Günah değil mi

Güncelleme Tarihi:

Günah değil mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2002 01:37

Konya'nın Seydişehir İlçesi'ne bağlı 3 bin nüfuslu Ketenli Beldesi'nde 10 cami yetmedi, cuma ve bayram namazlarını belde halkının bir arada kılabilmesi için 1500 kişilik yeni bir cami yaptırıldı. Böylece cami sayısının 11'e çıktığı Ketenli Beldesi'nde, sadece bir okul bulunuyor.

Halkın geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığı Ketenli'de cami enflasyonu varken, iki yıl önce sadece beldenin değil tüm Seydişehir'in en büyük camisinin yapımı için girişim başlatıldı. Oluşturulan Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, bağış toplamaya başladı. Özellikle belde dışında oturan hemşerileri ile bağlantı kuran dernek yöneticileri, 380 milyar lira topladı. Bunun yanında, varlıklı bir çok kişiden çimento, demir ve her türlü inşaat ve elektrik malzemesi sağlandı. Derneğin topladığı bağışlarla 1500 kişilik cami yaklaşık 1.5 yıl gibi rekor bir sürede tamamlanarak geçen yıl ibadete açıldı.

BAĞIŞLARLA YAPILDI

Cami sayısının 11'i bulduğu Ketenli Beldesi'nde ikinci bir okul yapılamadı. Beldedeki 480 öğrenci, 20 derslikle Ketenli İlköğretim Okulu'nda öğretinim görüyor. Tek okul olmasına karşın küçücük beldede büyük bir caminin yapılmasına niçin gerek duyulduğu merak edilirken, Ketenli Belediye Başkanı DYP'li Abdullah Göktepe, yeni caminin cuma ve bayram namazlarında tüm belde halkının bir araya gelmesi için yapıldığı görüşünü savundu. Beldede 10 cami daha bulunmasına karşın, halkın cuma namazlarında yeni yapılan camide toplandığını belirten Göktepe, ‘‘Cuma ve bayram namazlarında halk ayrı ayrı yerlerde değil bir arada olmak istiyor. Bu nedenle beldemizde cuma namazlarında diğer camiler kapalı olur ve vatandaşlar tek camide toplanır. Diğer camilerin imamları da toplanılan camiye gelir. Vatandaşlarımız büyük bir camiye ihtiyaç olduğunu belirterek kendi aralarında topladıkları bağışlarla bu eseri meydana getirdi’’ dedi. Göktepe, belediye olarak araç ve ekipman yardımında bulunduklarını sözlerine ekledi.

380 MİLYAR TOPLANMIŞ

Seydişehir Kaymakamı Cemil Aksak da geçen yıl hizmete açılan cami için devletten tek kuruş talep edilmediğini söyledi. Kaymakam Aksak, ‘‘Halk yeni camilerini kendi olanaklarıyla yapıp hizmete açtı’’ dedi. Ketenli Beldesi'nin en büyük camisinde imamlık yapan Mevlüt Çenesiz, yeni cami için 380 milyar lira topladıklarını ancak demir, çimento ve işçilik yardımlarını da hayırsever hemşerilerinin karşıladığını kaydetti. İmam Çenesiz, ‘‘Caminin halen eksikleri var. Yardım toplamaya devam ediyoruz. Eksiklikleride onlarla yapacağız’’ diye konuştu. Ketenli Beldesi'nde birçok vatandaş 11'inci caminin yapılmasından memnun olduklarını söylerken, ‘‘Bu camide hem cuma ve bayram namazlarını kılıyoruz. Hem de beldemize heybet kazandırdı’’ dediler.

Sadece cuma namazı için

Bu cami, bayram ve cuma namazlarını kılmak için, nüfusu milyonu aşan kentlerde değil, küçücük bir beldede inşa edildi. Topu topu 3 bin nüfuslu beldenin 11'inci camisi ve 1500 kişilik. Minareleri, dev kubbesi, işlemeli kemerleriyle göz kamaştırıyor. Çimentosu, demiri, kumu, çakılı, elektrik ve su tesisatı hep varlıklı kişilerce karşılandı, 380 milyar lira da nakit para harcandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!