Günay: Ulusal marker denetimleri başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Günay: Ulusal marker denetimleri başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2007 14:48

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay nisan başı itibari ile ulusal marker denetimlerine başlanması içir kurul kararı alındığını bildirdi.

Ankara Kızılcahamam'da düzenlenen Akaryakıt LPG ve Piyasa Denetimi İstişare toplantısına EPDK Başkanı Günay, PETDER Başkanı Erol Metin, PUİS Başkanı Muhsin Alkan, Sanayi Müsteşarı Adem Şahin, Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürü Atilla Şahin katıldı.

Günay, toplantıda yaptığı konuşmada bu yılın ocak ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla sadece dağıtım şirketlerinin motorin satışlarında yüzde 20’nin üzerinde artış olduğunu kaydetti. Günay, LPG piyasası açısından bu durumun son on yılda satışların 2.5 milyon tondan 3,6 milyon tona, sektörün cirosunu ise iki kat artışla 2,5 milyar dolardan 5 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Özellikle otogaz tüketiminde büyük bir artış yaşandığın kaydeden Günay, “Bu sektör onlarca yıldır ve gelinen aşamada 12 milyon hane halkına tüplü gaz hizmei vermektedir. Bu sektör otogaz da Türkiye’nin toplam binek aracının yüzde 25’ini ifade eden 1,6 milyon adet araca bir başka ifadeyle tüm ülkeyle hizmet götürmektedir” diye konuştu.

Kayıtlı akaryakıt tüketimindeki artış ve sektörel gelişimin ortada olduğunu söyleyen Günay, “Dolu bardaktaki suyu bulandırmaya ve ‘Sektörde kaçakçılık artıyor’ demeye kimsenin hakkı yok” dedi. Türkiye’de kurallara aykırı davranmayı alışkanlık haline getirenler olduğunu işaret eden Günay bu kişilere karşı kanuni gereklerin yerini getirileceğini ve bunun şakasının olmadığını ifade etti. Yapılan son kanuni değişikliklerden sonra sadece ağır para cezası ya da piyasadan men gibi yaptırımların yanı sıra 5 yıla kadar varan hapis cezasını olduğuna işaret etti.

Günay “Kurun yanında yaşında yanmasın izin vermemeliyiz” diyerek denetim, analiz tespitlerinin çok dikkatli yapılarak kimsenin haksız yere ceza almasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Günay, şöyle konuştu:

“Kurul olarak ulusal marker konusunda denetimlere başlamaya karar vermiş bulunuyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde piyasada dolaşıma giren akaryakıtta gerek şart ve seviyede ulusal marker bulunup bulunmadığına, marker ekleme yükümlülüğü bulunan lisans sahibi tüzel kişilerin enjeksiyon cihazlarını ve ulusal marker ekleme noktalarını lisanslarına derç edip etmediklerini denetleyeceğiz. Bu kişilerin otomatik dozaj kontrollü enjeksiyon sistemlerini EPDK’nın belirlediği özelliklere uygun kurup kurmadığı, bu sistemlerin ayar ve kalibrasyonun uygunu olup olmadığın denetleyeceğiz. Ayrıca enjeksiyon uygulamasının TÜBİTAK’ın belirlediği usule uygun olarak yapılıp yapılmadığıyla ulusal markerın mevzuatta öngörüldüğü şart ve miktarda olup olmadığını da tespit edeceğiz."

DENETİMLER PROFESYONAL OLMALI

PETDER Genel Sekreteri Erol Metin, akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili çok yüksek rakamların telaffuz edildiğini belirterek, motorin pazarı büyürken kayıt dışı faaliyetin yüzde 15-20’nin üzerinde olduğunu kimsenin söyleyemeyeceğini ileri sürdü. Akaryakıt denetim usul ve sonuçlarının değerlendirilmesinde hassas ve dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Metin, depolama, nakliye, standart dışı ürünlerden kaynaklı kalite sorununun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Numuneler ve analizler de profesyonel ayrıma ihtiyaç olduğunu kaydeden Metin, “Birtakım sapmalar, saklama taşıma laboratuardaki teknik sorundan kaynaklanabilir. Kan tahlilinde olduğu gibi profesyonel bir yaklaşım gerekiyor. Teknik bir hata ile sahteciliğin birbirinden ayrılmasını sağlar. Tek bir değerden yola çıkılması son derece sakıncalı ve yanlıştır.

ANA DAĞITIM ŞİRKETLERİ DE DENETLESİN

PUİS Başkanı Muhsin Alkan ulusal marker konusunda ana dağıtım şirketlerinin dolum tesislerinde akaryakıt alımı yapan sorumlulara sadece bir sayfalık yakıtın uygunu olup olmadığını belirleyen bir metin imzalattığını anlattı. Metin, “Aldık ama öteki tarafta denetim bitmedi. Kristalleşme var. Marker yakıttan daha ağır deniyor. Bunlar oluyorsa markerın noksanlığından dolayı akaryakıtçıya kelepçe takılacak. Burada beni günahım ne” diye konuştu.

PUİS’in üç beş tane kendini bilmeyen kaçakçının temsilcisi olmadığını ifade eden Alkan, akaryakıtçının gece yatağında rahat uyuyamadığını söyledi. Alkan kaçakçılığın nerden yapıldığını neden araştırılmıyor. Oradan buradan geliyor? Denetlenelim ama ana dağım şirketleri de denetlensin. Aldığım tamamdır düzgündür bileyim” dedi.

LPG VE AKARYAKIT İSTASYONLARI BİRBİRİNDEN AYRILMALI

Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürü Atilla Şahin Türkiye’de yaklaşık 6 bin 100 LPG istasyonun bulunduğunu ve bunların bir çoğunluğunun akaryakıt istasyonlarıyla bir arada olduğuna işaret etti. Şahin, yanıcı madde ile parlayıcı hatta patlayıcı madde yan yana acaba biz bunu doğru mu yaptık? Ayrı ayrı yapsak iyi olmazmıydı. Çünkü vatandaşın güvenliği en önemli konu” diye konuştu.

Şahin akaryakıt denetimlerin istasyonlarda sınırlandırılmamalı. Ülke sınırından, açık denizlerde, balıkçı teknelerinde de yapılması gerektiğini ifade etti. Şahin ayrıca standartlara uygun akaryakıt sayaçlarının ayrı yapılması için kırmızı stiker çalışmalarında da son aşama gelindiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!