Gülnara’ya dokunacaklar

Güncelleme Tarihi:

Gülnara’ya dokunacaklar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2013 00:00

Özbekistan’da Devlet Başkanı İslam Kerimov’un kızı Gülnara Kerimova’nın diplomatik dokunulmazlığı, son yolsuzluk iddiaları üzerine sürpriz bir kararla kaldırıldı.

Haberin Devamı

İSVİÇRE Dışişleri Bakanlığı, Özbekistan’dan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un (75) kızı Gülnara’nın artık Cenevre’deki Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumlardaki temsilcisi olmadığına dair bildirim yapıldığını açıkladı. AFP Ajansı’na e-posta ile yapılan bu açıklamada ayrıntı verilmezken, İsviçre devlet kanalı RTS, Kerimova’nın (41) tüm diplomatik dokunulmazlığının kaldırıldığını bildirdi. Harvard Üniversitesi eğitimli Gülnara Kerimova’ya her ne kadar kendisi karşı çıksa da devlet başkanının halefi gözüyle bakılıyordu.

Kerimova’nın adı son olarak İsveç-Finlandiya ortaklığında kurulan TeliaSonera şirketiyle ilgili uluslararası rüşvet soruşturmasına karışmıştı. Fransız polisi Gülnara’nın bu ülkedeki evinde aramalar yaparak rüşvet davasıyla ilgili belgeleri bulmaya çalışmıştı. Ayrıca Gülnara’nın yardımcısı Alişer Yergaşev, İsviçre’de kara para aklama soruşturmasında sanıklardan biri olarak gösterilmişti. Kerimov’un kızına karşı İsveçli savcıların en ciddi suçlaması, TeliaSonera eski Genel Müdürü Lars Nyberg’in kendisine 340 milyon dolar rüşvet verdiği şeklinde. 2007 yılında Gülnara’ya verildiği iddia edilen rüşvet, TeliaSonera’nın Ucell telekomünikasyon şirketi üzerinden Özbekistan’da çalışma izni almasıyla ilgili.

Haberin Devamı

İki Türk’ün de adı geçiyor

Kerimova’nın geçen yıl da TeliaSonera ile yasadışı ilişkisini sürdürdüğünü iddia eden İsveç’teki “Aleksander” isimli gizli tanık, 29 Ağustos 2012 tarihinde Taşkent’te yeni rüşvet pazarlığı görüşmeleri yapıldığını iddia etmişti. Bu görüşmeye TeliaSonera’nın Türk vatandaşı yetkilileri V.A ve E.T’nin de katıldığı dile getirilmişti.

Merkezi Cenevre

41 yaşındaki Gülnara Kerimova, çok sayıda hayır kurumunun ve düşünce kuruluşunun başında. Cenevre’deki Birleşmiş Milletler ofisinde ülkesinin daimi temsilcisi. Cenevre’deki diğer uluslararası kurumlarda da ülkesini temsil ediyor. Ayrıca UNESCO ve British Council gibi saygın kurumlarla da bağlantıları olan Özbekistan Kültür ve Sanat Forumu’nun başkanlığını yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!