Günay: "Yargıdaki tartışmaların tarafı değiliz"

Güncelleme Tarihi:

Günay: Yargıdaki tartışmaların tarafı değiliz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2010 14:46

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son günlerde yargıda yaşanan tartışmalarara Hükümet olarak taraf olmadıklarını söyledi. Bakan Günay, “Yargının bir unsuru bir işlem yapıyor ve başka bir unsuru o işlemi hukuksuz ilan ediyor. Bu sorun, yargının kendi içinde çözülebilir ve biz bu tartışmanın tarafı değiliz” dedi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden Bakan Günay, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son günlerde Erzincan'da başsavcının gözaltına alınmasıyla başlayan ve HSYK’nın kararları ile alevlenen tartışmalara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ertuğrul Günay, bu tartışmaların yargının kendi içinde olduğunu söyledi. Yargı organları ile Hükümet arasında bir gerginlik olmayacağını belirten Bakan Günay, şöyle konuştu:
“Çünkü yasama, yürütme ve yargı ayrılığı var ülkemizde. Biz yargının işlerine karışmadığımız gibi, yargının da bizim işlerimize hukuk denetimi dışında karışmaması gerektiğini düşünüyorum. Son tartışma tamamen yargının kendi içinde. Yargının bir unsuru bir işlem yapıyor ve başka bir unsuru o işlemi hukuksuz ilan ediyor. Bu sorun yargının kendi içinde çözülebilir ve biz bu tartışmanın tarafı değiliz. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin bir üyesi olarak, bu tartışmanın bir tarafı olarak kendimi görmüyorum. Hiçbir arkadaşımı da bu tartışmanın tarafı görmüyorum. Yargının kendi içinde uzlaşması ve çözmesi gereken bir sorundur. Emsal de, çağdaş hukuk devletleridir. Çağdaş hukuk devletlerinde, anayasal ve sosyal hukuk normları içerisinde hangi organ ne yapacağını, birbirine itirazın hangi süreç içerisinde sonuçlandırılacağını bilmek durumundadır. Biz bu tartışmanın tarafı değiliz.”

‘BEN DE MÜZEKART ALDIM’

Bakan Günay, bir gazetecinin, ‘Erzurum'daki özel yetkili savcıların Palandöken'deki kayak tesislerindeki liftlerden ücretsiz yararlanmak için ücretsiz kart istedikleri’ yönünde gazetelere yansıyan haberlere ilişkin sorusuna, “Bilgim yok. Bu tür kolaylıklar sağlıyoruz ama eşitlik ilkesine aykırı olmamalı” karşılığını verdi. Kendisi için geçen yıl müze kart aldığını ve bu yıl süresi dolduğu için 20 TL ödeyip yeniden aldığını belirten Günay, şöyle konuştu:
“Kültür ve Turizm Bakanıyım ama yurttaşlarımız hangi biçimde yararlanıyorsa, kendime ayrıcalık tanımadım. Geçen yıl parayla satın aldığım kartı, bu yıl yine para vererek yeniledim. Yani bu ülkede nimet hiç kimse için külfet olmamalıdır ve herkes eşit biçimde olmalıdır. Sade vatandaş, öğretmen, emeklimiz para vererek girerken, biz yüksek bürokrasi, yüksek siyaset mensupları neden ayrıcalık tanıyalım ki kendimize? Neden ayrıcalık isteyelim ki? Çağdaş devlet, hiç kimsenin imtiyaz, ayrıcalık kullanmadığı devlettir. Kendimizi buna alıştıralım.”

FOTOĞRAF SERGİSİNİ GEZDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya’da bugün saat 11.30’da Vali Alaaddin Yüksel’i makamında ziyareti ile başlayan programında Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ne (AGC) geçti.

Antalya’nın tarihi değeri Kaleiçi’nde yürüyerek ve esnaflarla selamlaşarak AGC binasına gelen Ertuğrul Günay, Hürriyet Gazetesi’nden emekli olan foto muhabiri Sökmen Baykara’nın fotoğraf sergisini gezdi. Bakan Günay, 5’inci Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e ait fotoğraflara ilişkin ilginç yorumlarda bulundu.

CEVDET SUNAY'IN AKAKKABI BAĞLAMA FOTOĞRAFI

5’inci Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın, Pakistan Devlet Başkanı Zülfikar Ali Butto ile yapacağı görüşme öncesinde Mürted Havalimanı’nda koruma müdürüne ayakkabılarını bağlattığını gösteren fotoğrafını gören Bakan Günay bu konuda şu eleştiride bulundu:
“Ne ayıp şey. Ne ayıp şey değil mi? Türkiye’nin nasıl bir eskimiş, ya da ilkel anlayıştan bugünlere geldiğini gösteriyor. Siz bugün düşünebiliyor musunuz, herhangi bir siyaset, devlet veya yüksek mevki sahibinin, herhangi bir törende birisine ayakkabısını bağlattırabileceğini ya da sildirebileceğini? Bunlar bizim demokrasi tarihimizde ve bizim hangi insanlık düzeyimizden, hangi uygarlık düzeylerinden buraya geldiğimizi gösteriyor. Ne kadar irkitici.”
Bakan Ertuğrul Günay, Sökmen Baykara’nın, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e ait güneş gözlüklü bir fotoğrafı ile alnını mendille silerken çekilmiş yanındaki diğer fotoğrafları da görünce, “İyi fotoğraf konusuydu” diyerek gülümsedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!