‘Gülden Kale’ yıkıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Gülden Kale’ yıkıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

'Gülden Kale Düştü' romanında özel ilişkilerini anlattığı gerekçesiyle eski eşi tarafından mahkemeye verilen Ahmet Karcılılar'ın aynı romanda Cezmi Ersöz'ün 'Hayallerini Yak Evi Isıt' adlı romanından aynen alıntı yaptığı ortaya çıktı. Yazar bunun bir çalıntı olmadığını, kitabında daha bir çok yazardan alıntılar olduğunu söyledi.

‘YAĞMUR Hüznü' adlı ilk romanıyla Orhan Kemal Roman Ödülü'nü kazanan Denizlili genç yazar Ahmet Karcılılar'ın ikinci romanı 'Gülden Kale Düştü' romanında bir meslektaşından alıntı yaptığı ortaya çıktı. Yazar Cezmi Ersöz'ün 'Hayallerini Yak Evi Isıt' romanından alıntı yaptığını kabul eden Ahmet Karcılılar, başka yazarlardan da alıntı yaptığını itiraf etti. İnternette ihanetin konu edildiği roman hakkında Ahmet Karcılılar'ın ayrıldığı eşi Gülay Çiçek, özel ilişkilerini kitabına yansıttığı ve romandaki ‘Gülden’ karakterinin kendisi olduğu iddiasıyla dava açmıştı.

Romandaki alıntı Kuşadası'nda yaşayan Zeynep Şimşek ve Özlem Atasoy adlı iki okurun bilmeden iki yazarın kitabını kendi aralarında değiştirmesiyle anlaşıldı. Okucuyular, Ahmet Karcılılar'ın Kuşadası'nda geçen olayları Ersöz'le aynı sözlerle anlattığını farkettiler. Ersöz'ün kitabının önce yazılması kimin alıntı yaptığını gözler önüne serdi.

Yazar ile ayrıldığı eşinin özel yaşam sırlarını içerdiği iddiasıyla tartışma yaratan ve dokuzuncu baskısını yapan 'Gülden Kale Düştü' romanının 'Mektuplar' bölümünde yer alan alıntı aynen şöyle:

‘‘Yarın bir adaya gidiyorum. Çevremde kimsenin bilmediği bir adaya. Sığınacak, korkularımı yatıştıracak, beni hiç sorgulamadan bağışlayacak kimselerin olmadığı bir adaya. Adanın arkasında, o sadece başıboş rüzgarların estiği dağlarla çevrili ıssız kumsalda adımı haykıracağım: ‘Gülden Kale!' Orada ne kitaplar, ne oyunlar, ne de şarkılar olacak. Orada sonsuzluğa bakıp, kimseden yardım istemeden, ‘Kimim ben?' diye soracağım. Eğer sadece iyi kalpliliği oynayan ebedi bir hayat kaçkınıysam, içim ölmüşse ve buna gerçekten inanırsam, beni bir daha asla görmeyecek, sesimi duymayacaksın.’’

ALINTI MI, ÇALINTI MI?

Yazar Cezmi Ersöz'ün kitabından bire bir kaynak gösterilmeden alıntı yapıldığının bazı okuyucular tarafından tespit edilmesi genç yazar Ahmet Karcılılar'ı etkilemedi. Okuyucuların 'çalıntı' diye nitelediği durumu, 'alıntı' şeklinde değerlendiren Karcılılar, romanında Cezmi Ersöz ve başka yazarlardan alıntılar da olduğunu söyledi. Alıntıyı farkeden dikkatli okurlara teşekkür eden Karcılılar, şunları söyledi:

‘‘Kitap yayımlandıktan sonra olmasını beklediğim bir gelişmeydi bu. Ancak kitabın tek alıntı yapılmış paragrafı o değil. Başka yazarlar, başka kitaplar da var. Dikkatli okurlar Cezmi Ersöz'e ait olan bölümü bulmuş. Pavase'den, Beckett'tan, Joyce'tan yapılmış alıntılar bulunduğunda daha da mutlu olacağım. Dikkatli okurların çoğalmasını diliyorum.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!