin bir an önce Meclis'ten geçmesi gerektiğini ve artık “zamanın dolduğu” mesajını vermesi bekleniyor. Erdoğan’ın milletvekillerine dün Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde yapılan “Irak ve tezkere” zirvesi ile, ABD Başkanı Bush’un verdiği mesajlar ve diğer gelişmeleri tek tek aktararak, artık “yapılması gerekenleri” anlatabileceği belirtiliyor. Yani grup toplantısı yeni yetki tezkeresi için milletvekillerinin ikna olmasından öte,  Türkiye’nin bir an önce yapması gerekenlerin “tebliğ” edileceği bir toplantıya dönüşebileceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin basına kapalı grup toplantısının bir önemli gündem maddesi de Erdoğan’ın bugün Meclis Genel Kurulu’nda okuyacağı 59. Hükümet'in programı olacak. Erdoğan’ın hükümet programı üzerine de milletvekillerine bilgi vermesi bekleniyor.

59 HÜKÜMET'İN PROGRAMI MECLİS'TE OKUNACAK

Ak Parti’nin basına kapalı grup toplantısının ardından gözler TBMM Meclis Genel kurulu toplantısında olacak. Çünkü, Başbakan Erdoğan 59. Hükümetin programını okuyacak. Burada önemli olan Erdoğan’ın hem Ak Parti milletvekillerine hem de Türkiye’ye önemli mesajları da programın satır aralarına sıkıştırması bekleniyor. Yani, AKP lideri özellikle Irak operasyonu ve yetki tezkeresi konusunda Hükümet'in tavrınını ne olması gerektiği konusunda önemli bilgi ve mesajlar verecek. Bir anlamda Irak savaşı ve yetki tezkeresi konusunda “son noktayı” hükümet programını okurken koyabileceği kaydediliyor.

BAKANLAR KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Haberin Devamı

Hükümet programının hemen sonrasında 59. Hükümet'in Bakanlar Kurulu “olağanüstü” toplanacak. Ve, bu bakanlar kurulunun tek gündem maddesi yine yetki tezkeresi olacak. Yetki tezkeresinin hangi “sınır” ve “içerik”le Meclis'e gönderileceğine karar verilecek. Tabi, verilecek bir başka karar ise ABD’nin Dışişleri Bakanı Powell’ın “tezkere için 72 saatiniz var” sözleri olacak. Bu sözler tezkerenin ne zaman Meclis'e sevkedilmesi gerektiğinin de belirlenmesine neden olacak.

Yetki tezkeresinin sadece “ABD uçaklarına hava sahasının kullandırılması” yönünde mi yoksa, daha önceki tezkere gibi “yurt dışına asker gönderme ve asker bulundurma” şeklinde mi olacağı olağanüstü bakanlar kurulu toplantısında karara bağlanacak.

Haberin Devamı

TEZKERE KÜRT ZİRVESİNİ BEKLİYOR

Ankara kulislerine göre, yeni yetki tezkeresi bugün akşam saatlerinde ya da yarın sabah TBMM’ye gönderilebilir. Tezkerenin büyük olasılıkla Perşembe günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülebileceği belirtiliyor. Bunun en büyük nedeni olarak yani, “neden Çarşamba değil de Perşembe” sorusunun yanıtı Ankara’da toplanan “Kürt zirvesi”nde yatıyor.

Ankara’nın yetki tezkeresiyle oluşacak genel hava nedeniyle tezkereyi Iraklı muhalif grupların yarınki toplantısının sona ermesinden sonra Meclis'te görüşülmesini isteyebileceği kaydediliyor. Çünkü, Iraklı Kürt muhaliflerin Türk askerlerinin Kuzey Irak’a girmelerine sıcak bakmadıkları biliniyor. Bu yüzden de yeni yetki tezkeresinin büyük olasılıkla Perşembe günü Meclis Genel Kurulu'nda ele alınabileceği gelen bilgiler arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!