Gül: "Başkanlık sistemi gündemde değil"

Güncelleme Tarihi:

Gül: Başkanlık sistemi gündemde değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2011 14:23

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, başkanlık sisteminin şu an Türkiye’nin gündeminde olmadığını söyleyerek, "Sayın Başbakan da bir soru üzerine düşüncelerini söyledi, daha önceki düşünceleri de aynı şekildeydi. Ümit ederim Türkiye başarılı bir genel seçim yapar. Ondan sonra da yeni bir anayasa dönemi olur. Bu tip temel konular daha geniş bir şekilde tartışılır, konuşulur. Herkes ne istediğini bilir ne olduğunu bilir, nihayette tercihler yapılırken o doğrultuda tercihler yapılabilir" dedi. Basın özgürlüğünün demokrasinin en önemli vasıflarından biri olduğunu da belirten Gül, "Tabi ki sıkıntılar söz konusu olabilir, bunları da hep beraber aşacağız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Ankara’dan uçakla Tokat’a geldi. Gül, havaalanında Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Tokat Garnizon Komutanı Tuğgeneral Murat Kırkaya ve Belediye Başkanı Adnan Çiçek ve Tokat milletvekilleri ile protokol tarafından karşılandı. Alandan Valilik binasına makam aracıyla geçen Cumhurbaşkanı Gül, yolda kendisine sevgi gösterilerinde bulunan Tokatlılar’a aracın camından el sallayarak karşılık verdi. Valilik önünde makam aracından inen Gül, elinde bayrak sallayan bir çocuğu sevdikten sonra alanda toplanan halkı selamladı.

Bu sırada, elinde, ’Asilzade Sayın Cumhurbaşkanımız. Size iki sözüm var. Kuzu koyundan olur. Ot kökün üstünde biter. Tokat’ı ihya ettiniz. Hoş geldiniz’ yazılı pankart taşıyıp kendisine el sallayan yaşlı bir vatandaşı fark edip yanına çağırdı. Niksar İlçesi’nden geldiğini söyleyen Şerafet Kalem, yanına gidip tokalaştığı Gül’le bir süre sohbet etti.

BİRLİK BERABERLİK MESAJI

Valiliğe giren Gül, balkona çıkarak alanda toplanan Tokatlılar’a hitaben bir konuşma yaptı. Gösterilen sevgi teşekkür eden Gül, şunları söyledi:

"Uzun zamandır Tokat’a gelmemiştim. Buraya gelmeyi çok arzu ediyordum. Çok memnun oldum. Bu gelişimde daha önceki Tokat’a göre çok değişiklikler gördüm. Türkiye’nin her yanı nasıl gelişiyorsa bu güzel ilimiz de bundan payını alıyor ve giderek gelişiyor. Yeşillik şimdiden başlamış, ağaçlar çiçek açmaya başlamış. Batıda bile görmedim burada gördüm ağaçların çiçeklerini. Burası tarihi ve turistik olarak zengin bir ilimiz.Verimli topraklara sahip. İllerimiz içinde en çok fedakarlık yapanlardan birisi. Hepinize tavsiyem şu. Biz birbirimizi seveceğiz, birbirimize saygı göstereceğiz. Şehrinizde kardeşliğinizi, beraberliğinizi bölecek hiçbir şeye fırsat vermeyin. Unutmayın hepiniz buralısınız, kardeşleriniz çocuklarınız burada doğdunuz. Bu toprakların ortak çocukları olarak farklı farklı davranış ve inançlarınız olur ama unutmayın hepimiz buralıyız birbirimizin kardeşiyiz, birbirimize sevgi ve saygı ve hoşgörü ile bakarak dayanışmayı geliştireceğiz. Bunu sakın ihmal etmeyin. Bu şehir gelişecek, zenginleşecek. Çocuklarınız inşallah daha güzel şeylere tanık olacaklar. Bunların hepsinin temel şartı kardeşlik beraberlik ve dayanışma içinde olmaktır. Bütün kamu görevlileri, vatandaşa yardımcı olmak için vardır. Devletin görevi de budur. Devletin bütün imkanları sizlere en güzel şekilde sunulacaktır. Siyasetçiler de bu istek içerisinde yarışıyorlar. Her şeyin başı, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olacak. Bu şehrimiz bunun en güzel örneklerini sergiliyor."

’TARTIŞILMASI FAYDALIDIR’

Ardından Vali Şerif Yılmaz’ın makamına geçen Gül, ilin sorunlarıyla ilgili bilgiler aldı. Vali Yılmaz, Cumhurbaşkanı Gül’e eski evlerin tavan süslemelerinin bir örneğini yansıtan tahta oyma işlemeli tablo hediye etti.

Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimler sonrası başkanlık sistemi için referanduma gidebilecekleri yönündeki değerlendirmesiyle ilgili olarak konuştu. Gül, şöyle dedi:

"Şu anda zaten Türkiye’nin gündeminde bu konu yok. Sayın Başbakan da bir soru üzerine düşüncelerini söyledi, daha önceki düşünceleri de aynı şekildeydi. Bunları paylaşmış vaziyettedir. Ümit ederim ki Türkiye başarılı bir genel seçim yapar, bu genel seçimi büyük bir yine kardeşlik içerisinde devam eder ve bunlar demokrasinin temel unsurlarıdır. Çoğulcu seçimler olur, siyasi partiler yarışırlar, ondan sonra da ümit ederim ki yeni bir anayasa dönemi olur. Bu tip temel konular daha geniş bir şekilde tartışılır konuşulur ve ona göre tabi ki geçen seferde öyle söylemiştim bunların tartışması şu açıdan faydalıdır; herkes ne istediğini bilir ne olduğunu bilir, nihayette tercihler yapılırken o doğrultuda tercihler yapılabilir."

Türkiye’de yapılacak Birleşmiş Milletler toplantısına İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i çağırıp çağırmadığı da sorulan Gül, "Türkiye çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Birleşmiş Milletler’le beraber en az gelişmiş ülkeler zirve toplantısını yapacağız. Bu toplantıyı Birleşmiş Milletler’le beraber yaptığımız için, üye olan bütün ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarına mektup gönderdim ve davet gönderdim. Bu çerçeve içerisinde İsrail Cumhurbaşkanı’nı da davet ettim. Henüz kimlerden ne yanıt geldi, bunları dışişleri bakanımız takip ediyor" dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin basın özgürlüğüne müdahale iddialarıyla ilgili sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Yargı dışı bir baskı zaten suç olur. Mahkemelerimiz, kanunlarımız, yasalarımız ne gerekiyorsa hepimiz ona uyacağız. Bu konuda da tabi ki mahkemeler savcılar takip ederler, nihai kararları mahkemeler verirler. Herhangi bir suç var mı yok mu bunlar hep mahkeme kararlarıyla ortaya çıkar. Ama bunun ötesinde basın hürriyeti, basın özgürlüğü demokrasinin en önemli vasıflarından birisidir. Hepimiz de Türkiye’de basın özgürlüğüne çok önem veriyoruz. Bakın şu manzara, Anadolu’nun doğrusu Tokat büyüklüğündeki bir şehrindeki şu canlılığı görünce, bu basını görünce Türkiye’nin ne kadar açık toplum olduğunu gösteren en güzel örnektir. Türkiye’de yüzlerce televizyon var. Türkiye’de 50’nin üzerinde ulusal yayın yapan televizyon var, sayıları bine yaklaşa da yerel televizyonlar var. Bu kadar internet siteleri var. Tokat’ta 10 tane günlük gazete çıkıyor. Böyle bir toplumda zaten basın özgür olmazsa bunların hiç biri olmaz. Tabi ki sıkıntılar söz konusu olabilir, bunları da hep beraber aşacağız. Türkiye yapılmış olan basın yasası, tekrar altını çizerek söylüyorum, gerçekten en gelişmiş demokrasilere yakışacak bir basın yasası var. Basın konseyi, basınla ilgili cemiyetler, dernekler hep onlarla beraber bu yasa hazırlandı ve kanunlaştı."

Valilik ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tokat Garnizon Komutanlığı’nı ziyaret ederek, Tuğgeneral Murat Kırkaya ile görüştü. Ardından Belediye’ye geçen Gül, Belediye Başkanı Adnan Çiçek ile bir süre sohbet ederek kentin sorunlarıyla ilgili bilgiler aldı. Gül, daha sonra cuma namazını kılmak için tarihi Ali Paşa Camisi’ne geçti. Cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

VALİLİK’TE TEMİZLİK

Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti öncesi kentte büyük hareketlilik yaşandı. Cumhurbaşkanı’nın geçeceği güzergahta bulunan cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı. Valilik önünde de hummalı bir çalışma yapıldı. Valilik görevlileri Cumhurbaşkanı’nın halkı selamlayacağı Valilik binasındaki balkon üzerinde bulunan ’Tokat Valiliği’ yazısını önce paspaslarla, sonra da bezlerle silerek temizledi. Cumhurbaşkanı Gül’ün yürüyeceği kırmızı halılar da sık sık temizlendi.

KÖPEKLİ ARAMA

Valilik binası önünde özel eğitimli polis köpeği eşliğinde bomba araması yapıldı. Gül’ün programını takip etmek için alana gelen basın mensuplarının da kamera ve fotoğraf makineleri ve çantaları yere dizilerek tek tek köpeğin taramasından geçirildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!