Gümrükçüleri durdurdular

Güncelleme Tarihi:

Gümrükçüleri durdurdular
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2015 01:56

Gümrükçüleri durdurdularGümrük ve Ticaret Müfettişi Fatih Uzun’un hazırladığı Habur Raporu’na göre, Silopi’ye geçiş sırasında molotofkokteyli, taşlı sopalı 300 kişilik PKK’lı grup gümrükçülerin yollarını kesti. “Personelin kullanması için acil zırhlı araçlara ihtiyaç var” denilen raporda, teröristlerin kendilerine kimlik kontrolü yaptığı da belirtildi. Yardım istenildiğinde ise jandarmanın polise, polisin ise jandarmaya yönlendirdiği anlatılan 13 Ekim 2014 tarih, 122-1 sayılı inceleme raporunda, 11 Ekim 2014’te Habur-Silopi karayolu Kizir mevkisinde gümrük müfettişinin de içerisinde bulunduğu servis aracının yolunun militanlarca kesildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

KARAKOLA SORUP YOLA ÇIKTIK

- “Habur Gümrüklü Sahası tetkik edildikten sonra hem gümrük lojmanlarının ve servis araçlarının fiziki durumunu tespit etmek, hem de gümrük lojmanlarında kalan daha fazla sayıda gümrük personeli ile görüşmek amacıyla Silopi’ye gitmek için saat 17.00 civarında; İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Vekili M.K.M., Habur Gümrük Müdür Vekili Ş.K., Habur Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü (KİM) Vekili E.T., Habur Gümrük Müdürlüğü şoförü Gümrük Muhafaza Memuru M.H.Ç., Habur KİM Gümrük Müdürlüğü personeli O.K. ve Habur Gümrük Müdürlüğü Memuru Y.S.Ö. ile birlikte içinde bulunduğumuz araçlara binilmeden önce, bölgedeki güvenlik sorunu nedeniyle Başverimli Karakolu’nda görevli E. Başçavuş, Habur Gümrük Müdürü Ş.K. tarafından aranmış ve yolun açık olup olmadığı hakkında bilgi istenilmiş olup ismi zikredilen başçavuşun Habur-Silopi yolunun açık olduğunu belirtmesi üzerine Silopi’ye hareket edilmiştir.

Haberin Devamı

300 KİŞİYLE YOLU KESTİLER

- Silopi’ye yaklaşık 8 kilometrelik mesafede bulunan ve Kizir olarak adlandırılan mevkide yüzleri maskeli ve ellerinde el yapımı molotoflar, sapan, taş ve sopa gibi maddeler olan yaklaşık 300 kişilik grup tarafından yolumuz, uzun araç diye ifade ettiğimiz TIR’lar ve yakılmış otomobiller ile büyük kaya parçaları ile kapatılarak müfettişliğimizin de içinde bulunduğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personelini tanıyan 3 araç ve 80 civarı TIR, kamyon, minibüs ve otomobil karayolunda durdurularak maskeli kişilerin uyarıları üzerine araçların motorları kapattırılmış ancak ara ara bazı araçların kontrolden sonra geçişine izin verildiği görülmüştür.

BU 3 ARACIN ANASINI AVRADINI

- Habur Gümrük Muhafaza KIM Müdür Vekili E.T. ile Habur KlM Müdürlüğü personeli O.K. önce ‘156 Jandarma’yı aramış, kendisine ‘155 Polis İmdat’ numarasını araması söylenmesi üzerine ilgili gümrük memurumuz 155 Polis İmdat numarasını aramış ancak bu defa da kendisine 156 Jandarma’nın numarasını araması söylenmiştir. Araç içerisinde beklerken yüzleri maskeli, ellerinde molotof olan şahıslar yaklaşarak E.T. ve O.K.’ye ‘Bu üç aracın anası avradını... yapacağız ve tüm gümrükçülere günlerini göstereceğiz’ gibi benzer ağır küfürler ederek bu üç aracı yakacaklarını söyleyerek aracın etrafında dolaşmaya başlamıştır.

Haberin Devamı

ŞOFÖRE KÜRTÇE SORULAR SORDULAR

- Müfettişliğimizce araç içerisinde bekler vaziyette iken Silopi Kaymakamı’nı Habur Gümrük Müdürü, cep telefonundan aranmış ve acilen askeri yardım talebinde bulunulmuştur. Bu sırada yukarıda bahsettiğimiz yüzleri maskeli kişiler, gümrük personelini taşıyan ve müfettişliğimiz ile birlikte Habur Gümrük Müdür Vekili Ş.K., Habur Gümrük Müdürü şoförü Gümrük Muhafaza Memuru M.H.Ç.’nin de içinde bulunduğu aracın etrafını çevirerek şoförümüz M.H.Ç. ile Kürtçe konuşarak nereden geldiğimiz ve nereye gideceğimizi sormuşlar, M.H.Ç. Kürtçe, yüzleri maskeli ve ellerinde molotof ve sapan olan kişilere, Irak’tan geldiğimizi ve otomobildekilerin misafir olduğunu söylemiş ve bu kişiler de camı kapatarak beklememiz gerektiğini söylemiştir.

Haberin Devamı

1.5 SAAT SONRA MÜDAHALE ETTİLER

- Bu esnada Habur Gümrük Müdür Vekili Ş.K.’nin cep telefonundan Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Ş. Yüzbaşı aranarak kendileri ile telefon görüşmesi yapılmış ve müfettişliğimizce Silopi Kaymakamı tekrar aranarak acilen güvenlik kuvveti sağlanması konusunda yardım talep edilmiştir. Bunun üzerine yaklaşık 1-1.5 saat civarı bekledikten sonra gelen jandarma ekipleri, karayoluna kurulan barikatın diğer tarafından maskeli kişilere biber gazı ile müdahale etmiş ve yaşanan kargaşadan faydalanarak konvoyumuz geri dönerek Habur Sınır Kapısı’na saat 19.00’da ulaşmıştır. Şırnak Valisi gece Habur Gümrüklü Sahası’nda kalmamızın güvende olacağını ifade etmiştir. Gece Habur Gümrüklü’de tüm yaşananlar tutanakla kayıt altına alınmıştır ve bu tutanak raporumuza eklenmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!