‘Güle Güle’ Şükran Güngör

Güncelleme Tarihi:

‘Güle Güle’ Şükran Güngör
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2002 09:36

Türk tiyatro ve sinema dünyasının usta aktörü Şükran Güngör, tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde yaşama veda etti. Güngör 76 yaşındaydı. Sanat yaşamını sayısız ödülle süsleyen Güngör, 'Güle Güle' filmindeki rolüyle ‘‘En iyi Yardımcı Erkek oyuncu’’ ödülünü almıştı. Güngör, Ankara Film Festivali'nde de ‘‘Büyük Adam Küçük Aşk’’ ile ‘‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"ne değer görülmüştü.

Tiyatro sahneleri ve sinema setlerinde geçen bir ömür sonunda vücudu yorgun düşen Güngör, son darbeyi amansız hastalıktan aldı. Pankreas kanseri olduğunu öğrenen Güngör, umutla mücadele etti. 8 aylık mücadelesinde 38 yıllık sahne ve hayat arkadaşı eşi Yıldız Kenter de hep yanındaydı. Ancak durumu ağırlaşan Güngör, bir süre önce Amerikan Hastanesi'ne yatırıldı ve dün saat 19.55'de doktorların tüm çabalarına rağmen hayatını kaybetti. Güngör'ün ölüm haberi 38 yıllık eşi Yıldız Kenter ile Kenter Tiyatrosu'nu yasa boğdu. Salı günü saat 10.30'da Güngör için Kenter Tiyatrosu'nda bir tören düzenlenecek. Tören sonrasında Bebek Camii'nde kılınacak öğle namazı sonrasında kılınacak cenaze namazının ardından Güngör'ün cenazesi toprağa verilmek üzere Bodrum'un Turgutreis Beldesi'ne götürülecek.

51 yıllık sanat hayatında sayısız ödül kazandı

1926 yılında Aydın'ın Çine İlçesi'nde doğan Güngör, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde gördüğü eğitimi yarıda bırakarak, 1951 yılında tiyatroya başladı. Muhsin Ertuğrul'un kurmuş olduğu Küçük Sahne'de ‘‘Fareler ve İnsanlar’’ adlı oyunla profesyonel oyunculuğa adım attı. 1954 yılında bu topluluktan ayrıldı, Ankara Devlet Tiyatrosu'nda 3 yıl, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Karaca Tiyatrosu'nda 1 yıl ve Site Tiyatrosu'nda 1 yıl çalıştı. 1961 yılında Kent Oyuncuları'na katıldı. Güngör, burada tanıştığı Yıldız Kenter ile 1964 yılında hayatını birleştirdi. Daha sonra Kent Tiyatrosu adını alan topluluk içinde çok sayıda oyunda sahne alan Güngör, ‘‘Kim korkar hain kurttan’’, ‘‘ Küçük devlet’’ gibi bazı oyunlarda da yönetmenlik yaptı.

ALTIN PORTAKAL ALMIŞTI

Tiyatro dışında sinema ve televizyon oyunculuğuna da ilgi duyan Güngör, ‘‘Fatma Bacı’’ (1972), ‘‘Kızım Ayşe’’ (1974), ‘‘Dul Bir Kadın’’ (1985), ‘‘Nihavend Mucize’’ (1997), ‘‘Güle Güle’’ (2000), ‘‘Herkes kendi evinde’’ (2000), ‘‘Büyük Adam Küçük Aşk’’ (2001) sinema filmleri ile ‘‘Aşk-ı Memnu’’ (1975), ‘‘Yarın Artık Bugündür’’ (1987), ‘‘Uğurlugil Ailesi’’ televizyon filmlerinde rol aldı. Güngör en son, TRT için çekilen ve henüz yayınlanmayan ‘Canım Kocacığım’ adlı televizyon filminde oynamıştı. Sanat yaşamını sayısız ödülle süsleyen Güngör, 2000 yılında 37. Antalya Film Şenliği'nde 'Güle Güle' filindeki rolüyle ‘‘En iyi Yardımcı Erkek oyuncu’’ ödülünü almıştı. Güngör, Ankara Film Festivali'nde de ‘‘Büyük Adam Küçük Aşk’’ filmindeki emekli yargıç rolüyle de ‘‘En İyi Erkek Oyuncu ödülü’’ne layık görülmüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!